Σάββατο 18 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Θαύμα»... η παγίωση και ενίσχυση της άθλιας κατάστασης και της εμπορευματοποίησης

Αίτημα για σύσταση μιας ακόμα Εξεταστικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά «για τα σκάνδαλα στην Υγεία»

«Θαύμα» η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός στην Υγεία και «ελπίδα» η υλοποίηση της πολιτικής που τον τσακίζει...

Eurokinissi

«Θαύμα» η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός στην Υγεία και «ελπίδα» η υλοποίηση της πολιτικής που τον τσακίζει...
Την κατάθεση πρότασης από την κυβερνητική πλειοψηφία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για τα σκάνδαλα στην Υγεία» εξήγγειλε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Αξιοποιώντας τα υπαρκτά φαινόμενα διαφθοράς, χρηματισμού κτλ., τα οποία έχουν τη ρίζα τους στην εμπορευματοποίηση και τους εντεινόμενους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς στην Υγεία, η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει με έναν σμπάρο... πολλά τρυγόνια: Να αποπροσανατολίσει από τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο και το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που ετοιμάζουν προς όφελος του κεφαλαίου. Να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, συσκοτίζοντας τη αντιλαϊκή στρατηγική τους ταύτιση. Να «ξεπλύνει» την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο ζήτημα της Υγείας, η οποία παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της διατηρεί και ενισχύει την εμπορευματοποίησή της, το πετσόκομμα των κρατικών δαπανών που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, το οποίο διαμορφώνει άθλιες και επικίνδυνες καταστάσεις για την Υγεία του λαού.

Απαντώντας στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ωρας του Πρωθυπουργού» σε Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, για την Υγεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εδώ όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως τα χρόνια των παχέων αγελάδων, αλλά δυστυχώς και τα χρόνια των μνημονίων - και αυτό είναι χειρότερο - κάποιοι με το ένα χέρι κόβανε συντάξεις και με το άλλο συνεχίζανε το πάρτι. Πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός τι συνέβη (...) Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στο χώρο της Υγείας, με δημοσιεύματα, με εισαγγελικές παρεμβάσεις, με δικογραφίες, το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο. Και όπως είναι φυσικό, προκαλούν το κοινό αίσθημα ενός λαού που έχει σηκώσει στους ώμους του δυσανάλογο βάρος όλα αυτά τα χρόνια».

Πέρα από την εμφανή προσπάθειά του δηλαδή να κουκουλώσει το γεγονός ότι τα σκάνδαλα είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά καλεί το λαό να διαλέξει ποιος θα του κόβει... «τίμια» τις συντάξεις, ποιος θα του φορτώνει «δυσανάλογο βάρος» χωρίς να «κάνει πάρτι»...

«Εικονική πραγματικότητα» η επικίνδυνη κατάσταση στην Υγεία

Ο ίδιος επιχείρησε να πείσει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες ότι αυτά που τραβάνε όταν πάνε στα νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα, με την κατάσταση που τους αναγκάζει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είναι λίγο πολύ... εικονική πραγματικότητα.

Ετσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε για... «θαύματα» (!) που κατάφερε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι τώρα «καλύπτουμε χιλιάδες κενές θέσεις, αυξάνουμε τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, μειώνουμε τα χρέη τους, εξασφαλίζουμε φαρμακευτική επάρκεια, καλύπτουμε δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους, παίρνουμε ασθενοφόρα, πρωτοποριακά όργανα και τεχνολογικό εξοπλισμό για τα νοσοκομεία».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση παγιώνει και επεκτείνει την «ευέλικτη» εργασία και στον τομέα της Υγείας, διατηρεί το τεράστιο «μαχαίρι» στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, μειώνει τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ, πήρε το μέτρο για τους ανασφάλιστους χωρίς να δώσει ούτε 1 ευρώ παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό...

Είναι τέτοια η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες από την κυβερνητική πολιτική, που παρά τις αναφορές του περί «θαυμάτων», ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «δεν λέμε ότι είναι παράδεισος τα νοσοκομεία» και πως τέλος πάντων «υπάρχουν ακόμη» κάποια «προβλήματα στην Υγεία»...

Αναδεικνύοντας εξάλλου την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, εμφάνισε ως «επίτευγμα» και «τομή» στην πρωτοβάθμια περίθαλψη τη δημιουργία των Τομεακών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), ρύθμιση που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή και προβλέπει υποτυπώδεις μονάδες που θα λειτουργούν στο πλαίσιο των ΟΤΑ, με στοιχειώδη εξοπλισμό, με εργαζόμενους συμβασιούχους και κακοπληρωμένους, την ίδια ώρα που «βουλιάζουν» από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις οι υποβαθμισμένες μονάδες του ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία. Εξίσου ανησυχητικό ήταν ότι ο Αλ. Τσίπρας είπε για τις ΤΟΜΥ ότι «δεν είναι μια επιμέρους παρέμβαση, αλλά μια μεγάλη αλλαγή στο μοντέλο, μια αλλαγή του προτύπου του συστήματος Υγείας»...

Ελπίδα του λαού... τα «αντίμετρα» του κεφαλαίου!

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας όλων των αστικών επιτελείων να στρατεύσουν τους εργαζόμενους και το λαό πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός έφτασε να χαρακτηρίσει το κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης», τα «αντίμετρα» και το «παράλληλο πρόγραμμα», ως «ελπίδα» του λαού!

«Εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να κάνουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα», ανέφερε, διαφημίζοντας τις ικανότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των συμφερόντων του κεφαλαίου, «Ο κόσμος, τα λαϊκά στρώματα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει σε ιδιωτικά νοσοκομεία, μέρα με τη μέρα αυτό το αναγνωρίζει. Είναι η δική τους ελπίδα αυτό το παράλληλο πρόγραμμα»!

Ως τέτοιο «αντίμετρο» εμφάνισε την πιθανή εξασφάλιση μερικών «γευμάτων για τα παιδιά» στα σχολεία, την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί μέτρα όπως η παραπέρα μείωση του αφορολόγητου, χτυπώντας ακόμα περισσότερο τα φτωχότερα εργατικά - λαϊκά στρώματα!

Παράλληλα, σχολιάζοντας προκλητικά «σιγά το πράγμα» ακόμα και για το ενδεχόμενο μιας κάποιας μείωσης του ΦΠΑ, επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει και να ενισχύσει τα αντιλαϊκά μέτρα που αποδίδουν μόνιμα και αυξημένα έσοδα στο αστικό κράτος, χτυπώντας το σύνολο των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, και να λανσάρει ως «ελπίδα» ορισμένα μέτρα διαχείρισης της πιο ακραίας φτώχειας...

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το ρόλο του ως «λαγός» που διευκολύνει την κυβέρνηση στην προώθηση των μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ανέφερε στην κυβέρνηση «πληροφορίες» του ότι «οι θεσμοί δεν θα κάνουν πίσω στα Εργασιακά» και γι' αυτό θα πρέπει «να υποχωρήσει», ενώ έκανε λόγο για «αρρωστημένους συνδικαλιστές» που «μπαίνουν εμπόδιο στις επενδύσεις» και τις «ιδιωτικοποιήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ