Πέμπτη 30 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ
Κάλεσμα αγώνα για να μην προχωρήσει ο επικίνδυνος σχεδιασμός

Κάλεσμα στο λαό της Μαγνησίας να ξεσηκωθεί για να σταματήσει το σχεδιασμένο έγκλημα κατά της υγείας και της ζωής των κατοίκων με την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, απευθύνει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι ο αγώνας πρέπει να στραφεί ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, που αποδεικνύουν και στην περίπτωση αυτή ότι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να θυσιάσουν το λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αναφερόμενη στην απόφαση της Γενικής Διευθύντριας Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη μεταφορά από τις λιμενικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου εναλλακτικών καυσίμων από σκουπίδια (RDF) και για την αύξηση της καρκινογόνου καύσης τους σε 200.000 τόνους το χρόνο, που έρχεται να προστεθεί στην κατάπτυστη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 2013 επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει ότι αποδεικνύεται με ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα ότι - παρά τις μεταξύ τους φραστικές αντιπαραθέσεις - τα αστικά κόμματα έχουν κοινό παρονομαστή την προώθηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου.

Ακόμα, επισημαίνει ότι με την καύση του επικίνδυνου υλικού petcoke που γίνεται εδώ και καιρό στην ΑΓΕΤ και με το σχεδιασμό καύσης σκουπιδιών, ο Βόλος μετατρέπεται σε έναν επικίνδυνο θάλαμο αερίων, τέτοιον που δεν υπάρχει αλλού στην ΕΕ. Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ αναφέρεται και στις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης και σημειώνει: «Ακρως επικίνδυνη είναι η στάση της δημοτικής αρχής, που εντάσσει την εξέλιξη στην ΑΓΕΤ με την καύση RDF/SRF, όπως όλα δείχνουν με δικό της σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του τομέα των σκουπιδιών, με έτοιμες μεθοδεύσεις για δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF, συμπράττοντας με κάποιον επιχειρηματικό όμιλο. Οπως επίσης δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν η στάση της Περιφέρειας, που ενώ τώρα βγαίνει στα κάγκελα για την ΑΓΕΤ, έχει πάρει απόφαση για την παραγωγή SRF σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας».

Ολοι στον ίδιο «ντορό»

Σχετικά με τη στάση που τηρούν τα άλλα κόμματα και οι «αυτοδιοικητικές παρατάξεις», η ΤΕ αναφέρει: «Για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ ουσιαστικά συμφωνούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ. Η ΝΔ προσπαθώντας να κάνει αντιπολίτευση στο ζήτημα της μη έγκαιρης ενημέρωσης, στο ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αλλά επί της ουσίας δεν έχει αντίρρηση. Εξάλλου, οι ίδιοι είναι που έδωσαν την πρώτη άδεια στην ΑΓΕΤ, πάνω στην οποία έγιναν οι τροποποιήσεις από την τωρινή κυβέρνηση.

Η δημοτική παράταξη "ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ - ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ" (ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι) παρουσιάζεται ως αντίθετη στο ζήτημα. Η αιτιολόγηση που κάνει, όμως, πως "η εταιρεία δεν έχει ενημερώσει μέχρι τώρα την κοινή γνώμη και τους τοπικούς φορείς για την τεχνολογική της επάρκεια, σε σχέση με την καύση του RDF, ούτε έχει τεκμηριώσει τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος", ουσιαστικά φανερώνει την επί της ουσίας συμφωνία της. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, που τώρα αντιτίθεται στην καύση σκουπιδιών, έχει αποδείξει ότι κινητοποιείται αλά καρτ, ενώ στηρίζει τις απαράδεκτες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για το περιβάλλον».

Πρώτα θύματα οι εργάτες

Η ΤΕ τονίζει: «Πρώτα θύματα είναι οι εργάτες. Η κατάσταση των εργοστασίων, των συνθηκών δουλειάς, αφορά και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους. Για χάρη της κερδοφορίας επιβαρύνεται ανεπανόρθωτα η υγεία των εργατών. Στις βιομηχανίες Μετάλλου, Χημικών και στην ΑΓΕΤ είναι αυξημένα τα περιστατικά καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών. Τα λεγόμενα "εργατικά ατυχήματα" και ιδιαίτερα τα θανατηφόρα και κυρίως το γεγονός ότι μετά από κάποιο περιστατικό δεν παίρνεται κανένα μέτρο βελτίωσης της κατάστασης στο εργοστάσιο. Το καπιταλιστικό κέρδος και η προστασία της υγείας είναι πράγματα αντίθετα».

Καταλήγοντας, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους με τα σωματεία τους, τις Λαϊκές Επιτροπές, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να ξεσηκωθούν και να σταματήσουν με τον αγώνα τους το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα. Να διεκδικήσουν:

-- Να μην προχωρήσει η καύση σκουπιδιών.

-- Να σταματήσει η καύση petcoke.

-- Μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων απαιτώντας τους απαραίτητους ελέγχους στις επιχειρήσεις.

-- Προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του Παγασητικού, με την άμεση αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού.

-- Προστασία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

-- Καμία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ, του Βιολογικού, της Καθαριότητας.

-- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ