Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ανακοίνωση για το πιλοτικό πρόγραμμα στα μειονοτικά νηπιαγωγεία

Την άμεση απόσυρση του πιλοτικού προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), αλλά και την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας, απαιτούν οι Γραμματείες Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΠΑΜΕ.

Τον περασμένο μήνα, το ΙΕΠ ανακοίνωσε την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος προσχολικής εκπαίδευσης σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς της Θράκης, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η πρόσληψη συνεργάτη/τριας, μέλους της μειονότητας (δίγλωσσου ατόμου), πτυχιούχου ελληνικού ΑΕΙ, για το υπόλοιπο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς σε έξι νηπιαγωγεία, και την επόμενη σχολική χρονιά σε δώδεκα.

Οι Γραμματείες Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη ξεκαθαρίζουν καταρχήν ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα από θέση αρχών σέβεται και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων», τονίζουν ότι «οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελούν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς», όμως σε καμία περίπτωση «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μετατρέπονται σε όργανα στα χέρια των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους λαούς, αλλά μόνο για την προώθηση των γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων τους, μέσω της πρόκλησης - αντιπαράθεσης και μάλιστα με τις πιο ακραίες μορφές, όπως είναι ο πόλεμος».

Στην ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά και της σημερινής, που «αντιμετώπισαν τα προβλήματα της μειονότητας στο πλαίσιο των εκάστοτε συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών - ΕΕ, ΝΑΤΟ - αλλά και για μικροπολιτικά τους οφέλη. Για δεκαετίες ολόκληρες, η μειονότητα βίωσε στο πετσί της την καταπίεση με τις μπάρες, τους αποκλεισμούς από την ένταξη στην κοινωνική ζωή του τόπου».

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ διεκδικούν: «Η μόρφωση να είναι υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα και καταγωγή. Γι' αυτό πρέπει να παρέχεται δωρεάν από τον κρατικό προϋπολογισμό σε όλα τα επίπεδα. Η εκπαίδευση να είναι υποχρεωτική μέχρι τα 18 και ενιαία μέσα από ένα σχολείο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν (με όλη την έννοια), όπου θα ενταχθούν και τα μειονοτικά σχολεία, που λειτουργούν σήμερα με βάση τις διεθνείς συμφωνίες και την ισχύουσα νομοθεσία. Να προηγείται δίχρονη προσχολική αγωγή στην προοπτική της τρίχρονης.

(...) Σε αυτόν το χρόνο συντελείται η ποιοτική προετοιμασία και η δημιουργία προϋποθέσεων για την ένταξη του παιδιού στη σχολική τάξη και την επιτυχή του μαθησιακή πορεία.

Στο πλαίσιο της θέσης αυτής, η έναρξη ή και η ενίσχυση της επικοινωνίας και με την ελληνική γλώσσα είναι σημαντικό ζήτημα, καθώς θα πρέπει να την καλλιεργήσουν και να την κατακτήσουν μαζί με τη μητρική στις επόμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες, ώστε να κοινωνικοποιηθούν αρμονικά στο μελλοντικό πολύγλωσσο περιβάλλον.

Από την άποψη αυτή, σημαντική είναι η προσφορά του κατάλληλα εκπαιδευμένου και επιμορφωμένου νηπιαγωγού και τα μέτρα που χρειάζεται να πάρει η κυβέρνηση για να βοηθήσει ουσιαστικά το έργο του π.χ. η μείωση του αριθμού των νηπίων ανά τμήμα στους οικισμούς που ζει και εργάζεται η μειονότητα.

Η παρουσία συνεργάτη που γνωρίζει και επικοινωνεί με τη μητρική γλώσσα των νηπίων υπάρχει κίνδυνος να ακυρώσει τη λειτουργία του/της νηπιαγωγού, από τη μέχρι τώρα εμπειρία που υπάρχει σε ανάλογες περιπτώσεις αλλόγλωσσων μαθητών».

Ειδικότερα για την Προσχολική Αγωγή των παιδιών στους αμιγείς μειονοτικούς οικισμούς απαιτείται:

  • «Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, ώστε όλα τα προνήπια και νήπια της μειονότητας να φοιτούν για 2 χρόνια στο Νηπιαγωγείο.
  • Μείωση του αριθμού των νηπίων ανά νηπιαγωγό στο 1:15, πάγιο αίτημα για όλα τα Νηπιαγωγεία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τελείως απαραίτητο. Ολοήμερη λειτουργία του νηπιαγωγείου.
  • Μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών.
  • Σύγχρονες υποδομές Προσχολικής Αγωγής, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και όλα τα παιδιά της μειονότητας.
  • Δημιουργία των αναγκαίων δομών Ειδικής Αγωγής για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών της μειονότητας που έχουν ειδικές ανάγκες.
  • Μέτρα για τη γενίκευση της φοίτησης.
  • Οι εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της επιμόρφωσής τους, να αποκτούν στοιχειώδη γνώση της μητρικής γλώσσας των νηπίων».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μπουν όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία (2018-04-15 00:00:00.0)
Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά (2012-10-24 00:00:00.0)
Διεκδικούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους (2008-10-03 00:00:00.0)
Να δοθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα με τα νηπιαγωγεία (2008-10-01 00:00:00.0)
Ανέξοδες «λύσεις» για τις ανάγκες των σχολείων (2008-04-01 00:00:00.0)
Από το Νηπιαγωγείο ξεκινά η «αποκέντρωση» (2007-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org