Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Καθημερινές πρωτοβουλίες για την ενημέρωση, την οργάνωση, τη διεκδίκηση

Πλατιά συζήτηση για τον ταξικό χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων και για την ανάγκη να αντιπαραθέσουν οι εργαζόμενοι τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες

Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στη Ζώνη
Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στη Ζώνη
Με καθημερινές πρωτοβουλίες συνεχίζουν τη συζήτηση τόσο μέσα στους χώρους δουλειάς, όσο και στις συνελεύσεις, τις συνεδριάσεις και τις συσκέψεις που οργανώνουν, σωματεία και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνοντας συνέχεια στη δράση τους για την οργάνωση της πάλης ενάντια σε παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα, για τη διεκδίκηση της ανάκτησης των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων και την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Η ενημέρωση των εργαζομένων για το χαρακτήρα των νέων αντιλαϊκών μέτρων, που προετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, συνδυάζεται με το κάλεσμα για οργάνωση και δράση απέναντι στο σύνολο της πολιτικής που τσακίζει το λαό για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Το κάλεσμα για απάντηση με όλες τις μορφές μπροστά στη νέα επίθεση, και με πανεργατική απεργία, περνά μέσα από το δυνάμωμα των σωματείων με νέες εγγραφές, δημιουργία σωματειακών επιτροπών, συσπείρωση περισσότερων εργαζομένων. Η συζήτηση συνδυάζεται με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με βάση τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Πλευρές αυτής της καθημερινής δράσης σε μια σειρά κλάδους παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», ενώ οι εξορμήσεις και περιοδείες συνεχίζονται και σε άλλους κλάδους, όπως στις Τηλεπικοινωνίες, το Φάρμακο, την Κλωστοϋφαντουργία, τον Τύπο - Χαρτί, τις Μεταφορές και το Χρηματοπιστωτικό.

Σύσκεψη και συγκέντρωση από τους Οικοδόμους

Συζήτηση με τις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Royal Olympic»
Συζήτηση με τις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Royal Olympic»
Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, μαζί με αντιπροσωπείες Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της δύναμής της, οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 17/3, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας. Διεκδικούν άμεσα μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του κλάδου. Παράλληλα, η Ομοσπονδία έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με επιστολή της στην υπουργό Εργασίας, για τα ζητήματα της προστασίας των ανέργων, της Ασφάλισης και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Μια μέρα πριν, την Πέμπτη 16/3, η Ομοσπονδία καλεί συνδικάτα και επιτροπές σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα μέτρα που προετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, καθώς και για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου.

Τη συμμετοχή του στη σύσκεψη και την κινητοποίηση έχει ήδη αποφασίσει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Στη συνεδρίασή του, την περασμένη Δευτέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου συζήτησε για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειές του για την καλύτερη οργάνωση της πάλης των εργαζομένων του κλάδου.

Στο πλαίσιο των αποφάσεών του, το Συνδικάτο προγραμματίζει Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα Παραρτήματά του, καθώς και καμπάνια εγγραφών. Επίσης, σχεδιάζει πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων, συνελεύσεων και συγκεντρώσεων σε χώρους δουλειάς, με στόχο να μη μείνει κανένας εργαζόμενος ανενημέρωτος. Στους χώρους στους οποίους απευθύνεται το Συνδικάτο, έχει εντάξει και τους δήμους, καθώς σε αυτούς εργάζονται οικοδόμοι μέσα από τα 8μηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Αντίστοιχα, εξορμήσεις και περιοδείες οργανώνονται και σε σχολές ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, όπου υπάρχουν ειδικότητες του κλάδου. Πλησιάζοντας προς την Πρωτομαγιά, το Συνδικάτο θα οργανώσει εκδηλώσεις στις εργατογειτονιές.

Υπάρχει τρόπος να αντιδράσουμε

Κάλεσμα οργάνωσης απηύθυνε χτες στους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Λακωνική Τροφίμων» στο Περιστέρι, στη βιομηχανική ζώνη που εκτείνεται κατά μήκος του Κηφισού, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Οι συνδικαλιστές συζήτησαν με τους εργαζόμενους στη διάρκεια του διαλείμματός τους, με αφορμή τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, καλώντας τους να δώσουν και οι ίδιοι συνέχεια στην επικοινωνία με το Συνδικάτο τους.

Μοίρασαν την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας του κλάδου, η οποία καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας με κινητοποιήσεις και απεργία για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, ο Βασίλης Γαρμπής, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου, μετέφερε τη θετική αλλά και την αρνητική πείρα που υπάρχει από άλλες επιχειρήσεις στον κλάδο. Μειώσεις μισθών, απολύσεις, εργατικά «ατυχήματα» και εργοδοτική τρομοκρατία, είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Δεν τα αντιμετωπίζουν όμως με τα ίδια «όπλα» εκεί που οργανώνονται στα σωματεία και παλεύουν με άξονα τις ανάγκες τους και εκεί που μένουν ο καθένας μόνος του, που αφήνουν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό να έχει «το πάνω χέρι».

«Υπάρχει τρόπος να αντιδράσουμε», τόνισε ο Β. Γαρμπής και κάλεσε τους εργαζόμενους να γραφτούν στο κλαδικό Συνδικάτο, να προβληματιστούν για την ανάγκη να δημιουργήσουν σωματείο στο χώρο δουλειάς τους. Σχολιάζοντας την άποψη που συστηματικά καλλιεργείται ανάμεσα στους εργαζόμενους, πως «δεν γίνεται τίποτα», υπενθύμισε το παράδειγμα του 8ωρου, που κατακτήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες των εργαζομένων. Επισήμανε ότι στην κατάκτηση αυτή σήμερα «βάζουν χέρι» επιχειρήσεις του κλάδου που καλούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν 10ωρο, με απλήρωτες υπερωρίες, για να «βγει η δουλειά».

Συζήτηση με τις εργαζόμενες στο «Royal Olympic»

Με τις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο συζήτησε την Τετάρτη 8/3, με αφορμή και τη Μέρα της Γυναίκας, το επιχειρησιακό σωματείο στο «Royal Olympic», μαζί με την ΟΓΕ. Το σωματείο έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη δημιουργία Επιτροπής Γυναικών, ενώ κάλεσε τις εργαζόμενες να πάρουν μέρος στη Γενική του Συνέλευση, που θα γίνει μέσα στο Μάρτη, αλλά και στην Επιτροπή.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούν ιδιαίτερα στις γυναίκες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «έξτρα» εργαζόμενοι, η διαλείπουσα εργασία και άλλες παρόμοιες εργασιακές σχέσεις, έχουν γενικευτεί με το πρόσχημα της εποχικότητας. Οπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του σωματείου, περίπου το μισό προσωπικό όσον αφορά στις καμαριέρες, τους μαγείρους και τους σερβιτόρους, δουλεύει με συμβάσεις, σε ένα ξενοδοχείο που έχει υψηλές πληρότητες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενες να αντιμετωπίζουν την απειλή να μείνουν χωρίς δουλειά αν αρρωστήσουν, αν μείνουν έγκυες, αν ο εργοδότης κρίνει ότι οι ευθύνες τους στην οικογένεια τις κάνουν «ασύμφορες» για την επιχείρηση.

Κάλεσαν, τέλος, τις εργαζόμενες να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» με τους Συλλόγους της ΟΓΕ σε Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη και 2ο Διαμέρισμα Δήμου Αθήνας, αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο χώρο του ξενοδοχείου.

Πρόγραμμα δράσης στους εργαζόμενους στους δήμους

Τις δράσεις του το αμέσως επόμενο διάστημα καθόρισε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή. Ζητήματα αιχμής τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» 8μηνης διάρκειας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η οργάνωση και το περιεχόμενο της Πρωτομαγιάτικης απεργίας κ.ά.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης οδηγεί στην κατάργηση των ΒΑΕ, η οποία σημαίνει μείωση εισοδήματος λόγω κατάργησης του αντίστοιχου επιδόματος, αλλά και κατάργηση παροχών που αποσκοπούν στην προστασία των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης των εργαζομένων για όλα τα θέματα, με κύρια αιχμή τα ΒΑΕ, με ανακοίνωση, αφίσα και γενικές συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες προτείνει να ληφθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τέλος, η οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης απεργίας θα έχει φέτος στο επίκεντρο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με στόχο να αναδειχθούν οι αιτίες του και να υπάρχει εργατική - λαϊκή επαγρύπνηση.

Αλλες πρωτοβουλίες

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί τους εργαζομένους σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 15/3, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στη συνέλευση θα συζητηθεί ο απολογισμός δράσης, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων βημάτων. Το Συνδικάτο, μάλιστα, προετοιμάζει συγκέντρωση την Πέμπτη 23/3, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Τετάρτη 15/3, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β). Καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, τις Επιτροπές Αγώνα και τα μέλη του σωματείου να πάρουν μέρος και να συζητήσουν για τον προγραμματισμό δράσης.

Σε σύσκεψη καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, την Πέμπτη 16/3, στις 10.20 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

Σε Γενική Συνέλευση καλεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, την Τετάρτη 22/3, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΑ, με θέμα την προετοιμασία των εργαζομένων για απεργιακή απάντηση σε παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα.

  • Ρεπορτάζ από τη χτεσινή σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη θα δημοσιευτεί στον αυριανό «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org