Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη Γερμανού ΥΠΕΞ με πολλαπλές στοχεύσεις

Ο Λαβρόφ υποδέχεται τον Γκάμπριελ στη Μόσχα

Copyright 2017 The Associated

Ο Λαβρόφ υποδέχεται τον Γκάμπριελ στη Μόσχα
Το σύνολο των διμερών σχέσεων τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων που είχε χτες στην Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπιελ, που συναντήθηκε αρχικά με τον ομολογό του Σεργκέι Λαβρόφ και στη συνέχεια με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ζήτημα των συνεχιζόμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω εμπλοκής στη σύγκρουση στην Ουκρανία που συνεχίζεται και των αντικυρώσεων ως απάντησης, απασχολεί τα αστικά επιτελεία των δύο χωρών, καθώς έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη στενή διασύνδεση συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων των δύο πλευρών, που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς. Κοινή επιδίωξη, όπως φάνηκε και από τις χτεσινές συναντήσεις, είναι να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν ομαλοποίηση στις διμερείς σχέσεις, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μπίζνες των καπιταλιστών. Βεβαίως, και εν μέσω της τεταμένης κατάστασης με την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία, οι ενεργειακοί αγωγοί «Nord Stream 1» και «2», συνέχισαν να τροφοδοτούν με ρωσικό φυσικό αέριο την ΕΕ.

Μπίζνες, Ουκρανία, Συρία στο επίκεντρο

Μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σημείωσε: «Ανταλλάξαμε εκτιμήσεις για την κατάσταση και έχουμε παρόμοια στάση όσον αφορά το κύριο, που είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία στην περιοχή του Ντονμπάς, και να υπάρξει συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα του "Σχήματος της Νορμανδίας" (σ.σ. Γαλλία, Γερμανία , Ρωσία, Ουκρανία) και της Ομάδας Επαφής, που αφορούν την απόσυρση των βαρέων όπλων και της τήρησης της εκεχειρίας του Μινσκ-2». Συμπλήρωσε ότι «όπως και η Γερμανία, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης (ΟΑΣΕ), με αύξηση του προσωπικού και των μέσων για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης σε όλη τη γραμμή της αντιπαράθεσης».

Ο Γκάμπριελ στις αρχές του μήνα είχε επισκεφτεί το Κίεβο και τον ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν, και όπως είπε ο Λαβρόφ, στη ρωσική αντιπροσωπεία έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης αυτής. Ωστόσο, επέμεινε ότι η ουκρανική ηγεσία προσποιείται πως εφαρμόζει τη Συμφωνία του Μινσκ, ενώ δεν κάνει τίποτα για να άρει τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής από τα εθνικιστικά τάγματα που συνδράμουν τον ουκρανικό στρατό. Μάλιστα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η «παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση του Κιέβου ώστε να εφαρμόσει τη Συμφωνία, θα ήταν χρήσιμη. Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί επί του παρόντος χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες, το ζήτημα της Συρίας συζητήθηκε επίσης, με συμφωνία για συνέχιση διαπραγματεύσεων σε Αστάνα αλλά και Γενεύη.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα του καλεί επίσης τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Κίεβο για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, και πρόσθεσε ότι «θέλουμε το "Σχήμα της Νορμανδίας" όχι μόνο να συνοδεύσει τη διαδικασία επίλυσης της κρίσης, αλλά και να την παρακολουθήσει στενά, αφού είναι η μόνη εναλλακτική».

Ακόμα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας των εξοπλισμών με τη Ρωσία και υπογράμμισε «τη σημασία που έχει να συνεχίσει ο κόσμος να επικεντρώνεται στη μείωση του αριθμού των συμβατικών όπλων και στη διατήρηση των καλών διμερών σχέσεων». Ο Γκάμπριελ, όπως και ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος στις επερχόμενες εκλογές τον Σεπτέμβρη, εμφανίζονται τώρα ως δήθεν «φιλειρηνιστές» και «φιλολαϊκοί», που διαφοροποιούνται από τους Χριστιανοδημοκράτες εταίρους τους στην κυβέρνηση (ώστε να χειραγωγήσουν λαϊκές δυνάμεις), ωστόσο από κοινού οι εκπρόσωποι τμημάτων του κεφαλαίου αποφάσισαν την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών και την πιο ενεργή εμπλοκή της Γερμανίας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλωστε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η Γερμανία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Βαλτική.

Επίσης, στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης που εξελίσσεται, ο Γερμανός ΥΠΕΞ έριξε «μπηχτές» και στην αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η χώρα του δεν γνώριζε για τις επιχειρήσεις χάκινγκ ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη CIA στο αμερικανικό προξενείο στη Φρανκφούρτη. Επίσης έμμεσα αναφέρθηκε και στη ρωσική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Γερμανία «αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οποιεσδήποτε επιχειρήσεις επηρεασμού που έχουν στόχο την κοινή γνώμη, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους». Λόγος γίνεται για αιτιάσεις ότι εκτός από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ρωσικός «δάκτυλος» υπάρχει και σε παρεμβάσεις στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org