Τετάρτη 8 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Νέες μπίζνες για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Σε πλήρη στοίχιση ψηφίζουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, το ένα μετά το άλλο τα νομοσχέδια στη Βουλή τα οποία εξασφαλίζουν νέα πεδία κερδοφορίας και μπίζνες για το εγχώριο κεφάλαιο, ισοπεδώνοντας γι' αυτό εργασιακά δικαιώματα.

Τη Δευτέρα σειρά είχε η διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Κουβέιτ για «συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού», η οποία κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Τουρισμού. Σκοπός της συμφωνίας είναι η αμοιβαία ενθάρρυνση και κίνητρα (προνόμια, «ζεστό» χρήμα, πάμφθηνη εργατική δύναμη κ.ο.κ.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους (μεγαλοξενοδόχους, εφοπλιστές της κρουαζιέρας) για επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, όπως περιέγραψε και η υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τα κυβερνητικά κόμματα, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), την Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι, τα οποία, στη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, είχαν προσυπογράψει την παροχή και νέων προνομίων και «κινήτρων» στους ομίλους για την «ανάπτυξη» του τουρισμού, ενώ βέβαια δεν ανέφεραν ούτε λέξη για τον εργασιακό μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής (Γ. Σαχινίδης) «αγχώθηκε» για τα συμφέροντα των ντόπιων ομίλων μιλώντας για «μουσουλμανοποίηση της Ευρώπης διά μέσου της Ελλάδας» και άλλα τέτοια.

Απέναντι από αυτό το «μέτωπο» ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο τουρισμός είναι η τρανή απόδειξη για το ποια ανάπτυξη εννοεί η κυβέρνηση και ποιον ωφελεί. Οι 5 έως 6 χιλιάδες ευρώ ετήσιες αποδοχές στην καλύτερη των περιπτώσεων οι οποίες και αυτές θα φορολογηθούν και το καθεστώς γαλέρας στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα είναι αυτό που φέρνει την άνοιξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες στον τουρισμό». Πρόσθεσε ακόμη πως «η σταθεροποίηση, η μονιμοποίηση αυτών των όρων προς όφελος του κεφαλαίου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και των άλλων Ενώσεων του κεφαλαίου», είναι προϋπόθεση για τα «ρεκόρ» κερδών, για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση, που προέρχονται «από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, την επιδείνωση όλων των όρων αμοιβής, εργασίας και ζωής των εργαζομένων στον τουρισμό».

«Μονόδρομος - τόνισε - για τους εργαζόμενους, για τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, για τους νέους και τις νέες είναι να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα» σε κατεύθυνση συνολικής ρήξης και ανατροπής «αυτής της πολιτικής που στερεί τη ζωή που δικαιούνται οι πολλοί για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ