Τρίτη 7 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Κινητοποιήσεις για παράταση συμβάσεων και δεδουλευμένα

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε δήμους, καθώς αντιμετωπίζουν είτε τη μη παράταση των συμβάσεών τους είτε τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, παρά την ψήφιση σχετικών τροπολογιών στη Βουλή, ύστερα από τους αγώνες που ανέπτυξαν μαζί με συνδικάτα και σωματεία σε δήμους.

-- Στάση εργασίας (11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου) και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οργανώνει σήμερα, Τρίτη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης απαιτώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων. Οπως καταγγέλλει, σε αρκετούς δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Κορδελιού - Ευόσμου, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης), οι συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η δεύτερη τροπολογία που ψήφισε θα έλυνε το πρόβλημα των πληρωμών. «Σε συνάντηση που είχε ο Σύλλογος με τον κ. Βερναρδάκη», υπενθυμίζει, «διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας για το αν θα υπάρξει επίλυση προς όφελος των εργαζομένων. Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι έχουν γίνει "μπαλάκι" μεταξύ κυβέρνησης και παρέδρων, οι οποίοι για να μην υπογράψουν εντάλματα πληρωμής, επικαλούνται το Προεδρικό Διάταγμα, το Σύνταγμα, μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Τέρμα πια σ' αυτήν την κοροϊδία, ο αγώνας των συμβασιούχων μάς αφορά όλους. Ενιαία, μόνιμοι, αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι, θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για το δικαίωμά μας στη δουλειά. Σήμερα στο στόχαστρο μπαίνουν οι συμβασιούχοι, θα πάρουν σειρά οι μόνιμοι και οι αορίστου μέσα από την αξιολόγηση δομών και εργαζομένων». Ο Σύλλογος διεκδικεί: Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων. Ομαλοποίηση των πληρωμών. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας στους δήμους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις συμβασιούχων σε ΦΟΔΣΑ και Δήμο Κασσάνδρας.

-- Οι συμβασιούχοι στο Δήμο Αγίας Παρασκευής βρίσκονται από χτες σε κινητοποίηση, με κατάληψη του γκαράζ των απορριμματοφόρων, γιατί με ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν έχουν σταλεί τα εντάλματα στον Επίτροπο. Επίσης χτες τα σωματεία στους Δήμους Αμαρουσίου και Λυκόβρυσης - Πεύκης έκαναν παρέμβαση στον αρμόδιο Επίτροπο, προκειμένου να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής, όπως κι έγινε.

-- Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν προχτές Κυριακή στο Δημοτικό Συμβούλιο οι συμβασιούχοι του Δήμου Κορίνθου διεκδικώντας να πάρει απόφαση για την παράταση των συμβάσεών τους. Η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας που θα έλυνε το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων, θα έφερνε το θέμα ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα ωστόσο με καταγγελίες συμβασιούχων, ενώ οι ανάγκες του δήμου σε προσωπικό καθαριότητας τρέχουν, αντί η δημοτική αρχή να παρατείνει τις συμβάσεις χρησιμοποιεί παράνομα προσωπικό από την «κοινωφελή εργασία» στα απορριμματοφόρα.

-- Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αχαΐας μαζί με απολυμένους συμβασιούχους πραγματοποίησε στις 28/2 διαμαρτυρία στο Δήμο Αιγιαλείας, ενάντια στην απόλυσή τους, διεκδικώντας την παράταση των συμβάσεων μέχρι τις 31/12/2017 και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα παλεύουν ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org