Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ζητά εξηγήσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν

Μετά τις εκτιμήσεις του ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε χτες τον πρεσβευτή της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, για να ζητήσει «εξηγήσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η εκπρόσωπος συνέδεσε την κλήση με «τα πολύ συγκεκριμένα σχόλια» που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, εκτιμώντας - λίγες ώρες πριν την πολύνεκρη επίθεση στο Λονδίνο - ότι η επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας «θα κάνει τους Ευρωπαίους να μην μπορούν να περπατούν με ασφάλεια στους δρόμους».

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Βρετανίας στην τουρκική πρωτεύουσα, Ρίτσαρντ Μουρ, αντέδρασε έντονα σε ειρωνικά σχόλια του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Μπουρχάν Κιουζού, μετά τα γεγονότα στο Λονδίνο. «Τρομοκρατική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ασφαλέστερη περιοχή σας;» ήταν το μήνυμα του Κιουζού σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Μουρ να απαντά: «Ούτε καταδίκη, ούτε αλληλεγγύη. Τι κρίμα. Συμφωνείτε με το είδος των μηνυμάτων του κ. Ερντογάν;».

Την ίδια στιγμή, στο φόντο των διαρκών «τριβών» μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, η Αγκυρα κάλεσε προχτές το βράδυ τον πρέσβη της Νορβηγίας για να διαμαρτυρηθεί για το άσυλο που το Οσλο παραχώρησε προχτές σε Τούρκους στρατιωτικούς που η ίδια κατηγορεί για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη.

Επιπλέον, η Αγκυρα διαμήνυσε χτες ότι περιμένει οι αρχές της Αυστρίας να διερευνήσουν άμεσα τις συνθήκες μέσα στις οποίες άτομα «διείσδυσαν» στην τουρκική πρεσβεία στη Βιέννη και ανάρτησαν στην πρόσοψη του κτιρίου μεγάλο πανό που ουσιαστικά στοχοποιεί τον Ερντογάν και τους Τούρκους που ζουν στη συγκεκριμένη χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση και του τουρκικού ΥΠΕΞ, την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε μια ακροδεξιά οργάνωση με το όνομα «Identitare Bewegung». Το υπουργείο εντόπισε «σοβαρό έλλειμμα ασφάλειας» και ζήτησε την κατάλληλη διασφάλιση της ασφάλειας των διπλωματικών αποστολών της Τουρκίας στην Αυστρία.

Δυο οργανώσεις που εκπροσωπούν τουρκικά τζαμιά στην Ολλανδία άσκησαν έντονη κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο, Ερντογάν, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της ολλανδικής εφημερίδας «Trouw». Ο εκπρόσωπος του ενός, Γιουσούφ Αλτουντάς (από την οργάνωση «Mίλι Γκιουρούς» που εκπροσωπεί 15 τζαμιά) υποστήριξε ότι «αυτή δεν είναι κατάλληλη γλώσσα για έναν Πρόεδρο», ενώ ο Φικρίτ Ντεμιρτάς, πρόεδρος του ισλαμικού ιδρύματος SICN (το οποίο αντιπροσωπεύει 50 τζαμιά), είπε: «Κι εμείς είμαστε Ευρωπαίοι. Ζούμε εδώ παραπάνω από 50 χρόνια. Θα αντιμετωπίσουμε κι εμείς σύντομα τη βία;».

  • Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, είπε ότι σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη επικρατήσει το «όχι», το κόμμα του δεν θα πιέσει για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ