Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Οξυνση της αντιπαράθεσης ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν χτες την πρόταση της Κίνας να σταματήσει η ΛΔ Κορέας τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, με αντάλλαγμα την ανάσχεση της αμερικανικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου.

Η απόρριψη της κινεζικής πρότασης ανακοινώθηκε χτες από τον προσωρινό αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, με το πρόσχημα πως δεν θα οδηγούσε σε «βιώσιμη συμφωνία». Ο ίδιος σχολίασε ως «ατυχή» την προχτεσινή δήλωση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, πως οι σχέσεις ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας «μοιάζουν με δύο τρένα που επιταχύνουν σε πορεία σύγκρουσης», υποστηρίζοντας πως συγκρίνει «μήλα με πορτοκάλια», ενώ εμφανίζοντας ως άμυνα την καταφανή επιθετικότητα στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, είπε ότι «οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις στη Ν. Κορέα στο πλαίσιο της συμφωνίας διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, ενώ η Βόρεια Κορέα, κάνοντας πυραυλικές δοκιμές, δείχνει κατάφωρη ασέβεια στο διεθνές δίκαιο». Ο Τόνερ, μάλιστα, χτες επισήμανε πως οι ΗΠΑ «αναζητούν νέες στρατηγικές για τη ΛΔ Κορέας, επειδή όλες οι προσπάθειες που καταβάλλαμε έως τώρα για να την πείσουμε να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, απέτυχαν».

Παράλληλα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας «δρα παράλογα», την κατηγόρησε «πως παραβιάζει διεθνείς κυρώσεις» και προειδοποίησε πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Αυτά ενώ οι ΗΠΑ άρχισαν από τις αρχές της βδομάδας να αναπτύσσουν στο νοτιοκορεατικό έδαφος το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί εχθρικό και επιζήμιο για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή...

Ας σημειωθεί, πάντως, πως αργά το βράδυ της Τετάρτης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε έκτακτη Σύνοδο, εκδίδοντας σε εντονότερο ύφος, από συνήθως, καταδικαστική ανακοίνωση για την τελευταία βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή, κατηγορώντας την Πιονγιάνγκ πως «επιδεικνύει εντεινόμενα αποσταθεροποιητική συμπεριφορά με κίνδυνο την πυροδότηση περιφερειακής κούρσας όπλων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ