Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
«Τρομοκρατική επίθεση» εξετάζουν οι αρχές

Λίγο μετά τη φονική έκρηξη
Λίγο μετά τη φονική έκρηξη
Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη που συγκλόνισε χτες το μεσημέρι το Μετρό της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ), στη Ρωσία. Η έκρηξη συνέβη σε συρμό που πλησίαζε το σταθμό της πλατείας Σενάια, κοντά στο κέντρο της πόλης, και προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό που περιείχε αιχμηρά αντικείμενα και είχε τοποθετηθεί μέσα στο τρένο. Γι' αυτό και οι Αρχές από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για πιθανότερο σενάριο αυτό της «τρομοκρατικής επίθεσης». Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας χαρακτήρισε αργότερα το απόγευμα και επίσημα την έκρηξη «τρομοκρατική ενέργεια».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν στην πόλη, όπου συμμετείχε στο 4ο Φόρουμ Τοπικών και Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης και στη συνέχεια συνάντησε τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τους επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ερευνούν τα αίτια, προσθέτοντας ότι «τα αίτια της έκρηξης δεν είναι σαφή, είναι πολύ νωρίς. Εξετάζουμε ως πιθανή αιτία την τρομοκρατία, όπως και την εγκληματική ενέργεια».

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Vesti24», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».

Ο Αλεξάντρ Κουρενόι είπε επίσης πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές» και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της Εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης ο πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής, Βιτσισλάβ Βολόντιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν, και στη Μόσχα ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας. Επίσης, σε ανακοίνωσή της, η Αντιτρομοκρατική αναφέρει ότι εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο σταθμό «Πλόσαντ Βαστάνια» στο Μετρό της Αγ. Πετρούπολης.Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» ανέφερε ότι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο δράστη της επίθεσης. Το «Interfax» επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε ένα χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του Μετρό.

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Βέροιας, που βρίσκονται στην Αγ. Πετρούπολη, μαζί με αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο εκδήλωσης αδελφοποίησης με τον δήμο Πούσκιν, είναι καλά στην υγεία τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ