Τετάρτη 8 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στα «σκαριά» η επικαιροποιημένη αντιλαϊκή συμφωνία

Στιγμιότυπο από τα πρόσφατα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ
Στιγμιότυπο από τα πρόσφατα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ
Τα «εναλλακτικά» σενάρια γύρω από τις δρομολογημένες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς και στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίζονταν μέχρι και αργά χτες το βράδυ, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις καταγράφονται «αποφασιστικές συγκλίσεις», σε μια εξέλιξη που φέρνει «προ των πυλών» την προνομοθέτηση του αντιλαϊκού πακέτου, το οποίο φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ ή περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ισόποσα μοιρασμένου ανάμεσα στην κατακρεούργηση των συντάξεων και την ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στο λαό.

Μάλιστα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραμονής των κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να προχωρήσουν οι διεργασίες για την επίτευξη της συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» (Staff Level Agreement), η οποία σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της συγκυβέρνησης ενδέχεται να «κλειδώσει» μέχρι το προσεχές Γιούρογκρουπ στις 20 Μάρτη. Την ίδια ώρα, φαίνεται να δρομολογούνται διαδικασίες για την επίτευξη της συμφωνίας σε δυο φάσεις, καθώς τα παζάρια θα συνεχιστούν και στο επόμενο διάστημα, γύρω από τα αντιλαϊκά μέτρα της περιόδου μετά το 2018.

Την ίδια ώρα, ψηλά στην ατζέντα της «αξιολόγησης» βρίσκονται τα ζητήματα της Ενέργειας και, όπως επιβεβαίωσε χτες ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί,«βασικό στοιχείο του ελληνικού προγράμματος παραμένει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ». Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ, ενώ βέβαια οι συγκλίσεις με τους «θεσμούς» έχουν τη συνέχειά τους και συνολικά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση την εκχώρηση κρατικών πακέτων στις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.

Οι ελεγκτές των δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» έγγραφα και φακέλους που αφορούν τη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος (των τιμών στις οποίες η ΔΕΗ αναγκάζεται να δίνει ρεύμα στους ανταγωνιστές της).

Παράλληλα, αυτές τις μέρες αναμένεται να ενταθούν οι συνεννοήσεις και γύρω από τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, με επόμενο σταθμό την αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ

Νωρίτερα χτες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Α. Μπράιντχαρτ, επισήμανε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών «παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

«Ολα όσα δηλώνονται στην Αθήνα, δεν αντιπροσωπεύουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στην πολιτική καθημερινότητα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος στις «εκκρεμότητες» της διαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι «μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις» για το ελληνικό κρατικό χρέος θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος «προγράμματος», το 2018. Σχετικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς για την περίοδο μετά το 2018, σημείωσε ότι «το αν θα είναι 3,5% ή 2,7% ή κάτι άλλο, είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης», χωρίς βέβαια να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα των στόχων. Οπως είπε, τα ζητήματα αυτά θα εξαρτηθούν από «την οικονομική και δημοσιονομική πορεία στην Ελλάδα, αλλά και την αποφασιστικότητα» της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Αναιμική ανάκαμψη με αβεβαιότητες και κινδύνους

«Η μέτρια ανάκαμψη που έχει δρομολογηθεί στην παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει από τον οικονομικό προστατευτισμό και τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών», αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με τις αναμενόμενες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η προβλεπόμενη ανάκαμψη αντικατοπτρίζει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε μεγάλες οικονομίες, κυρίως την Κίνα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με ένα ελαφρώς πιο επεκτατικό μείγμα πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Ως πρωταρχικός κίνδυνος, αναφορικά με τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάκαμψης, αναφέρεται η «πολιτική προστατευτισμού» που ξεδιπλώνεται από κυβερνήσεις (όπως αυτή των ΗΠΑ), σε μια εξέλιξη που θα επηρεάσει τους ρυθμούς ανάκαμψης, καθώς και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που εξαρτώνται από το παγκόσμιο εμπόριο.

Ταυτόχρονα, διατυπώνονται ανησυχίες σχετικά με τη συσσώρευση χρεών από τα προηγούμενα χρόνια ενόψει αύξησης των επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες και της ταυτόχρονης διόγκωσης στις τιμές των ακινήτων, σε κράτη όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σουηδία και η Βρετανία. Την ίδια ώρα, και ενώ η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σταθερά σε αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου, ο ΟΟΣΑ αναμένει μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, επισημαίνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους δανειολήπτες των «αναδυόμενων αγορών», που έχουν δανειστεί σε δολάρια ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός εκτιμά πως η παγκόσμια ανάκαμψη θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2017, και το 2018 σε 3,6% (αμετάβλητες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις το Νοέμβρη του 2016). Στην Ευρωζώνη, η αναμενόμενη ανάκαμψη διαμορφώνεται τόσο για το 2017 όσο και το 2018 στο 1,6%, και στις ΗΠΑ στο 2,4% φέτος και 2,8% το 2018.

Εξάλλου, ο οίκος αξιολόγησης Moody's επισημαίνει πως η πιθανότητα εξόδου μιας χώρας - πέραν της Ελλάδας - από την Ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλή, αν και υπάρχει η προοπτική αύξησής της φέτος λόγω της ανόδου «αντιευρωπαϊκών κομμάτων» στην ΕΕ.

Ενδοαστική διαπάλη για τα εμπορικά πλεονάσματα

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Β. Σόιμπλε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, και αναφερόμενος στη διαπάλη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλους, σχετικά με τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα στη Γερμανία τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι επιτυγχάνουμε αυτά τα πλεονάσματα μέσω χειραγώγησης», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υπεύθυνη για το ευρώ, καθώς και ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα στη Γερμανία είναι αποτέλεσμα της «υψηλής ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεών της.

Τα στοιχεία της Γιούροστατ

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που κοινοποίησε χτες η Γιούροστατ σχετικά με το ΑΕΠ των κρατών - μελών της ΕΕ στο Δ' τρίμηνο του 2016 επιβεβαιώνουν την αναιμική ανάκαμψη, και αυτό παρά τα κάθε είδους επενδυτικά πακέτα που προωθεί η Κομισιόν, ταυτόχρονα με τη «χαλαρή» νομισματική πολιτική που εφαρμόζει από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη (Δ' τρίμηνο 2016) διαμορφώνεται σε 1,7% και συνολικά στην ΕΕ σε 1,9%. Μεταξύ άλλων, η Γερμανία εμφανίζει 1,8%, η Γαλλία 1,2%, η Ιταλία 1%, η Ισπανία 3%, ενώ η Βρετανία 2%. Θυμίζουμε ότι η ελληνική οικονομία επανήλθε σε ρυθμό κατρακύλας με 1,1%.

Εξάλλου, αύριο Πέμπτη, η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις τελευταίες προβλέψεις της σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου θα συζητηθούν τα ζητήματα της νομισματικής πολιτικής, οι βασικές συνιστώσες της οποίας (επιτόκια κ.ά.) αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ