Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ
Προχωρά η διείσδυση των γερμανικών μονοπωλίων

Προχωράει η αποφασιστική «διείσδυση» γερμανικών κεφαλαίων αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική, σύμφωνα με προχτεσινές δηλώσεις των Γερμανών υπουργών Αμυνας και Ανάπτυξης υπό τον εύηχο τίτλο «ασφάλεια, ειρήνη και ανάπτυξη» στη «μαύρη ήπειρο». Θυμίζουμε ότι το «μπάσιμο» στην Αφρική είναι σημαντική προτεραιότητα της γερμανικής προεδρίας στους «G20» αυτήν τη χρονιά, με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να κάνει λόγο για ένα «σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική». Γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις, ενισχύουν την παρουσία τους, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών λυσσαλέων ανταγωνισμών σε αυτήν την τεράστια αγορά.

Η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, υπογράμμισε ότι οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από την Αφρική δηλώνουν την επείγουσα ανάγκη να εργαστούμε πιο στενά με τις αφρικανικές χώρες για την ώθηση της οικονομικής τους ανάπτυξης και ασφάλειας. Μάλιστα, ο γερμανικός στρατός συνεργάζεται στενά με τον γαλλικό, ώστε να εκπαιδεύσουν τις αφρικανικές δυνάμεις για να ανταποκριθούν και εκτός συνόρων στη μάχη με ισλαμιστές στρατιώτες και την «παράνομη» μετανάστευση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Γκερτ Μούλερ, υπογράμμισε πως 8 από τις 12 πιο γοργά αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου είναι στην Αφρική. Μάλιστα, αυτήν τη βδομάδα φιλοξένησε συνάντηση Αφρικανών ηγετών και γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων στο Βερολίνο, ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις στην ήπειρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ