Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαψεύδουν την ανάπτυξη Ρώσων κομάντος

ΜΟΣΧΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Αιγύπτιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσαν χτες τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς για την ανάπτυξη ομάδας 22 Ρώσων κομάντος και μερικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Σίντι Μπαράνι, κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών της Μόσχας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Η διάψευση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας έγινε ενώ το ίδιο 24ωρο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, συνάντησε στη Μόσχα απεσταλμένο του Λίβυου στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει τους περισσότερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής λιβυκού πετρελαίου και έχει ξεκινήσει από πέρσι τη λεγόμενη επιχείρηση «Αξιοπρέπεια» κατά των τζιχαντιστών και ισλαμιστών μισθοφόρων στη Λιβύη. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν τις δύο μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Ρας Λανούφ και Ελ Σίντερ, που είχαν πέσει στα χέρια ένοπλων ισλαμιστών.

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, πως η φημολογία περί ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη μεθόριο Αιγύπτου - Λιβύης επανεμφανίζεται λίγο μετά την κατάθεση του διοικητή των αμερικανικών στρατευμάτων για την Αφρική (ΑFRICOM), στρατηγού Τόμας Βαλντχάουζερ στη Γερουσία, την περασμένη βδομάδα, στη διάρκεια της οποίας υποστήριξε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της στη Λιβύη και να επηρεάσει το συσχετισμό δυνάμεων και εξουσίας στη χώρα», σημειώνοντας πως μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Ερωτηθείς από Δημοκρατικό γερουσιαστή αν η Ρωσία προσπαθεί να κάνει στη Λιβύη ό,τι έκανε στη Συρία, ο στρατηγός Βαλντχάουζερ είπε: «Ναι, αυτό είναι ένας καλός τρόπος για να το χαρακτηρίσουμε».

Το ίδιο 24ωρο, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επισήμαναν την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών στο Κάιρο ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες Λίβυων αξιωματούχων που έχουν φτιάξει παράλληλες διοικητικές δομές σε Τρίπολη και Τομπρούκ. Παράλληλα, ναυτικές δυνάμεις από την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν πραγματοποίησαν χτες κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Περσικό Κόλπο, στο πλαίσιο των ασκήσεων «Hamad 2».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ