Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Ζωντανή συζήτηση με μεταφορά της πλούσιας πείρας

Παρουσίαση των παρεμβάσεων που έγιναν από συνέδρους τη χτεσινή, πρώτη μέρα των εργασιών

Eurokinissi

Πλούσια συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο των Θέσεων και της Εισήγησης της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, για την άμεση και ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, αναπτύχθηκε κατά τη χτεσινή, πρώτη μέρα του Συνεδρίου. Μετά την παρουσίαση της Εισήγησης από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και την Εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου από την Χρύσα Κακουλίδου, πρόεδρο της Επιτροπής, άνοιξε ο κατάλογος των ομιλητών.

Πρώτη το λόγο πήρε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που μίλησε για την ανάγκη ουσιαστικής ένταξης της ιδεολογικής δουλειάς ως αναπόσπαστο στοιχείο στη δουλειά των Οργανώσεων. Οπως είπε, η μελέτη της θεωρίας δεν είναι «για κάποιους ειδικούς», ούτε τα ιδεολογικά μαθήματα γίνονται «για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας, αλλά για να γίνουμε πιο ικανοί στη βελτίωση της δουλειάς, στην αποτελεσματικότερη προβολή της πολιτικής μας πρότασης».

Στη συνέχεια, ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά, μετέφερε εμπειρία από τη μελέτη και επεξεργασία που έχει κάνει η ΚΟ Πειραιά για το λιμάνι. Επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η δουλειά με παρακολούθηση των όποιων αλλαγών και εξελίξεων υπάρχουν από εδώ και πέρα, σε ένα χώρο που ως Ειδική Οικονομική Ζώνη που είναι, το κεφάλαιο επιδιώκει την ένταση της εκμετάλλευσης, αξιοποιώντας τη φασιστική Χρυσή Αυγή.


Επόμενος ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, που ανέδειξε πλευρές της στάσης του Κόμματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε μια περιοχή, μάλιστα, που βρίσκεται «στο μάτι» των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με αγωγούς αερίου, πετρέλαιο, λιμάνια κ.λπ. να έχουν «ανοίξει την όρεξη των μονοπωλίων». Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε ζητήματα της μειονότητας, στην πλάτη της οποίας γίνονται πολλά παιχνίδια από την τουρκική και ελληνική αστική τάξη που πυροδοτούν τον εθνικισμό.

Από την Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, ο Μάκης Μακρής, μέλος του Γραφείου της ΕΠ, μίλησε για μια σειρά ιδεολογήματα που καλλιεργούνται στους εργάτες, όπως τα περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων, ότι τάχα «οι αγώνες κλείνουν τα εργοστάσια» ή ότι «οι απολύσεις οφείλονται σε κακοδιαχείριση» κ.ά. Τόνισε την ανάγκη αυτά τα ζητήματα συστηματικά να συζητιούνται στα κομματικά όργανα ως στοιχείο εξοπλισμού για τη διαπάλη. Γιατί, όσο σωστό είναι ότι οι εργαζόμενοι θα πειστούν μέσα από την πείρα τους, άλλο τόσο σωστό είναι ότι ο ρόλος του Κόμματος για τη διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης είναι αναντικατάστατος.

Για τη δουλειά του Κόμματος στο αγροτικό κίνημα μίλησε ο Γιάννης Τσούτρας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Θεσσαλίας, που έφερε πείρα από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, με ειδική αναφορά στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, ως μια νέα μορφή συσπείρωσης που αναδείχθηκε μέσα από τις κινητοποιήσεις, που έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη, το συντονισμό του αγροτικού κινήματος και την επεξεργασία των αιτημάτων του.

Κυρίαρχο θέμα η οικοδόμηση στους μεγάλους χώρους δουλειάς και στη νεολαία


Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά, μίλησε για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο κίνημα, όπου μαζί με τη μεγάλη ανεργία, υπάρχει και μια μεγάλη μάζα φθηνών εργατών έξω από κάθε είδους οργάνωση στους χώρους δουλειάς. Επισήμανε ότι το κυρίαρχο θέμα είναι η οικοδόμηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και σημείωσε την ανάγκη διαμόρφωσης ιδεολογικοπολιτικών δεσμών με ευρύτερα τμήματα εργαζομένων. Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική πείρα που προκύπτει από την προετοιμασία της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ «από τα κάτω», από τα ίδια τα σωματεία, και τις θετικές προσπάθειες να στηριχτούν πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ από σωματεία έξω από τη δύναμή του.

Με τη σειρά του, ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, εστίασε την ομιλία του στην ανάγκη να γίνουν βήματα στην εξειδίκευση της θεωρητικής δουλειάς του Κόμματος σε κάθε χώρο, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι απλά η καταγραφή των εξελίξεων σε έναν κλάδο, ούτε η παράθεση ορισμένων ειδικών στοιχείων του κλάδου κάτω απ' την ανάλυση των γενικών εξελίξεων. Επισήμανε ότι «εξειδίκευση» σημαίνει στη βάση των εξελίξεων, της διαστρωμάτωσης, αλλά και των αντιλήψεων σε έναν κλάδο, εργασιακό χώρο, περιοχή κ.λπ. και της αλληλεπίδρασής τους με τις γενικότερες οικονομικοπολιτικές εξελίξεις στη χώρα και διεθνώς, να εξηγείται η στρατηγική του Κόμματος. Να χαράσσεται συγκεκριμένη δράση, πλαίσιο και μορφές πάλης, ώστε να μαχητικοποιείται η πρωτοπορία, να μαζικοποιείται και να πολιτικοποιείται το κίνημα.


Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, που επικεντρώθηκε στην ανάγκη να περάσει η ΚΝΕ σε φάση γρήγορης ανάπτυξης δυνάμεων, ως στοιχείο της παραπέρα ανάπτυξης και των κομματικών δυνάμεων. Μίλησε για συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου, ξεχωρίζοντας την ανάγκη να βελτιωθεί η κομματική διαπαιδαγώγηση που παίζει ρόλο σε κρίσιμες καμπές στη ζωή της νεολαίας. Σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα στη σταθεροποίηση των μαθητικών δυνάμεων της ΚΝΕ και στο πρόγραμμα πολύμορφης δράσης τους, ενώ επισήμανε και σχετικές αδυναμίες.

Πείρα από τη δράση των κομματικών δυνάμεων στα εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς της Κεντρικής Μακεδονίας μετέφερε ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και Γραμματέας της ΤΕ Βιομηχανίας, μεταφέροντας παραδείγματα από αστικά ιδεολογήματα και από απευθείας παρεμβάσεις της εργοδοσίας στη συνείδηση των εργαζομένων με τα οποία αναμετριέται το Κόμμα. Μετέφερε πείρα και από οικοδόμηση ΚΟΒ σε χώρους δουλειάς, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλές δυνατότητες στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης πρωτοπορίας στους χώρους δουλειάς.

Κρίσιμο ζήτημα η προετοιμασία για το ενδεχόμενο του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Στο θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και την αναγκαία προετοιμασία του Κόμματος από σήμερα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναφέρθηκε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ, του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Βιομηχανίας, θυμίζοντας και την ιστορική πείρα, τη δυσκολία Κομμουνιστικών Κομμάτων να κρατήσουν την επαναστατική γραμμή παρά τις διακηρύξεις τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον προσανατολισμό της Κόμματος για οικοδόμηση στη βιομηχανία, σημειώνοντας την καταγεγραμμένη πείρα από Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, αλλά και από το ΚΚΕ παλιότερα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που δημιούργησε η έλλειψη τέτοιου προσανατολισμού, ενώ απαρίθμησε μια σειρά επισημάνσεις για την καθοδήγηση της δουλειάς στους κλάδους και τις επιχειρήσεις.

Ο Δημήτρης Πιτσιάβας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, μετέφερε την πείρα της Οργάνωσης από την αναμέτρηση με οπορτουνιστικές απόψεις, ενώ επισήμανε την ανάγκη επαγρύπνησης και στήριξης των νέων στελεχών εκλεγμένων σε σωματεία και Εργατικά Κέντρα.

Ουσιαστικές επισημάνσεις για τη βελτίωση της καθοδηγητικής δουλειάς και τον κομβικό ρόλο που πρέπει να παίξουν οι Τομεακές Επιτροπές, καθώς και για το πώς θα πρέπει να δουλεύει κάθε ΚΟΒ με τον περίγυρό της, έκανε ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα, ανέφερε ένα παράδειγμα οικοδόμησης σε εργοστάσιο στην περιοχή και μίλησε πιο ειδικά για τον μεγάλο εργασιακό χώρο της ΔΕΗ και τα χαρακτηριστικά του, τονίζοντας τη σημασία να μην υπάρχει σύγχυση ανάμεσα σε μια κρατική καπιταλιστική επιχείρηση και μια σοσιαλιστική παραγωγική μονάδα.

Για την ανάγκη να μην αποκόβεται η θεωρητική από την πρακτική δουλειά μίλησε η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Θεσσαλίας, και το έκανε με ζωντάνια, μέσα από ένα παράδειγμα δουλειάς της Οργάνωσης στο γυναικείο κίνημα, που οδήγησε στο κέρδισμα και την ενεργοποίηση νέων γυναικών σε Σύλλογο της ΟΓΕ. Κατέληξε σε γενικότερα συμπεράσματα για την ανάγκη μεγαλύτερης τριβής με θεωρητικά ζητήματα, αξιοποίηση συστημάτων οργανωμένης αυτομόρφωσης κ.ά.

Πλούσια πείρα από τη δράση των κομμουνιστών στο δήμο της Πάτρας μετέφερε στο 20ό Συνέδριο ο Κώστας Πελετίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας και δήμαρχος Πατρέων. Τόνισε ότι το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, ως μέρος του αστικού κράτους, δεν αναιρείται επειδή οι κομμουνιστές είναι στη διοίκηση του δήμου. Μίλησε για τις δυσκολίες που δημιουργούνται από ένα νομοθετικό πλαίσιο υπέρ του κεφαλαίου, την προσπάθεια να φωτιστούν και μέσα από την παρέμβαση στο δήμο οι αιτίες των προβλημάτων των εργαζομένων, να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της πάλης για την εξουσία. Και φυσικά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα ενάντια στην ανεργία πριν ένα χρόνο και στη σημασία της δουλειάς που προηγήθηκε για ένα τρίμηνο μέσα στην πόλη.

Μεταφέροντας πείρα από την προσυνεδριακή διαδικασία ξεκίνησε την ομιλία του ο Νίκος Κουτουμάνος, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Πελοποννήσου, που επισήμανε ότι συνειδητοποιούνται τα καθήκοντα που ανοίγονται για το ΚΚΕ, η ανάγκη επιτάχυνσης όλων των μέτρων για την ισχυροποίηση του Κόμματος, γιατί οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες. Παράλληλα, μίλησε για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που βρίσκονται στην περιοχή και αντίστοιχα τους εργαζόμενους που συγκεντρώνονται σε αυτούς, με πολύ χαμηλό βαθμό οργάνωσης της εργατικής τάξης. Εφερε χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα από τη θετική δράση των κομματικών δυνάμεων στο εργοστάσιο «Καρέλια» και τον αντίκτυπό της.

Ο Σάββας Βασιλειάδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Κρήτης, αναφέρθηκε σε πολλές από τις πλευρές που βάζουν οι Θέσεις του Συνεδρίου για την ισχυροποίηση του Κόμματος, μεταφέροντας παράλληλα πείρα από τη δουλειά των κομματικών δυνάμεων στο νησί. Μίλησε για την ανάγκη αναβάθμισης της ιδεολογικής δουλειάς και σημείωσε τη συνεισφορά των εκδηλώσεων που ξεδιπλώνονται για τα 100χρονα του Κόμματος στη θωράκιση του περίγυρου των ΚΟΒ για να δίνει τη μάχη στο πλευρό τους. Παράλληλα, μετέφερε πείρα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και μίλησε για την ανάγκη συντονισμού της κοινής δράσης στην κατεύθυνση της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Για τη δουλειά του Κόμματος στις γυναίκες μίλησε η Βιβή Δάγκα, υπεύθυνη του Τμήματος για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών της ΚΕ του ΚΚΕ. Επισήμανε ότι τα προβλήματα που εμφανίζονται στη δράση των γυναικών δεν συνδέονται μόνο με θέματα χρόνου, υποχρεώσεων κ.τ.λ., αλλά και με αναχρονιστικές αντιλήψεις που διατηρούνται, και εξήγησε ότι κριτήριο της στάσης τους είναι πολλές φορές το αποτύπωμά της στην οικογένεια και το παιδί. Ανέλυσε πώς επιδρούν μια σειρά από ιδεολογήματα στη συνείδηση των γυναικών και πώς τα αστικά επιτελεία επεξεργάζονται και προβάλλουν σύγχρονες μορφές ενσωμάτωσης και χειραγώγησης των γυναικών, ενώ σημείωσε την ανάγκη αναβάθμισης των σχετικών κομματικών ομάδων.

Ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος για τους ΕΒΕ, υπογράμμισε ότι η δουλειά για την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας είναι ενιαίο καθήκον όλου του Κόμματος και όχι κάποιων χρεωμένων συντρόφων. Πρόσθεσε ότι τα θετικά βήματα που καταγράφονται σε φάσεις κινητοποιήσεων με κοινά καλέσματα δεν είναι γενικευμένα και σημείωσε ότι η ενίσχυση της κοινής δράσης δεν αναπτύσσεται αυτόματα. «Ιεραρχούμε τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, όπου το έδαφος είναι πιο πρόσφορο», είπε και έφερε το παράδειγμα του Ασφαλιστικού κ.ά., ενώ τόνισε και την ανάγκη οικοδόμησης.

Ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ, αναφερόμενος σε πλευρές της κομματικής προπαγάνδας και των μορφών της, σημείωσε ότι η βελτίωση σε αυτό τον τομέα αποτελεί βασική πλευρά της ισχυροποίησης, αφού αφορά την ικανότητα κάθε Οργάνωσης και μέλους του Κόμματος να εκλαϊκεύει την πολιτική του. Αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και υπογράμμισε τη δυνατότητα, με βάση τις επεξεργασίες του Κόμματος, να δουλευτεί καλύτερα η προπαγάνδα στα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της αποδέσμευσης από την ΕΕ, δεμένα με την πάλη για την εξουσία της εργατικής τάξης.

Απαραίτητη η άνοδος της ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ. Αφού αναφέρθηκε στην επιτυχημένη προσπάθεια του Κόμματος να αντέξει στη μεγάλη πίεση των τελευταίων χρόνων «γράφοντας ιστορία», τόνισε ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική δουλειά. Συμπλήρωσε ότι η κατάκτηση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης στην πάλη δεν είναι μονόπρακτο έργο, αλλά απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Οπως είπε, με όποιο θέμα και αν ασχοληθεί κανείς, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της ιδεολογικής - πολιτικής παρέμβασης για την οργάνωση και κινητοποίηση μαζών.

Ακολούθησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, που αναφέρθηκε στην κατάσταση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και στην πρωτοπόρα προσπάθεια του ΚΚΕ σε συντριπτικά αρνητικούς συσχετισμούς να συμβάλλει στην ανασυγκρότησή του, αποτρέποντας την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια από τον οπορτουνισμό να μειωθεί η επιρροή του. Τόνισε τις αυξημένες ευθύνες του Κόμματος στο μέτωπο αυτό, που πρόκειται για σοβαρή ιδεολογικοπολιτική αναμέτρηση, και ανέδειξε με παραδείγματα το κύρος που έχει κατακτήσει το ΚΚΕ σε διεθνές επίπεδο.

Από το βήμα του Συνεδρίου, η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, στάθηκε στο γεγονός ότι ο ιδεολογικός και πολιτικός αγώνας διαρκώς θα γίνεται πιο απαιτητικός. Οπως είπε, δεν υπάρχει πρόβλημα που να μη σχετίζεται σε τελική ανάλυση με τις σχέσεις παραγωγής. Ομως, για να φωτιστεί αυτή η πλευρά, απαιτεί ανεβασμένο επίπεδο γνώσεων, αλλά και δεσμούς με τους εργαζόμενους, στάση ζωής που να δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης και να συμβάλλει στο σπάσιμο των προκαταλήψεων για την πολιτική του Κόμματος. Ανέδειξε επίσης ότι ο ιδεολογικοπολιτικός αγώνας είναι σύνθετο έργο των κομμουνιστών, που πρέπει να παίρνει υπόψη το ακροατήριο, να είναι προϊόν ατομικής και συλλογικής επεξεργασίας και εκτίμησης, να υπολογίζει την ανομοιομορφία, χωρίς να υποτάσσεται στην πολιτική καθυστέρηση, ούτε όμως και να αποσπάται από την πραγματικότητα.

Ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας και του ΔΣ των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, αναφέρθηκε εκτενώς στην παρέμβαση του Κόμματος στο εργοστάσιο. Μετέφερε πείρα από την επεξεργασία της θέσης για τις εξελίξεις στη στρατηγική αυτή επιχείρηση και τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της πολιτικής πρότασης του Κόμματος.

Ο Δημήτρης Μαϊκίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, μετέφερε πείρα από τη σταθεροποίηση της παρέμβασης του Κόμματος σε εργασιακούς χώρους και από τα αποτελέσματά της τόσο στην οικοδόμηση, όσο και στη λειτουργία των σωματείων. Ειδική αναφορά έκανε στη διαπάλη που διεξάγεται σε εργοστάσια με μεγάλη κερδοφορία και όγκο εξαγωγών, όπου η ανάδειξη στους εργαζόμενους του ταξικού χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της διεξόδου βοηθάει στην άνοδο των απαιτήσεων.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Νίκου Μαυροκέφαλου, μέλους του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, που αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες στους οποίους ηγήθηκε το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια, όπως στο Ασφαλιστικό. Ανέδειξε παραδείγματα από την πολύμορφη δράση σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών, όπως και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, σημειώνοντας ότι αυτός ο τρόπος δουλειάς πρέπει να εδραιωθεί, με επιμονή στην οργάνωση της μεγάλης μάζας εργαζομένων και ανέργων, που παραμένουν ανοργάνωτοι. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των συνδικάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο φασισμό και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, καθώς αυτά τα μέτωπα αποτελούν πλευρές της πολιτικοποίησης της πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ