Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες δημοσκοπήσεις και ενδεχόμενη άρση ασυλίας της Λεπέν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης που ανακοινώθηκαν χτες, η υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» (Front National), Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώνει 25% της πρόθεσης ψήφου στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, έναντι 24% του «μεταρρυθμιστή» Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να μειώνει κι άλλο τη μεταξύ τους διαφορά. Μια μέρα πριν, δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας («Opinionway») έδινε στην Λεπέν 26% και 24% στον Μακρόν.

Στο β' γύρο, ο Μακρόν εμφανίζεται να επικρατεί «άνετα» της Λεπέν με 63% έναντι 37%. Στο μεταξύ, νέα δεδομένα στην προεκλογική αναμέτρηση αναμένεται να προσθέσει η πιθανότητα άρσης της ασυλίας που απολαμβάνει η Λεπέν ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου. Προχτές το απόγευμα, η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωβουλής ενέκρινε σχετική πρόταση, που κατατέθηκε με αίτημα που εκκρεμούσε από το 2015, οπότε η Λεπέν κατηγορήθηκε για «διάδοση εικόνων βίας» όταν ανάρτησε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης πλάνα από τη δολοφονία αιχμαλώτων του «Ισλαμικού Κράτους». Για την οριστική άρση της βουλευτικής ασυλίας χρειάζεται απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου που θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες. Σημειώνουμε ότι πριν από μερικές μέρες, η Λεπέν κλήθηκε να καταθέσει σχετικά με κατηγορίες ότι προέβη σε παράνομες πληρωμές συνεργατών της με χρήματα της ΕΕ, αλλά δεν προσήλθε δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν θα ανταποκριθεί σε δικαστική κλήτευση πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος των «Ρεπουμπλικάνων», Φρανσουά Φιγιόν, έδωσε χτες νέα συνέντευξη διαβεβαιώνοντας ξανά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Νωρίτερα, βέβαια, είχε ακυρώσει την εμφάνισή του σε μεγάλη αγροτική έκθεση, όπου «παρελαύνουν» όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι. Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να του δίνουν την τρίτη θέση στον α' γύρο, με ποσοστά γύρω στο 21%, μετά την εμπλοκή της οικογένειάς του σε σκάνδαλο διαφθοράς, για το οποίο μάλιστα χτες κυκλοφόρησε ως είδηση ότι η γυναίκα του, Πενέλοπε, θα κληθεί να καταθέσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ