Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εντονη κινητικότητα στα Ενεργειακά

Τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, έπειτα από τη σχετική απόφαση που είχε λάβει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής την 1η Μάρτη. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων «για να συνδράμουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου διαγωνισμού», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, αλλά και η έναρξη διαπραγματεύσεων με τα ΕΛΠΕ για τη μεταβίβαση του 35% των μετοχών της επιχείρησης που κατέχουν αλλά και τον τρόπο αποζημίωσής τους.

Με αυτήν την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται πως «κλείνει» ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, καθώς εκκρεμούσε από τον περασμένο Νοέμβρη η απόφαση για το μέλλον της επιχείρησης, μετά το «ναυάγιο» της προηγούμενης συμφωνίας εξαγοράς από την αζέρικη «Socar».

Αν και από κυβερνητικής πλευράς όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν προσπάθεια το θέμα να παρουσιαστεί ως καθαρά «νομοτεχνικής φύσης», στην πραγματικότητα η πολιτική απόφαση για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού ή συνέχιση του παλιού απηχούσε την έντονη επιχειρηματική κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε μια σειρά μονοπωλιακούς ομίλους για τον έλεγχο της επιχείρησης. Το μόνο σίγουρο είναι πως με τον νέο διαγωνισμό «ανοίγει το παιχνίδι» σε περισσότερους υποψήφιους, όταν όλη την προηγούμενη περίοδο έχει υπάρξει ένα μπαράζ δηλώσεων από Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, στις οποίες έδειχναν την επιμονή αλλά και την... ανυπομονησία τους για την πώληση της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, σε ένα «παράλληλο», όσο και συμπληρωματικό πεδίο των Ενεργειακών, που συζητούνται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - δανειστών για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στα «γεμάτα» έχει ανοίξει και η συζήτηση για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για πιέσεις για άμεση πώληση του 40% των σχετικών μονάδων, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει μια τέτοια συζήτηση να ανοίξει σε επόμενη φάση, αν δεν πιάνονται οι στόχοι μέσω των αναθεωρημένων προς τα πάνω ποσοστών δημοπρατήσεων ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ).

Εντατικοί ρυθμοί και στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Παράλληλα με την παραπάνω εξέλιξη, χτες, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκαναν λόγο περί «διεθνούς διάστασης» που παίρνει πλέον η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με αφορμή την ανάληψη του «οικοπέδου 2» στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, από την κοινοπραξία που έχουν συστήσει η γαλλική «Total», η ιταλική «Edison» και τα ΕΛΠΕ (50% - 25% - 25%, αντίστοιχα).

Σήμερα, αναμένεται και η επίσημη έγκριση της Σύμβασης Μίσθωσης από το υπουργείο ΠΕΝ κι αμέσως μετά τον προσυμβατικό έλεγχο του φακέλου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή της Σύμβασης από τα εμπλεκόμενα μέρη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία «Total - Edison - ΕΛΠΕ» θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ προκειμένου να υπογραφεί μία ακόμη «Σύμβαση Μίσθωσης» για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 10 στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

  • Στο μεταξύ, στην υπογραφή σύμβασης παραχώρησης με το κράτος του Μαυροβουνίου, για την υπεράκτια έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Αδριατική Θάλασσα, προχώρησε η εταιρεία «Energean Oil & Gas». Η συμφωνία είναι επταετούς διάρκειας και αφορά τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, την εκπόνηση γεωφυσικών και γεωλογικών μελετών καθώς και μία ερευνητική γεώτρηση. Η «Energean» είναι εταιρεία ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων, στην οποία έχουν τοποθετηθεί αμερικανικά κεφάλαια και ήδη αναπτύσσει ερευνητική και εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα οι υπογραφές για Κρήτη(2019-06-27 00:00:00.0)
Προχωρά η εκχώρηση στο κεφάλαιο(2017-08-24 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε η παραπέρα παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια(2014-09-19 00:00:00.0)
Παραχωρούν έρευνα και εκμετάλλευση στα μονοπώλια(2014-09-13 00:00:00.0)
Στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης(2014-08-29 00:00:00.0)
Προχωρά η διαδικασία παράδοσης στα μονοπώλια(2013-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ