Τρίτη 21 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αττική

Νίκαια
Νίκαια
Αθήνα, Πειραιάς, Καλλιθέα, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Ελευσίνα και Νίκαια είναι μερικοί από τους 23 συνολικά δήμους της Αττικής όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και πικετοφορίες χτες, μέρα της πανελλαδικής δράσης του Κόμματος ενάντια στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου. Ολη μέρα χτες, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ ήταν στο πόδι, με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και κεντρικά σημεία του λεκανοπεδίου.

Ανάμεσα στα συνθήματα των πανό και των πλακάτ, στις κινητοποιήσεις ξεχωρίζαν τα καλέσματα συστράτευσης με το ΚΚΕ στην πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αλλά και εκείνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που με ευθύνη της κυβέρνησης και των συμμάχων της όλο και περισσότερο εμπλέκεται η χώρα. «Να φύγουν οι βάσεις. Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο! Αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ» είναι ένα από τα συνθήματα.

Η συγκέντρωση της Αθήνας πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια, με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία πίσω από τα πανό των Οργανώσεων, που έφτασε μέσω των οδών Αθηνάς και Ερμού στο Σύνταγμα. «Στη νέα συμφωνία καμία ανοχή, τώρα αντεπίθεση και πάλη λαϊκή», φώναζαν οι διαδηλωτές καθώς τα μπλοκ ξεκίνησαν να πορεύονται, ενώ οι πικέτες των διαδηλωτών ήταν κι αυτές κάλεσμα οργάνωσης και πάλης: «Το ανάστημά σου σήκωσε λαέ, τώρα αντεπίθεση με το ΚΚΕ», «Του λαού δυνάστες εκμεταλλευτές, Ενωση, κυβέρνηση και καπιταλιστές», «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Χαϊδάρι
Χαϊδάρι
Η Λ. Ράζου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο λαός, η εργατική τάξη, με την αγωνιστική παρέμβαση και τη διεκδίκηση, μπορούν και πρέπει να στραπατσάρουν τα «ραντεβού» του Γιούρογκρουπ, όπου συζητούνται οι όροι της επίθεσης απέναντι στα δικαιώματά τους.

«Το νέο πακέτο μέτρων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ούτε τεμαχίζεται, ούτε ζυγίζεται, ούτε μετριέται. Με όποια συσκευασία κι αν το πλασάρουν στο λαό, είναι βαθιά άδικο και ταξικό», είπε και πρόσθεσε: «Θα πρόκειται για άλλη μια συμφωνία - άλλη μια λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, μέσω της φοροληστείας, των περικοπών στις συντάξεις, με νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα».

Ειδικά για την κοροϊδία με την οποία συνοδεύει η κυβέρνηση το αντιλαϊκό πακέτο, σχολίασε ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» και η «παραγωγική ανασυγκρότηση» είναι ο ΣΥΡΙΖΑίικος τρόπος για να λες αυτό που λέει και ο ΣΕΒ. Ενώ, εξηγώντας το πραγματικό περιεχόμενο των «αντίμετρων», ανέφερε:

«Τα πραγματικά αντίμετρα είναι για τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους. Γι' αυτούς θα έχει φθηνό ρεύμα, την ίδια ώρα που για το λαό η ΔΕΗ θα βάλει εισπρακτική εταιρεία να μαζεύει τα ληγμένα ρεύματα. Γι' αυτούς θα έχει απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, την ίδια ώρα που το 30% των εργαζομένων δουλεύει με 393 ευρώ μεικτά. Γι' αυτούς ετοιμάζονται να μετατρέψουν σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες τη λιμενική λεκάνη της Αττικής από την Ελευσίνα έως τον Πειραιά, ώστε απαλλαγμένοι από κάθε υπόλειμμα εργατικής νομοθεσίας να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους».

Καλλιθέα
Καλλιθέα
Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σημείωσε ότι ο καβγάς τους γίνεται «για το ποιος μπορεί καλύτερα από το τιμόνι της κυβερνητικής εξουσίας να αποδειχτεί καλύτερος διαχειριστής του συστήματος. Μοιράζουν τους ρόλους και στήνουν παγίδες για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, μαζί υπερασπίζονται όλες τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης, την EE, το NATO, μαζί καίνε λιβάνι στην επιχειρηματικότητα και στην ανταγωνιστικότητα και έπειτα τσακώνονται για το ποιος είναι ο πιο διεφθαρμένος και διαπλεκόμενος, προσπαθώντας να καλύψουν ότι διεφθαρμένο είναι το σύστημα της εξουσίας των μονοπωλίων που υπερασπίζονται...».

Αναφέρθηκε ακόμα στην όλο και μεγαλύτερη όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις συμμαχίες τους και ειδικά στις συζητήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση, που φανερώνουν ότι πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου με επίκεντρο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων. Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι άσχετες με όσα ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Οπως είπε η Λ. Ράζου: «Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να αναγνωρίσουν ότι η πολιτική που απαιτεί τσακισμένα εργατικά δικαιώματα και φθηνή εργατική δύναμη πίσω από την πόρτα του εργοστασίου, είναι η ίδια πολιτική που θα κάνει τα παιδιά μας κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών. Η πολιτική που με όλα τα μέσα και τη βία θα υπερασπιστεί τους όρους για νέα κέρδη. Είναι η ίδια πολιτική που με την ειρήνη κάνει "δουλειές" και με τον πόλεμο μοιράζει τις ζημιές».

Περιστέρι
Περιστέρι
Οι περιοδείες της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε τόπους δουλειάς συνεχίζονται ως εξής:

  • Σήμερα Τρίτη:

-- Στις 10 π.μ., στη ΦΑΓΕ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, μέλος της ΚΕ.

  • Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 11 π.μ., στη φαρμακοβιομηχανία KLEVA, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή.

  • Την Πέμπτη 23 Μάρτη:

-- Στις 10 π.μ., στην εταιρεία DEFENSE, με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.


Ζωγράφου
Ζωγράφου

Ομόνοια
Ομόνοια

Στιγμιότυπο της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Στιγμιότυπο της συγκέντρωσης στην Ομόνοια

Η πορεία κατευθύνεται προς το Σύνταγμα
Η πορεία κατευθύνεται προς το Σύνταγμα

Η συγκέντρωση του Πειραιά πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κοραή και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης
Η συγκέντρωση του Πειραιά πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κοραή και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης

Βύρωνας
Βύρωνας

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org