Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αμεση κλιμάκωση σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής

«Αποφασισμένη» να κλείσει όσες περισσότερες αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» δηλώνει η κυβέρνηση, ενόψει και του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας

Eurokinissi

«Αποφασισμένη» να κλείσει όσες περισσότερες αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» δηλώνει η κυβέρνηση, ενόψει και του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας
Η κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου για την περίοδο μετά το 2018, τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, οι αναδιαρθρώσεις στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και οι «εκκρεμότητες» γύρω από τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, αποτελούν τις βασικές και αναγκαίες παραμέτρους για το «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης, όπως επιβεβαίωσε εκ νέου χτες υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης.

Με τις συγκεκριμένες αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» να προσδιορίζονται με σαφήνεια στην πρόσφατη συμφωνία - απόφαση του Γιούρογκρουπ, ο ίδιος παράγοντας, χαρακτήρισε ως «συνήθεις φήμες» τα λεγόμενα περί μεταφοράς των συζητήσεων για τα Εργασιακά στην τρίτη αξιολόγηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο «είναι εκτός θέματος και πραγματικότητας», σε αντίθεση με όσα άφηνε να εννοηθούν η συγκυβέρνηση, προκειμένου να συντηρεί το κλίμα «αναμονής».

Την ίδια ώρα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας ότι οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί είναι εδώ και πολύ καιρό στην ημερήσια διάταξη, τόνισε πως «τα θέματα είναι τεχνικά εύκολα, αλλά πολιτικά δύσκολα και μερικά από αυτά βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μήνες, ακόμα και χρόνια». «Ομολογείται», δηλαδή, το γεγονός ότι ήρθε η ώρα να ικανοποιηθούν πάγιες αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου.

Βέβαια, τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμη επιβεβαίωση για το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης αλλά και για το περιεχόμενο του νέου αντιλαϊκού πακέτου, ανεξάρτητα, από το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα «κλειδώσει» η επικαιροποιημένη συμφωνία, και την κοροϊδία της κυβέρνησης περί «αντισταθμιστικών».

Κοροϊδία που επανέλαβε και χτες ο Ευ. Τσακαλώτος, όταν, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις διαπραγματεύσεις και την πορεία της «αξιολόγησης», απαντώντας στα ερωτήματα που του έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, μέλος της Επιτροπής, είπε πως «θα δείτε σε αυτό το πακέτο των καλών μέτρων και αναπτυξιακά και μέτρα για την ανεργία, την παιδική φτώχεια (....) Αν είναι περισσότερα για τους βιομήχανους μπορείτε να μου το πείτε, αλλά ότι είναι ένα πακέτο που ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη των επιχειρήσεων και όχι και για τους φτωχούς νομίζω ότι δεν θα μπορείτε να το πείτε». Επιβεβαιώνοντας, δηλαδή, ότι τα όποια «αντισταθμιστικά», που θα παίρνονται όταν το «μάτωμα» του λαού θα υπερβαίνει τους στόχους των «πρωτογενών πλεονασμάτων», θα πηγαίνουν κατά βάση στο κεφάλαιο κι ένα μέρος σε ψίχουλα για την «ακραία φτώχεια» και στα γνωστά προγράμματα «διαχείρισης» της ανεργίας που, ανάμεσα στα άλλα, προωθούν την «ευελιξία» και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Με εντατικότερους ρυθμούς

Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο», ενώ η εκ νέου επιστροφή των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα συνδυάζεται με την περαιτέρω «πρόοδο» των αντιλαϊκών παζαριών, αλλά και με την παροχή νέων διαβεβαιώσεων από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην κατεύθυνση ακόμη μεγαλύτερης επιτάχυνσης των διεργασιών. Ουσιαστικά, η εν λόγω εξέλιξη δίνει το πρόσχημα στη συγκυβέρνηση να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, «σπρώχνοντας» τη συγκυβέρνηση, εκτίμησε ως «βέλτιστο» σενάριο, την επίτευξη συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» τον Απρίλη, προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση». Αυτή, με τη σειρά της, προϋποθέτει τη νομοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων στο σύνολό τους.

Σε κάθε περίπτωση, τα αντιλαϊκά παζάρια θα κινηθούν με εντατικότερους ρυθμούς τις επόμενες μέρες, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Με το βλέμμα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Ταυτόχρονα, στοχεύοντας να μπει τάξη στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και να προχωρήσει μια (όσο γίνεται) ελεγχόμενη απαξίωση κεφαλαίου, το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή, έσπευσε να προχωρήσει σε νέες φοροελαφρύνσεις τόσο για τις εγχώριες τράπεζες, όσο και για «επενδυτές» που εμπλέκονται στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα 20ετούς απόσβεσης ζημιών, σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης τραπεζικών δανείων, είτε μέσω του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» ρύθμισης οφειλών είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων, όπως επίσης και σε περιπτώσεις πώλησης προβληματικών δανείων σε άλλους επενδυτές. Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να προστεθεί σε αυτές της περασμένης βδομάδας σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ο άξονας της «παραγωγικής ανασυγκρότησης»

«Η ενίσχυση της βιομηχανίας προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας απαντά και στο χρόνιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και του επίμονου ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο που την καθηλώνει σε χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης». Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο», διεκδικώντας τον κυρίαρχο ρόλο στο λεγόμενο νέο «αναπτυξιακό πρότυπο», που παζαρεύουν τόσο η συγκυβέρνηση όσο και απευθείας οι εγχώριοι βιομήχανοι με τους «θεσμούς» του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «η αναβάθμιση του παραγωγικού προτύπου της χώρας απαιτεί την άρση όλων των αντικινήτρων στη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων, όπως είναι το υψηλό ενεργειακό και μη μισθολογικό κόστος, που πλήττει τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις, και οδηγεί την ελληνική βιομηχανία σε σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τους βιομηχανικούς κολοσσούς στην παγκόσμια αγορά». Τονίζουν ακόμη την «ανάγκη» για την άμεση άρση των «γραφειοκρατικών εμποδίων», και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της χωροθέτησης και αδειοδότησης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Η Σύνοδος του ΔΝΤ

Σταθμός των αντιλαϊκών διεργασιών είναι και η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 21 - 23 Απρίλη στην Ουάσιγκτον. Πέρα από τα κεντρικά ζητήματα, που αφορούν στις εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό βέβαια με τους οξυμένους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, αναμένεται να συζητηθεί ο ρόλος και το ειδικό βάρος του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα», καθώς επίσης το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους και το ζήτημα της αποδοχής ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» που εφαρμόζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ