Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Να μην ταυτιστούμε ούτε με το «παραμύθι» ούτε με τον ανταγωνισμό των αφεντικών

Ανακοίνωση της ΟΕΦΣΕΕ με αφορμή τα αντιλαϊκά παζάρια κυβέρνησης - κουαρτέτου και τις παρεμβάσεις των φαρμακοβιομηχάνων

Το πραγματικό περιεχόμενο της ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης για τις εξελίξεις στον κλάδο, μέσα από μια «αποδελτίωση» χαρακτηριστικών παρεμβάσεων των φαρμακοβιομηχάνων στα παζάρια κυβέρνησης - κουαρτέτου, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ).

Μέσα από την παρέμβασή της, καλεί τους εργαζόμενους να μην ταυτίζονται με το εκάστοτε «παραμύθι» και τα συμφέροντα των αφεντικών, αλλά συσπειρωμένοι στα ταξικά σωματεία και την Ομοσπονδία να κλιμακώσουν την πάλη τους, να δείξουν σε κυβέρνηση - εργοδότες - «θεσμούς» ότι δεν αποδέχονται το μέλλον που τους επιφυλάσσουν.

Το πραγματικό περιεχόμενο της ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης στον κλάδο

«Το τελευταίο διάστημα», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, «παρακολουθούμε την έντονη παρέμβαση των φαρμακοβιομηχάνων που διατυπώνουν τις δικές τους απαιτήσεις απέναντι στην κυβέρνηση, την ΕΕ, τους θεσμούς.

Διαβάζουμε, λοιπόν, σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που εκφράζουν τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων στη μια ή την άλλη εκδοχή τους:

  • "Τα διαρκώς αυξανόμενα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος (rebate και clawback) οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία των τελευταίων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν εξελίξει έρευνας της Hellas List"
  • "Rebate - Clawback: καλές προθέσεις, κακό αποτέλεσμα (...) Το rebate και το clawback είναι δύο έννοιες που υιοθετήθηκαν από το υπουργείο Υγείας, με κύριο σκοπό τον περιορισμό των κρατικών δαπανών Υγείας. Πίσω από αυτές τις έννοιες, όμως, κρύβονται μεγάλες αλλαγές αλλά και ανωμαλίες στον κλάδο..."
  • "...Πρόσθετες επιβαρύνσεις διαπιστώνει η φαρμακοβιομηχανία από το νέο ενοποιημένο rebate και μεταφορά σε αυτό της διαφοράς που θα προκύψει από τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση κατά 30% του clawback..."
  • "Παράλληλα, το τέλος εισόδου στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων ύψους 25%, αλλά και η απαίτηση για εισαγωγή τεχνογνωσίας στην αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας μέσω έξι συγκεκριμένων χωρών, θα θέσουν εμπόδια πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες..."
  • "Με στόχο τη διατήρηση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και την βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας οι προτάσεις του ΣΦΕΕ..."».

«Οι φαρμακοβιομήχανοι προβάλλουν τις αξιώσεις τους, συνδέοντάς τες με την υγεία του λαού. Οπως και η κυβέρνηση, προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρώτα και κύρια ενδιαφέρονται για την υγεία μας! Με αυτό τον τρόπο, έμμεσα και άμεσα, καλούν εμάς τους εργαζόμενους να ταυτιστούμε μαζί τους στον πόλεμο συμφερόντων τους, να γίνουμε συμμέτοχοι στα "προβλήματά" τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΦΣΕΕ.

Αναδεικνύοντας την πραγματικότητα πίσω από αυτόν τον πόλεμο καπιταλιστικών συμφερόντων, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει: «Είναι γεγονός ότι οι φαρμακοβιομήχανοι, όπως και όλοι οι κεφαλαιοκράτες, έχουν τις αντιπαλότητές τους για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Στο επίπεδο των συγκρουόμενων συμφερόντων τους, το ένα τμήμα τους προσπαθεί να προσεταιριστεί την πολιτική εξουσία προκειμένου να ενισχυθεί έναντι του άλλου. Σε αυτά τα πλαίσια εκδηλώνεται και η αντιπαράθεσή τους με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όπως και με τη σημερινή, κυβερνήσεις που συνολικά εκφράζουν τα συμφέροντα και την εξουσία της αστικής τάξης.

Διαπιστώνουμε, για παράδειγμα, την ύπαρξη μιας μη ομολογούμενης διαπάλης μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών, αυτών που διακινούν ή παράγουν τα γενόσημα και των άλλων που έχουν τα πρωτότυπα ή καινούρια φάρμακα.

Αυτή η διαπάλη διεξάγεται εις βάρος της υγείας μας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε αυτό το μπιλιάρδο είμαστε η κόκκινη μπίλια που όλοι την "χτυπάνε".

Επιπλέον, η κάθε φαρμακευτική εταιρεία αξιοποιεί τη διαπάλη αυτή, για να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων το όποιο "κόστος" έχει από την επιλογή της πολιτικής εξουσίας να συρρικνώσει το λεγόμενο "κοινωνικό κράτος", προκειμένου να ενισχύσει συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, χρηματοδοτώντας άλλες επιλογές του».

Οταν ο αντίπαλος μας λέει «μια οικογένεια είμαστε...»

Αναφερόμενη στην προσπάθεια των φαρμακοβιομηχάνων, αλλά και συνολικότερα των αστικών επιτελείων, να στρατεύσουν τους εργαζόμενους στην υπόθεση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για τη στήριξη της οποίας τσακίζεται η ζωή τους, η ΟΕΦΣΕΕ σημειώνει:

«Ολο το σύστημα προσπαθεί να μας πείσει ότι την κρίση που το ίδιο γεννά, θα πρέπει για το "αυριανό καλό μας" να την πληρώσουμε εμείς. Αλλά όχι μόνο αυτό. Χρειάζεται, μας λένε, να μηδενιστούν οι απαιτήσεις μας για ΣΣΕ, να δημιουργηθούν στο εργασιακό περιβάλλον συνθήκες "γαλέρας" και να προσευχόμαστε να είναι καλά οι εργοδότες για να έχουμε αυτού του τύπου εργασία. Η ζωή των εργαζομένων χειροτερεύει παρ' όλη την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο που θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει μια πολύ καλύτερη ζωή, αν δεν σκόνταφτε στο κυνήγι του επιχειρηματικού κέρδους, στην ανταγωνιστικότητα, δηλαδή στις βασικές αρχές του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Αυτές τις αρχές υπερασπίζεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη διαπραγμάτευσή της με ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Δεν συζητάνε για το πώς θα λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων, πώς θα ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά για το πώς θα εξασφαλιστούν περισσότερα οφέλη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, πώς αυτοί θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί (...).

Στον κλάδο μας, όπως και αλλού, οι εργοδότες από τη μια προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν κλίμα φόβου και ανασφάλειας και από την άλλη να μας πείσουν ότι "μια οικογένεια είμαστε, κοινά είναι τα προβλήματα...", την ίδια στιγμή που δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση στα μέχρι σήμερα κατακτημένα δικαιώματά μας.

Είναι προφανές ότι παρά τις αντιπαραθέσεις τους οι εργοδότες στέκονται ενιαία ως τάξη απέναντί μας, είμαστε ο αντίπαλός τους, όταν εμείς σαν εργατική τάξη διεκδικούμε τη ζωή μας και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας στην Υγεία, την Παιδεία κ.λπ.

Παίρνουν μέτρα που εμποδίζουν τους αγώνες μας, ακριβώς γιατί μας φοβούνται.

Επομένως, οι εργαζόμενοι ούτε στο "παραμύθι" των αφεντικών πρέπει να ζουν, ούτε με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων να ταυτίζονται, ούτε να διερωτώνται "αν μπορούμε να κάνουμε κάτι".

«Υπάρχει διέξοδος. Υπάρχει και η δύναμη που θα μας οδηγήσει σε αυτή», τονίζει η ΟΕΦΣΕΕ, «η συσπείρωση στα ταξικά σωματεία και στην Ομοσπονδία μας, στο ΠΑΜΕ. Να δείξουμε σε κυβέρνηση - εργοδότες - "θεσμούς" ότι δεν αποδεχόμαστε το μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Να βάλουμε εμπόδια στα αντεργατικά μέτρα με κλιμάκωση του αγώνα μας με όλες τις μορφές.

Η δύναμη του οργανωμένου αγώνα που θα βλέπει ξεκάθαρα μπροστά του τον πραγματικό αντίπαλο και το δρόμο της ανατροπής του, για μια κοινωνία οργανωμένη στη βάση των δικών μας συμφερόντων, μια κοινωνία που κουμάντο στον πλούτο που παράγουμε, στον οποίο συγκαταλέγεται και το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό, θα κάνουμε εμείς».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org