Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικός οργασμός παρά την ένταση

Από τη διαδήλωση φιλειρηνιστών για τη δολοφονία Ισραηλινών Αράβων από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας

Associated Press

Από τη διαδήλωση φιλειρηνιστών για τη δολοφονία Ισραηλινών Αράβων από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΧΕΒΡΩΝΑ-ΓΑΖΑ-ΜΟΣΧΑ.-

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί τόσο στους κόλπους της αραβικής όσο και της ισραηλινής ηγεσίας, με την ΕΕ να έχει αναλάβει το ρόλο του ενεργότερου διαμεσολαβητή, προκειμένου να δρομολογηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στους Γιάσερ Αραφάτ και Σιμόν Πέρες. Ακόμη, όμως, και αν οι διπλωματικές προσπάθειες αποβούν επιτυχείς, σημείωναν αρκετοί, τα περιθώρια αποκλιμάκωσης της έντασης μοιάζουν εξαιρετικά μηδαμινά, εκτίμηση που μοιάζει να επιβεβαιώνεται από τις 4 βόμβες που εξερράγησαν, χτες, στην Ιερουσαλήμ, από τα πλήγματα αντιποίνων του ισραηλινού στρατού και από τις μάχες που σημειώνονταν καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων.

«Στόχος μας είναι να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για μια συνάντηση ανάμεσα στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών και τον Παλαιστίνιο ηγέτη», δήλωνε, μετά την άφιξή του στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Την αποστολή Σολάνα σκίασε, όμως, το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε, για «τεχνικούς λόγους», όπως ανακοινώθηκε, η προγραμματισμένη, για χτες το απόγευμα, συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αφού ο τελευταίος αναχωρούσε για τετραήμερη επίσκεψη στη Μόσχα. Ο Σολάνα θα συναντιόταν, τελικά, με τον Σιμόν Πέρες και με τον Γιάσερ Αραφάτ. Από την πλευρά του, ο Πέρες δήλωνε έτοιμος να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη τονίζοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι θα κρίνουν αν είναι η κατάλληλη περίσταση να γίνει αυτή η συνάντηση στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ που πραγματοποιείται στα τέλη της βδομάδας στην Ιταλία».

Αποκλεισμός δημοτικού σχολείου από τον ισραηλινό στρατό στη Χεβρώνα

Associated Press

Αποκλεισμός δημοτικού σχολείου από τον ισραηλινό στρατό στη Χεβρώνα
Οργασμός διαβουλεύσεων επικρατεί και στον αραβικό κόσμο. Ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα, συνάντησε στην Αλεξάνδρεια, το Σάββατο, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χ. Μουμπάρακ, ενώ, χτες, δέχτηκε στο Αμμάν τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ο Αμπντάλα είχε εκτενείς τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αλλά και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, ενώ την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, είχε ζητήσει από τη ρωσική ηγεσία να αναλάβει ενεργότερη διαμεσολάβηση.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε συναντήσεις με τις ηγεσίες της Σαουδικής Αραβίας και της Τυνησίας, ενώ ο Χόσνι Μουμπάρακ μετέβη, χτες, στη Λατάκια της Συρίας, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Σύμφωνα με τον αραβικό Τύπο, σε περίπτωση που καταληχθεί μια συνάντηση ανάμεσα στους Πέρες και Αραφάτ, δεν αποκλείεται να προηγηθεί μια σύνοδος- αστραπή Αράβων ηγετών.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, αν και θετικός στην προοπτική συνάντησης με τον Πέρες, αναρωτιόταν, «τι να συζητήσουμε ακριβώς;» παρουσία δημοσιογράφων, διευκρινίζοντας ότι οι συναντήσεις συνεργατών του με Ισραηλινούς αξιωματούχους, και τον Πέρες αυτοπροσώπως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν, ακόμη και σε μια ενδεχόμενη συνάντηση στην Ιταλία, να παρίσταται εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας ενώ απαιτούν από το Ισραήλ να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των προτάσεων του σχεδίου Μίτσελ.

Ολο και περισσότεροι στη Μόσχα

Μετά τον Ιορδανό βασιλιά, στη Μόσχα έφθασε, αργά χτες βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν, σήμερα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας. Οπως υπογράμμιζε ο εκπρόσωπός του, Ραανάν Γκισίν, ο Σαρόν σκοπεύει «να εξηγήσει γιατί είναι αναγκαίο για το Ισραήλ να μάχεται την παλαιστινιακή τρομοκρατία», ενώ αναμένεται να της εκφράσει και τη δυσαρέσκειά του για τις συμφωνίες Μόσχας-Τεχεράνης για πώληση από την πρώτη στη δεύτερη τεχνολογικού στρατιωτικού υλικού.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Βασίλι Σρέντιν, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε, χτες, με τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στη Μόσχα. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς, στενότατος συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, θα μεταβεί, και αυτός, στη Μόσχα την Παρασκευή. Υπέρ της ενεργότερης διαμεσολάβησης της Μόσχας τάχθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός και ειδικός σε αραβικά θέματα, Γεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος δήλωνε πως «είναι πλέον σαφές ότι η μονομερής αμερικανική παρουσία δεν είχε τόσο θετικά αποτελέσματα».

Σταθερά τεταμένη η κατάσταση

Τέσσερις βομβιστικές εκρήξεις συγκλόνισαν, χτες, την Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό 5 ανθρώπων. Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα και ένας μηχανισμός κοντά σε κτιριακό συγκρότημα εξερράγησαν στη συνοικία Γαλλικός Λόφος, ενώ βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά σε σταθμευμένο φορτηγό στον εποικισμό Γκίλο. Την ευθύνη για τις εκρήξεις ανέλαβε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υπογραμμίζοντας ότι είναι αντίποινα για τη δολοφονία του ΓΓ του, Αμπού Αλί Μουσταφά, την περασμένη βδομάδα.

Λίγη ώρα αργότερα, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν κτίριο των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών στην πόλη Ντούρα, κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, σε «αντίποινα για τις βομβιστικές επιθέσεις», όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Από την επιδρομή τραυματίστηκαν 3 Παλαιστίνιοι. Σε ξεχωριστά περιστατικά πυροβολισμών, τραυματίστηκαν 2 Ισραηλινοί στη Δυτική Οχθη ενώ ένταση προκλήθηκε και χτες στη Χεβρώνα, όταν ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε τη μετακίνηση των μικρών Παλαιστινίων μαθητών που προσπάθησαν να μεταβούν στα σχολεία τους για την έναρξη του σχολικού έτους. Ενα 24ωρο νωρίτερα, σε σφοδρή μάχη, στη Χεβρώνα, είχαν χάσει τη ζωή τους δύο Παλαιστίνιοι.

Ενταση επικράτησε, όμως, και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, όπου άρχισε, χτες, η κατάθεση σε κυβερνητική διερευνητική επιτροπή του Αρίκ Ρον, πρώην διοικητή της αστυνομίας στο βόρειο Ισραήλ, για τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων Ισραηλινών Αράβων, τον περασμένο Οκτώβρη, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 Ισραηλινοί Αραβες. Ισραηλινοί φιλειρηνιστές και Ισραηλινοί Αραβες πραγματοποίησαν διαδήλωση καταδίκης του Ρον, τον οποίο, όμως, εκτός από την ισραηλινή ακροδεξιά υποστήριξε με δηλώσεις του και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Ούζι Λαντάου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ