Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ - 28η ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο επίκεντρο

21 αρχηγοί κρατών (βασιλιάδες, πρόεδροι, πρωθυπουργοί) συμμετείχαν στη Σύνοδο στην Ιορδανία

Copyright 2017 The Associated

21 αρχηγοί κρατών (βασιλιάδες, πρόεδροι, πρωθυπουργοί) συμμετείχαν στη Σύνοδο στην Ιορδανία
ΑΜΜΑΝ.--

Το παλαιστινιακό ζήτημα και οι προσπάθειες για επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, ο πόλεμος στη Συρία και οι ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις σε Γενεύη και Αστάνα, η όξυνση των συγκρούσεων ανάμεσα στη λιβυκή δοτή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ και τις δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, οι επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη κυριάρχησαν στην 28η Αραβική Σύνοδο, όπου μετείχαν οι ηγέτες των αραβικών κρατών (πλην του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ), στο Σουμέιμεχ της Νεκράς Θάλασσας στην Ιορδανία, και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο «οικοδεσπότης» της Αραβικής Συνόδου Κορυφής, Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β', τόνισε ότι δεν μπορεί να στεριώσει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή δίχως τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σαμποτάρει τις «ελπίδες για ειρήνη» επιταχύνοντας τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι «από το 2009 εργάζεται για να ναυαγήσει η λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών, επιταχύνοντας τους εποικισμούς και την καταπάτηση παλαιστινιακής γης». Ο ίδιος, δίνοντας προχτές συνέντευξη στην ιορδανική εφημερίδα «Αl Ghad», υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, εάν σταματήσει η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και εφαρμοστεί η αρχή δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών.

Από τη μεριά του, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν μίλησε υποκριτικά για την «ανάγκη ειρηνευτικής λύσης στην Υεμένη», μία χώρα σε βάρος της οποίας έχει εξαπολύσει ιμπεριαλιστική επίθεση από το Μάρτη του 2015 στον ανταγωνισμό με το Ιράν. Ισχυρίστηκε ότι λύση στην Υεμένη μπορεί να βρεθεί «στη βάση της πρωτοβουλίας χωρών του Κόλπου και στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου». Για τον πόλεμο στη Συρία πρότεινε «άμεση ειρηνική λύση στην κρίση» και αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη (από τη δυτική ιμπεριαλιστική επίθεση του 2011) κάλεσε όλες τις πλευρές να «συνεργαστούν για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο στη Συρία «την πιο σοβαρή κρίση στην πρόσφατη Ιστορία της περιοχής», κάλεσε τους Αραβες ηγέτες να διαδραματίσουν έναν «πιο ενεργό ρόλο» στην επίλυσή της.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, κάλεσε τους Αραβες ηγέτες «να παραμερίσουν τις διαφορές τους», να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» και να συμβάλουν στην «αντιμετώπιση της συριακής κρίσης».

Στη σύνοδο συμμετέχει και ο Σουδανός Πρόεδρος, Ομάρ Μπασίρ, παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στη σουδανική επαρχία Νταρφούρ.

Η διακήρυξη της Συνόδου

Σε διακήρυξη που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της Συνόδου, επιβεβαιώνεται η υποστήριξη των Αράβων ηγετών στο λεγόμενο «αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο» του 2002 για το Παλαιστινιακό, που μιλάει για σύναψη κανονικών σχέσεων ανάμεσα στις αραβικές χώρες και το Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σημειώνεται ακόμη πως «η ειρήνη είναι στρατηγική επιλογή για τον αραβικό κόσμο» και καλούνται όλες οι χώρες να μη μεταφέρουν τις διπλωματικές τους αποστολές στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως είχε απειλήσει προεκλογικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ