Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο επίκεντρο οι «ισορροπίες» εντός ΝΑΤΟ και οι αντιπαραθέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Τον «καίριο ρόλο της» στα επικίνδυνα σχέδια θα προβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ

Copyright 2017 The Associated

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ
Με σκοπό να «προβάλλει τον καίριο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα της περιοχής» προσέρχεται σήμερα, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας υπουργός Ν. Κοτζιάς, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και διαλαλώντας τη διαθεσιμότητά της για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση επιχειρηματικών ομίλων που προσδοκούν επενδυτικές ευκαιρίες και κέρδη από την ανάδειξή της σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο.

Οπως αναφέρεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ, η Σύνοδος θα εστιαστεί στη «σημασία της διατλαντικής συνεργασίας» (την ώρα που απλώνεται η συζήτηση για τη θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο ΝΑΤΟ και την «ασφάλεια» της ΕΕ μετά το Brexit), στην «εδραίωση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας» (ενώ εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους), καθώς και στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Μάη.

«Ακόμη», αναφέρεται από το ΥΠΕΞ, «θα διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συμμαχία στην περιοχή της "Νοτίου Γειτονίας"», την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, «κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών θα προβάλει τον καίριο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα της περιοχή».

Να σημειωθεί ότι τον τέτοιο ρόλο της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ίδια επιχειρηματολογία επανέλαβαν στην Ουάσιγκτον, στα ταξίδια που έκαναν πρόσφατα για επαφές με τους ομολόγους τους, οι Ελληνες υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα ενημέρωσης για το τι συζητήθηκε στις εν λόγω επαφές και όπως γνωστοποίησε χτες ο Ν. Κοτζιάς, η σχετική ενημέρωση θα γίνει την επόμενη Πέμπτη στη Βουλή, σε ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Γεύμα» με συμμετοχή Μογκερίνι και μενού τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Σημειωτέον, χτες, προθερμαίνοντας το κλίμα για τη σημερινή Σύνοδο, έγινε στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, «άτυπη ενημέρωση» δημοσιογράφων σχετικά με «τη συνεισφορά του ΝΑΤΟ στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία». Ανάλογη τέτοια ενημέρωση προγραμματίζεται και σήμερα, με θέμα την «Προβολή σταθερότητας και την οικοδόμηση δυνατοτήτων». Με άλλα λόγια, παραπέρα εξοπλισμοί και συνεκπαιδεύσεις πάνω στα ΝΑΤΟικά επιχειρησιακά πρότυπα και παρουσία σχηματισμών μάχης της λυκοσυμμαχίας σε ζώνες όπου διακυβεύονται συμφέροντα ευρωατλαντικών μονοπωλίων.

Επιπλέον, πέρα από την «κλασική» συνεδρίαση του λεγόμενου Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) σε επίπεδο ΥΠΕΞ, θα ακολουθήσει «γεύμα εργασίας» με τη συμμετοχή και της Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και κύριο «πιάτο» στο μενού τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Θα ακολουθήσει συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, με τη συμμετοχή και του Ουκρανού ΥΠΕΞ.

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με δηλώσεις του χτες, δίνοντας το πλαίσιο της σημερινής Συνόδου, είπε ότι οι ΥΠΕΞ θα συναντηθούν σήμερα για να δουν πώς ο οργανισμός θα ανταποκριθεί στις ανάγκες προσαρμογής σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας. Επίσης, ότι θα επιβεβαιώσουν το «ζωτικό δεσμό» μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, «όπου εδράζεται η ασφάλειά μας». Είπε ακόμη ότι κατά την πρώτη συνεδρία της Συνόδου σήμερα, θα εξετάσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διατλαντικών δεσμών, με περισσότερες και πιο στοχευμένες αμυντικές δαπάνες και δικαιότερη κατανομή των βαρών σε ολόκληρη τη Συμμαχία, όπως ζητά η διοίκηση Τραμπ, για την οποία έσπευσε να πει ότι τον έχει διαβεβαιώσει για τη «δέσμευσή» της στο ΝΑΤΟ. Συμπλήρωσε ότι θα συναντήσει τον Τραμπ τον Απρίλη και ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Μάη, σημειώνοντας πως μετά από πολλά χρόνια έχουμε αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Ο Στόλτενμπεργκ, ωστόσο, επέμεινε ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να δαπανούν το 2% των προϋπολογισμών τους για την «άμυνα».

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και την «προβολή της σταθερότητας» θα είναι επίσης στη σημερινή ημερήσια διάταξη, με απολογισμό του «έργου» που έγινε έως σήμερα. Οτι θα συζητήσουν τι άλλο μπορεί να κάνουν πέρα από τις εναέριες περιπολίες με τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS σε Συρία και Ιράκ ενάντια στους λεγόμενους ισλαμιστές και την εκπαίδευση Ιρακινών και Αφγανών στρατιωτικών για να αναλάβουν δράση κατά τρομοκρατών στο έδαφός τους.

Εστιάζοντας στη Ρωσία, σε συνέχεια και της χτεσινής συνάντησης, είπε ότι σήμερα θα εξετάσουν τις «επιπτώσεις της συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην Ευρώπη, μαζί με βασικούς εταίρους μας, την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, τη Φινλανδία και τη Σουηδία». Πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ έχει μια ενιαία θέση για τη Ρωσία: ισχυρή άμυνα και αποτροπή σε συνδυασμό με το διάλογο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταγωνισμοί που φουντώνουν, σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι(2018-04-28 00:00:00.0)
Διαβούλια ΝΑΤΟ και ΕΕ(2017-12-02 00:00:00.0)
Η ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας προδιαγράφει επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς(2017-09-09 00:00:00.0)
Στο τραπέζι Κυπριακό, Αιγαίο και όλες οι πιθανές εξελίξεις(2016-12-07 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο εξοπλισμοί και η διασύνδεση με ΝΑΤΟ(2016-11-16 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η «ειρηνευτική διαδικασία» σε όλη τη Μέση Ανατολή(2015-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ