Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Προωθείται η συγκρότηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συμβασιούχους εργαζόμενους

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών
Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών
Παραπέρα υποβάθμιση και όχι ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ) προμηνύει η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία, λίγη ώρα πριν αυτό ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που οι υποβαθμισμένες μονάδες του ΠΕΔΥ (διαδέχτηκαν τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, αφού πρώτα μειώθηκαν κατά 1/3), τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία «βουλιάζουν» από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση προωθεί τη συγκρότηση των λεγόμενων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που θα στελεχωθούν με φτηνό προσωπικό και σε υποτυπώδεις υποδομές.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για 10.000 έως 12.000 πληθυσμό, οι ΤΟΜΥ θα στελεχώνονται κατ' ελάχιστο από ένα γιατρό «γενικής ιατρικής, ή Παθολογίας, ή Παιδιατρικής», έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό, που θα παρέχουν από υπηρεσίες «προαγωγής, πρόληψης, διάγνωσης» μέχρι και θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό στις ΤΟΜΥ δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 12 άτομα.

Οσο για τη χρηματοδότησή τους, αναφέρεται ότι οι δαπάνες θα καλύπτονται «από ενωσιακούς πόρους, υπό τους όρους των Κανονισμών για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία». Ετσι, κατά την πρώτη φάση λειτουργίας τους, θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Οι εργαζόμενοι θα είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, διετούς διάρκειας, «η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος». Οσο για τις αποδοχές, αυτές θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση.

Οι μονάδες που περιγράφονται στην τροπολογία δεν αντιστοιχούν σε αναπτυγμένες, πλήρως στελεχωμένες με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα Μονάδες Υγείας, δηλαδή Κέντρα Υγείας. Δεν είναι σύστημα ΠΦΥ, αλλά ένα σκορποχώρι τοπικών «σημείων» Υγείας, που θα παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες τύπου ΠΦΥ και μόνο για ορισμένες ώρες τη μέρα, πέρα από το γεγονός ότι η ανάπτυξη ακόμα και αυτών των μονάδων, ώστε να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού, θα γίνει σταδιακά.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία και ζήτησε την απόσυρσή της. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής (επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας) του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, «με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση βάζει τη σφραγίδα όχι απλά μιας υποβαθμισμένης και ανεπαρκούς δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως είναι σήμερα, αλλά και τυπικά τη διαλύει. Μιλάμε για ακρωτηριασμό της έννοιας και της αποστολής της ΠΦΥ. Στην ουσία δεν συμπληρώνεται τώρα, όπως λέτε, το δημόσιο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και αυτό το ελαχιστότατο που υπάρχει το κάνετε ακόμη χειρότερο».

Επισήμανε, επίσης, ότι «ακόμα και αυτό το προσωπικό που θα στελεχώσει τις τοπικές μονάδες, θα είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, δηλαδή προσωπικό με μειωμένα δικαιώματα και αποδοχές, το οποίο θα εναλλάσσεται μεταξύ φθηνής, εντατικοποιημένης εργασίας και ανεργίας, που εκτός των άλλων θα απαξιώνεται ως εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Απευθυνόμαστε και στο υπουργείο και την κυβέρνηση: Πάρτε πίσω το αίσχος, την τροπολογία αυτή που φέρατε».

Την τροπολογία ψήφισαν τα κυβερνητικά κόμματα μαζί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), ενώ η Ενωση Κεντρώων δήλωσε «παρών». Η ΝΔ καταψήφισε όχι επειδή διαφώνησε με το περιεχόμενο, αλλά επειδή, σύμφωνα με τον εισηγητή της, Β. Γιόγιακα, «ξεκινάτε την πολυθρύλητη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής». Τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν χωρίς να τοποθετηθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού(20/9/2019)
«Κόφτης» ακόμα και στις υποβαθμισμένες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας(3/8/2017)
Στην Ολομέλεια από αύριο ο «κόφτης» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας(1/8/2017)
«Κόφτης» στις ήδη υποβαθμισμένες παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(28/7/2017)
«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν»...(19/3/2017)
Εργαλείο πολλαπλών ανατροπών στην ΠΦΥ(24/12/2013)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org