Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Επιταχύνονται οι σχεδιασμοί των επιχειρηματικών κολοσσών

Στην Κύπρο για επαφές και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η κοινοπραξία που δημιούργησαν οι ενεργειακοί κολοσσοί «Τοτάλ» (γαλλική) και ΕΝΙ (ιταλική) υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία «Seadrill Partners LLC» (νορβηγικών συμφερόντων) για τη χρησιμοποίηση του γεωτρύπανου «West Capella» στον νέο γύρο ερευνών που αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έγινε γνωστό χτες.

Η «Seadrill Partners LLC» είναι μια από τις πιο διακεκριμένες διεθνώς εταιρείες στον τομέα των γεωτρήσεων και της αναζήτησης ενεργειακών πόρων, που - όπως σημειώνεται και στην ιστοσελίδα της - συνεργάζεται με μονοπώλια του διαμετρήματος των «Chevron», BP και «ExxonMobil». Οι γεωτρήσεις «Total» και ΕΝΙ θα γίνουν στο «οικόπεδο» «Ονησίφορος» του τεμαχίου «11» της κυπριακής ΑΟΖ, πολύ κοντά στο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ». Μάλιστα, αυτές τις μέρες, σε απόσταση μικρότερη των 15 χιλιομέτρων θα ολοκληρώνεται η 8η γεώτρηση της ΕΝΙ στο «Ζορ» που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου που έχει ανακαλυφτεί τα τελευταία χρόνια διεθνώς. Η γεώτρηση με το «West Capella» εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 50 μέρες, ενώ η «Seadrill Partners LLC» θα εισπράξει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολ.

Στο μεταξύ, ενώ την Κυριακή αναμένεται το γεύμα Αναστασιάδη - Ακιντζί που αρκετοί συνδέουν ήδη με την επανέναρξη και των επίσημων συνομιλιών, πολύ σύντομα, αυξάνονται διαρκώς οι επαφές με θέμα και το Κυπριακό, με την εμπλοκή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αύριο, φτάνει στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μεσκόφ, για να συζητήσει Κυπριακό, σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, αλλά και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

  • Εισφορά ύψους 92 χιλιάδων ευρώ έκανε η Τουρκία στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ - λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ). Σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΑ εκφράζει ειλικρινείς ευχαριστίες προς την Τουρκία για την εισφορά, εξηγώντας ότι αυτή θα συμβάλει στην ταυτοποίηση και επιστροφή όσο το δυνατό περισσότερων λειψάνων αγνοουμένων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε τροχιά όξυνσης η τουρκική προκλητικότητα(2018-07-25 00:00:00.0)
Παζάρια...(2018-02-24 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διεργασίες σε όλα τα επίπεδα(2018-02-22 00:00:00.0)
Οξυνση ανταγωνισμών με φόντο τα επενδυτικά σχέδια στην Κύπρο(2017-07-16 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών(2017-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ