Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες αντιδράσεις για τις παρακολουθήσεις της CIA

Η είσοδος του «ευαγούς ιδρύματος» της CIA
Η είσοδος του «ευαγούς ιδρύματος» της CIA
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο «πόλεμος» μυστικών υπηρεσιών και νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ εντείνεται μετά και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας «WikiLeaks» για τη μετατροπή «έξυπνων» συσκευών (τηλέφωνα, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα αυτόματης πλοήγησης κ.λπ.) σε εργαλεία παρακολούθησης. Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο Πρόεδρος, Nτ. Τραμπ, εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία» για τη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών και εκτίμησε ότι τα συστήματα της CIA είναι «απαρχαιωμένα» και πρέπει να εκσυγχρονιστούν.

Χτες, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάντζ, υποσχέθηκε στις εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας «εκτενή πρόσβαση» σε λεπτομερή στοιχεία που αφορούν τα λογισμικά και τα άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι πράκτορες της CIA, για να πραγματοποιούν διεθνώς επιχειρήσεις ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε δεκάδες χώρες, σε βάρος ξένων πολιτικών ηγετών και εκατομμυρίων πολιτών.

Νωρίτερα, οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη διενέργεια έρευνας ώστε να εξακριβωθεί πώς βρέθηκαν στα χέρια κυβερνο-πειρατών περίπου 9.000 απόρρητα έγγραφα της CIA σε σχέση με τις μεθόδους και τρόπους ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Επιπλέον, η εκπρόσωπος της CIA, Χίδερ Φριτς Χόρνιακ, κατηγόρησε την ιστοσελίδα «WikiLeaks» ότι βοηθά τους αντιπάλους των ΗΠΑ με τη διαρροή που αποκαλύπτει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για να μετατρέψει «έξυπνες» συσκευές όπως το iPhone της «Apple» ή τηλεοράσεις «Samsung» σε εργαλεία κατασκοπείας. Η ίδια, πάντως, απέφυγε να επιβεβαιώσει εάν είναι ορθές οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας.

Παράλληλα, εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις από τις τελευταίες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας «WikiLeaks». Μετά τη Γερμανία, που ανακοίνωσε έρευνα με επίκεντρο το αμερικανικό προξενείο στη Φρανκφούρτη, που φέρεται πως έχει μετατραπεί σε άντρο κυβερνο-κατασκοπείας, χτες υπήρξε επίσημη αντίδραση από Κίνα και Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γκενγκ Σουάνγκ, κάλεσε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν την επιτήρηση, την κατασκοπεία και τις κυβερνο-επιθέσεις με στόχο την Κίνα και τις άλλες χώρες», εκφράζοντας ανησυχία για τις αποκαλύψεις και δηλώνοντας ότι η χώρα του «είναι αντίθετη σε κάθε μορφή κυβερνο-επίθεσης».

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι τα απόρρητα έγραφα, που δημοσιοποιήθηκαν μέσω «Wikileaks» και αναφέρονται στις προσπάθειες της CIA να «υποκλέψει» τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Προέδρου Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων, χρήζουν προσοχής, αλλά δεν συνιστούν κάτι καινούργιο.

  • Ούτε ένα «άριστα» σε κάποια από τις υποδομές των ΗΠΑ σε οδικά δίκτυα, γέφυρες, φράγματα, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού, ή σιδηροδρόμους και σχολεία δεν έδωσε χτες η Ενωση Αμερικανών Πολιτικών Μηχανικών (ASCE), δημοσιοποιώντας, μετά από τέσσερα χρόνια, την έκθεσή της για την κατάσταση των υποδομών στις ΗΠΑ. Την καλύτερη βαθμολογία (Β-) πήρε μόνο το δίκτυο σιδηροδρόμων, ενώ τις χειρότερες (D-) πήραν τα οδικά δίκτυα, ύδρευσης, Ενέργειας, γεφυρών και φραγμάτων, διαχείρισης λυμάτων και δημοσίων συγκοινωνιών.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org