Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Τη δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής, με σαφές προσανατολισμό τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, για τις οποίες οι πόροι που διατίθενται είναι ελάχιστοι, ενέκρινε χτες κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Εξειδικεύοντας τις δράσεις και τους δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, η διοίκηση της Περιφέρειας εμφάνισε ένα δήθεν κοινωνικό προσωπείο, όταν οι πόροι που προβλέπονται για τις λαϊκές ανάγκες αγγίζουν μόλις το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του Σχεδίου. Ακόμη και τα έργα που υλοποιούνται και έχουν μια αναφορά στα λαϊκά στρώματα, όπως αυτά της ύδρευσης και της αποχέτευσης, δεν εντάσσονται σ' ένα συνολικό σχεδιασμό, αλλά εκτελούνται αποσπασματικά, κάτι που μπορεί να δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, ενώ είναι κοστοβόρα, καθώς τα αναλαμβάνουν επιχειρηματικοί όμιλοι. Την ίδια ώρα, οι όποιες δράσεις προβλέπονται για τη δήθεν καταπολέμηση της φτώχειας, γίνονται με τη μορφή εράνου που δεν δίνουν καμία ανακούφιση, αποτελώντας ξεκάθαρη πρόκληση. «Αυτά μπορούμε να κάνουμε, αυτά κάνουμε», ήταν η αποστομωτική, για την έπαρση που περιέχει, φράση της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Σταυροπούλου, που παρουσίασε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, σε σχετική κριτική που ασκήθηκε.

«Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η εξειδίκευση σε τοπικό επίπεδο της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την οποία η μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία, η αστική τάξη θέλει, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της η περιφερειακή σύμβουλος Αλ. Μπαλού, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που καταψήφισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Η ίδια άσκησε κριτική σε σημεία του στόχου της ανασυγκρότησης στα οποία εστιάζει το Επιχειρησιακό Σχέδιο και αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, την πολιτιστική ταυτότητα, τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, την προστασία της εργασίας, την τεχνολογία και καινοτομία. Ως παράδειγμα ανέφερε το στόχο της «προστασίας της εργασίας», λέγοντας ότι είναι ένα ευχολόγιο, καθώς διατίθενται ελάχιστοι πόροι γι' αυτό. Κυρίως, όμως, γιατί ως «προστασία της εργασίας» νοείται η δημιουργία επιδοτούμενων θέσεων, μισοεργασίας και πρακτική, τα οποία τελικά εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις, τα κόστη τους και τις ανατροπές που έρχονται.

Συμπλήρωσε πως από το Επιχειρησιακό Σχέδιο απουσιάζουν τα λαϊκά προβλήματα. Αντίθετα παραμένει η βασική κατεύθυνση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών, την ώρα που απουσιάζει πλήρως οποιαδήποτε πίεση στην κυβέρνηση ή το μεγάλο κεφάλαιο, από το οποίο θα μπορούσαν, μέσω της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, να προκύψουν κονδύλια.

Τέλος, αναφορικά με την καταπολέμηση της φτώχειας που αναφέρεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, η Αλ. Μπαλού έκανε λόγο για «προκλητική κοροϊδία». «Η φτώχεια προκύπτει ως ένας πόλος αντίθεσης με τον πλούτο», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ακόμα όμως και αυτή η ερανική καταπολέμηση της φτώχειας απαιτεί μεγαλύτερα κονδύλια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι με βάση τις δαπάνες, προβλέπονται μόλις 270 ευρώ για ένα εκατομμύριο φτωχούς, σε βάθος πενταετίας. Από αυτές τις δαπάνες, ένα μεγάλο τμήμα αφορά σε κατασκευαστικά έργα και χρηματοδότηση ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε επίσης το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Παρέμβασης του Δήμου Πειραιά, στο οποίο επίσης προτάσσονται η τουριστική ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα και απουσιάζουν οι ανάγκες σε έργα και δράσεις που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκός ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα(2017-01-03 00:00:00.0)
Μία ακόμη επίθεση ενάντια στη λαϊκή οικογένεια και στο περιβάλλον(2016-06-05 00:00:00.0)
Ο «Καλλικράτης» και οι στόχοι της άρχουσας τάξης(2010-04-11 00:00:00.0)
Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον «Καποδίστρια 2»(2010-01-10 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε ο νόμος περί ιδιοκτησίας(2007-03-17 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εργασίες(2006-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ