Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συνέχισαν τα παζάρια οι στρατηγοί στην Αττάλεια...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην Αττάλεια της Τουρκίας συνεχίστηκε χτες, για δεύτερη μέρα, η συνάντηση των επιτελαρχών ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντάνφορντ, Ρωσίας, Βαλέρι Γερασίμοφ, και Τουρκίας, Χουλούσι Ακαρ, με κεντρικό ζήτημα τις επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ αλλά και τα σχέδια που προωθεί η Τουρκία για ανακατάληψη περιοχών (π.χ. βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ) τις οποίες ελέγχουν Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG που συγκροτούν τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), οι οποίες συνεργάζονται στενά με τη συμμαχία των ΗΠΑ. Ενδεικτική της πιθανής δυσκολίας που παρατηρείται στις συνομιλίες των τριών στρατηγών ήταν η ανυπαρξία οποιασδήποτε ανακοίνωσης από τα υπουργεία Αμυνας των τριών χωρών.

Παρά την προχτεσινή ανακοίνωση Ρώσων αξιωματούχων πως επιτεύχθηκε συμφωνία για «εκεχειρία» έως τις 20 Μάρτη με εκπροσώπους αντικαθεστωτικών ισλαμιστών στο προάστιο της Δαμασκού, Ανατολική Γούτα, χτες σημειώθηκαν στην περιοχή περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές.

Το ίδιο 24ωρο, στο βόρειο Ιράκ αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν για πρώτη φορά σημαντικές ανάγλυφες παραστάσεις ιερέων της ασσυριακής περιόδου, που χρονολογούνται πιθανώς από τον 6 π.Χ. αιώνα, σε υπόγειες στοές που δημιούργησαν οι τζιχαντιστές κάτω από το χώρο όπου βρισκόταν έως το 2014 ένα μουσουλμανικό τέμενος του 12ου αιώνα που είχε κτιστεί στη θέση του θεωρούμενου τάφου του προφήτη Ιωνά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ