Τετάρτη 8 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
«Αγχος» για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης

Από τη χτεσινή συνάντηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση
Τη στρατηγική ταύτιση της ΝΔ με την κυβέρνηση στα «κρίσιμα» του κεφαλαίου επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, με τους πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν η γεωστρατηγική θέση της χώρας, οι ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Οπως διέρρευσε από τη συνάντηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι «επηρεάζουν τις σχέσεις δύο χωρών - συμμάχων στο ΝΑΤΟ», αλλά, κατά τη γνωστή τακτική της αστικής τάξης, «η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιδράσει με τρόπο νηφάλιο, αλλά και αυστηρό. Να μην παρασυρθεί από την κλιμάκωση που φαίνεται να επιδιώκει η Αγκυρα». Ο παριστάμενος στη συνάντηση τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, εξέφρασε ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις και την ένταση σε διάφορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο τραπέζι τέθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην ΕΕ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση για το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της, μετά και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και των 4 Ευρωπαίων ηγετών, προχτές, στο Παρίσι.

«Δέσμευσή μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τους εαυτούς μας να μένουν πίσω. Πρέπει να μείνουμε στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης», είπε ο Μητσοτάκης υπερασπιζόμενος ευθύς εξαρχής τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης. Ευρύτερα για το μέλλον της ΕΕ εκτίμησε ότι στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: «Στην κοινή δημοσιονομική πολιτική, στην δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και κοινωνικών παροχών στους πολίτες των κρατών - μελών, και στο θέμα της ασφάλειας και φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης».

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, επέμεινε για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και ανέπτυξε πτυχές από το συνολικότερο σχέδιο διαχείρισης της ΝΔ. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της «αξιολόγησης» και την «αδυναμία της να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Καταλόγισε «σημαντικό μερίδιο ευθύνης» και στους πιστωτές της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό, ότι «συχνά προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις».

Σημειωτέον, από πλευράς ΝΔ αναφέρεται ότι η συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ εντάσσεται σε μια «συνολικότερη πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων» της ΝΔ για «την τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μητσοτάκης, μετέχοντας αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντ. Ταγιάνι, την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και άλλους παράγοντες.

Αξίζει, τέλος, να καταγραφούν τα όσα είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, στο ρ/σ «Alpha», για τις εξελίξεις στην ΕΕ. Απηχώντας πιθανόν προβληματισμούς αστικών επιτελείων, ο Γ. Κύρτσος εκτίμησε πως «Αν βγει η Λεπέν, η Γαλλία θα βγει μέσα σε 6 μήνες από την Ευρωζώνη και τότε θα μπουν και capital controls στη Γαλλία (...) Αν συμβεί αυτό, θα το κάνει και η Ιταλία, και θα φύγουν όλοι, και εμείς τότε τελειώσαμε (...) Δεν νομίζω ότι θα έχουμε σοβαρές πιθανότητες να μείνουμε στην ΕΕ γιατί αυτό που θα προκύψει θα είναι μια γερμανική ζώνη επιρροής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ