Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Κίνα σημαντικότερος εμπορικός εταίρος από ό,τι οι ΗΠΑ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τη τάση σημαντικών ανακατατάξεων ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη αποτυπώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η στατιστική υπηρεσία Destatis και σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα δείχνουν ότι το 2016 η Κίνα έγινε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με τις ΗΠΑ να περνούν στην τρίτη θέση, ενώ στη δεύτερη παρέμεινε η Γαλλία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, πέρυσι το διμερές εμπόριο Γερμανίας - Κίνας αυξήθηκε κατά 4% φτάνοντας σχεδόν τα 170 δισ. ευρώ, ενώ το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 5% και έφτασε τα 165 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 17,7 δισ. ευρώ για τη Γερμανία, δηλαδή εισάγει περισσότερα κινέζικα προϊόντα απ' ό,τι αυτά που εξάγει προς την Κίνα.

Οι ΗΠΑ έγιναν πρώτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας το 2015, όταν για πρώτη φορά μετά από 5,5 δεκαετίες εκτοπίστηκε από την πρώτη θέση η Γαλλία.

Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος αγοραστής γερμανικών αγαθών, με τις γερμανικές εξαγωγές να φτάνουν τα 107 δισ.. Ωστόσο, οι αμερικανικές εξαγωγές στη Γερμανία έφτασαν μόλις τα 58 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ γεννά ανησυχία στο γερμανικό κεφάλαιο. «Για όσο ο τίτλος του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου καθορίζεται κύρια από τον όγκο των εισαγωγών, δεν απομακρύνονται οι φόβοι ότι τα μέτρα προστατευτισμού της κυβέρνησης Τραμπ θα μπορούσαν να πλήξουν τη γερμανική οικονομία», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναλυτής Κάρστεν Μπρζέσκι από την τράπεζα ING-Diba.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία μπορεί να προκαλέσει και η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα, ειδικά αν η σημασία της ως εξαγωγικού προορισμού των γερμανικών εταιρειών διατηρηθεί. Η κινεζική οικονομία δεν αναπτύσσεται όπως τα προηγούμενα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης με διψήφια νούμερα, αλλά σίγουρα περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ