Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Συγκέντρωση για τους «ελαστικά» απασχολούμενους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις ελαστικές μορφές εργασίας διοργανώνουν αύριο Πέμπτη, στις 5 μ.μ., το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Athens Ledra» και «Royal Olympic», έξω από το υπουργείο Εργασίας. Τα σωματεία απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, λίγες βδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν: Συμβάσεις λίγων ημερών, ακόμα και μιας μόλις μέρας, τετράωρη απασχόληση, εργολαβικά συνεργεία.

«Οι ξενοδόχοι αξιοποιούν όλο και περισσότερο δεκάδες ελαστικές μορφές εργασίας για να μοιράζουν ένα μεροκάματο στα τρία, συνήθως με αμοιβές μικρότερες από τα άθλια κατώτερα όρια που προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι και υπέγραψε η ΓΣΕΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο. Στο εργασιακό αυτό τοπίο συμβάλλει η κυβέρνηση, καθώς «έχει διατηρήσει όλα τα μέτρα εκείνα που επιτρέπουν τέτοιες μορφές σύγχρονης δουλείας κι ετοιμάζεται να νομοθετήσει νέα, που θα κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη».

Οσο για τους εργαζόμενους με αυτές τις εργασιακές σχέσεις, το Συνδικάτο περιγράφει πλευρές της πραγματικότητας που έχουν ως εξής: «Η νέα εργαζόμενη ούτε που σκέφτεται να μείνει έγκυος γιατί δεν θα έχει εισόδημα, δεν θα απολαμβάνει ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας της μητρότητας που προβλέπουν οι νόμοι για όσες απέμειναν να έχουν σταθερή δουλειά. Κανείς δεν τολμά να αρρωστήσει γιατί δεν θα πάρει επίδομα ασθενείας ή γιατί δεν έχει τα απαραίτητα ένσημα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, υπερωρίες, είναι όλα άγνωστες λέξεις για όσους δεν έχουν σταθερή δουλειά. Δεν ισχύει καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Τα σωματεία που παίρνουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την κινητοποίηση, καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση. Αυξήσεις σε μισθούς, κάλυψη των απωλειών.

-- Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων. Να κλείσουν τα σύγχρονα «δουλεμπορικά» γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.

-- Αδειες κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης. Ειδικά μέτρα προστασίας για τις εγκύους και τις θηλάζουσες μητέρες, όπως απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, άδειες και απαγόρευση απόλυσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμπάνια για τις συνέπειες από την «ευελιξία» στην εργασία(2019-11-16 00:00:00.0)
Νέος μηχανισμός εξαπάτησης από εργοδοτικούς συνδικαλιστές(2017-06-17 00:00:00.0)
Δείγμα του εργασιακού «μεσαίωνα» ο εκβιασμός της εγκύου(2014-11-21 00:00:00.0)
Αγρια ενταντικοποίηση με το χρονόμετρο στο χέρι(2012-08-15 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία - κάλεσμα σε σύσκεψη των σωματείων(2012-06-19 00:00:00.0)
Βαρίδι για τα κέρδη των πολυεθνικών(2009-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ