Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΓΟΛΑ
Νέα πολύνεκρη ενέδρα

ΛΟΥΑΝΤΑ.-

Οι σφαγές στην πολύπαθη Αγγόλα συνεχίστηκαν το Σάββατο με ενέδρα αγνώστων εναντίον ενός κομβόι λεωφορείων που άφησε τουλάχιστον 38 ανθρώπους νεκρούς και 52 τραυματίες, σύμφωνα με το τοπικό ραδιόφωνο.

Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανγκόπ μετέδωσε ότι πρόκειται για ενέργεια της οργάνωσης UNITA, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την οργάνωση. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κάποιοι από τους επιτιθέμενους φόραγαν στολές. Πρόκειται για τη δεύτερη ενέδρα εναντίον λεωφορείων μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες. Μαζί με την ενέδρα της UNITA εναντίον τρένου τον περασμένο μήνα ο απολογισμός ξεπερνά τα 300 θύματα.

Η νέα σφαγή συμπίπτει με την παρουσίαση από την UNITA ειρηνευτικού σχεδίου στον ΟΗΕ για τον τερματισμό του μακρόχρονου εμφυλίου που έχει σακατέψει την Αγγόλα, το οποίο πάντως δε μοιάζει να έχει πολλές πιθανότητες εφαρμογής.

Η UNITA στο σχέδιό της που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα γραφεία του «Ασοσιέιτεντ Πρες» στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, ζητεί την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει σε βάρος της ο ΟΗΕ. Αποκλείει επίσης διαμεσολάβηση από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Πορτογαλία, που είχαν σπονσοράρει την ειρηνευτική συμφωνία του 1991 που ποτέ δεν τηρήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ