Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Συνεχίζουμε μαζί με τους συμμάχους μας τον αγώνα για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Με αγωνιστική συγκέντρωση μπροστά από το Μνημείο του Αγρότη τιμήθηκε η 107η επέτειος της εξέγερσης του Κιλελέρ

Από τη συγκέντρωση στον τόπο θυσίας των Θεσσαλών κολίγων
Από τη συγκέντρωση στον τόπο θυσίας των Θεσσαλών κολίγων
«Συνεχίζουμε, μαζί με τους συμμάχους μας, τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Κολίγοι στα "τσιφλίκια" των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων δε θα γενούμε, θα παλέψουμε, με νύχια και με δόντια, για να γίνουμε εμείς οι αφέντες του πλούτου που παράγουμε».

Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που πήραν μέρος στη μαζική συγκέντρωση για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 107ης επετείου του Κιλελέρ, που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, προχτές Κυριακή, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, οι αγροτοκτηνοτρόφοι που έφτασαν από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας, έστησαν τα πανό των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών τους, όπου αναγράφονταν τα δίκαια αιτήματα του αγώνα τους.

Μαζί με τους αγρότες βρέθηκαν εργατοϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι, οι σύμμαχοι των μικρομεσαίων αγροτών στον κοινό αγώνα ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ και οι βουλευτές του Κόμματος στη Θεσσαλία, Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Ρίζος Μαρούδας
Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Ρίζος Μαρούδας
Το ξεκίνημα έγινε με χαιρετισμό από τον Κώστα Τζέλλα, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης τα μέλη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Διαμαντούλα Κρητικού και Χρ. Κάμτσης, ενώ τη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο Β. Βισβίκης, αντιδήμαρχος του δήμου Κιλελέρ.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι αγρότες και οι εργάτες έχουν, πλέον, αρκετή πείρα για να μην παραπλανώνται από την εναλλαγή οποιασδήποτε κυβέρνησης, "αριστερής" ή "δεξιάς", που δεσμεύεται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αναγνωρίζει το χρέος των καπιταλιστών και συνεχίζει να φορτώνει τα σπασμένα στις πλάτες της πλειοψηφίας του λαού, με όποιο όνομα κι αν έχουν τα μνημόνια, που τάσσεται υπέρ της ΕΕ και της ΚΑΠ». Και υπογράμμισε: «Σήμερα δεν φτάνει η κοινή δράση εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων ευκαιριακά, αλλά χρειάζεται να οικοδομήσουμε σε πιο στέρεες βάσεις τη συμμαχία μας, με κοινό πλαίσιο αιτημάτων και γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους».

Χαιρετισμό εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας απηύθυνε η Κατερίνα Πάσχου, καλώντας τις αγρότισσες να συσπειρωθούν στον αγώνα για την επιβίωση της αγροτικής οικογένειας, να αντεπιτεθούν με γνώμονα τα σύγχρονα δικαιώματά τους, τονίζοντας: «Οι ανάγκες μας για εργασία, μητρότητα, δημιουργική ζωή δεν συμβιβάζονται με τα επιχειρηματικά κέρδη και την καταπίεση».

Ο αγώνας μας συνεχίζεται πολύμορφα, όλο το χρόνο

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.

Στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Το Κιλελέρ για μας δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει μουσειακή επέτειος, γιορτή, παρέλαση κουστουμαρισμένων υποτακτικών και υποστηρικτών των πολιτικών που μας ξεκληρίζουν. Συμβολίζει το ανυπότακτο πνεύμα και αγώνα για το δίκιο του λαού μας, μέρος του οποίου είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, εμπνέει τα νέα βλαστάρια της αγροτιάς, αποτελεί φάρο και οδηγό για τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες (...).

Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα όξυνση των προβλημάτων και μόνο εμείς, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, μπορούμε να οργανώσουμε την αντίσταση σε νέα και παλιά μέτρα.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται με το πλαίσιό της, ήδη αποφάσισαν 10ήμερο πανελλαδικής αγροτικής δράσης το επόμενο διάστημα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο δικός μας αγώνας δεν αρχίζει και σταματάει μόνο την περίοδο των μπλόκων, αλλά συνεχίζεται με πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις όλο το χρόνο (...).

Η κοινωνική συμμαχία που βασανιστικά δημιουργείται είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Γιατί, εμείς οι αγρότες έχουμε καταλάβει από την πείρα μας ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε και να νικήσουμε. Ολοι μαζί, όμως, σε συμμαχία με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Εμείς λέμε: Μαζί είμαστε δυνατοί, χώρια είμαστε αδύναμοι.

Ο αγώνας που δίνουμε θα τραβήξει πολύ. Είναι αγώνας με μάκρος και προοπτική. Παλεύουμε για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ολόπλευρη αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας προς όφελος του λαού μας και της ευημερίας του».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που διάβασε ο Δημήτρης Μόσχος, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται:

«Στο στόχαστρο της πάλης μας βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται τα μέτρα για τους αγρότες, τα οποία λαμβάνονται και εφαρμόζονται στο πλαίσιο των απανωτών μνημονίων που συναποφασίζουν και συνυπογράφουν με τους "θεσμούς" η μία μετά την άλλη όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας τα τελευταία 8 χρόνια, καθώς κι όσα περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ της ΕΕ. Γιατί όλα αυτά τα μέτρα στοχεύουν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, των "νεοτσιφλικάδων" του καιρού μας, που συνεπάγεται παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Και σ' αυτή τη μάχη που δώσαμε στα μπλόκα, είχαμε απέναντί μας όλους όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση:

-- Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που, βαδίζοντας στον ίδιο "ντορό" με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, αλλά προχώρησε και σε μια αισχρή και βρώμικη συκοφαντική επίθεση ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, επιχειρώντας να αποδυναμώσει τον αγώνα μας και να υποκινήσει τον "κοινωνικό αυτοματισμό" σε βάρος μας.

-- Τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΚΑΠ και ψήφισαν τα μνημόνια, οι οποίες, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τα περί "αναποτελεσματικότητας των αγώνων" και ορμηνεύοντας διαρκώς τους αγωνιζόμενους αγρότες "να κάνουν αγωνιστικό κράτει", έδωσαν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση.

-- Τα διάφορα "σχήματα" που, όπως κάθε φορά που γίνονται μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, έτσι και τώρα, εμφανίστηκαν για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα και να προβάλουν τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, τα οποία έρχονται σε αντίθεση και αντιπαράθεση με τα συμφέροντα και τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών. Τα "σχήματα" αυτά, που παίζουν το ρόλο του "πρόθυμου συνομιλητή" της εκάστοτε κυβέρνησης και του "δούρειου ίππου" μέσα στο αγροτικό κίνημα, προχώρησαν σε συγκεκριμένες δράσεις με στόχο να υπονομεύσουν τη δυναμική και την προοπτική του αγώνα μας.

Παρά τη μεθοδευμένη και συντονισμένη επίθεση που δεχτήκαμε από όλους τους αντιπάλους, καταφέραμε να στήσουμε μπλόκα σ' όλη την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το οποίο εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, έχει κατακτήσει την ικανότητα να οργανώνει με επιτυχία την πάλη, ακόμα και όταν οι δυσκολίες που τίθενται μπροστά του είναι πολλές και τα εμπόδια μεγάλα.

Ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά, αποδείχτηκε ότι καθοριστική σημασία για την πετυχημένη οργάνωση και την προοπτική της πάλης μας έχει η αγωνιστική συμπόρευσή μας με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πάντα με την ίδια στόχευση: Την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων επιβίωσης, την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που δημιουργούν, πολλαπλασιάζουν και οξύνουν τα προβλήματά μας, το άνοιγμα του δρόμου για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας».

Η εκδήλωση «έκλεισε» με κατάθεση στεφάνων στον τόπο της θυσίας, ενός λεπτού σιγή και το «Επέσατε θύματα» από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κολίγοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε - Δυναμώνουμε τους αγώνες μας! (2017-04-26 00:00:00.0)
Πλούσια συζήτηση και συλλογικές αποφάσεις για την πορεία του αγώνα (2017-02-09 00:00:00.0)
Από αύριο στα μπλόκα (2014-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org