Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μην απολυθεί κανένας εργολαβικός εργαζόμενος

Ανακοίνωση, ενόψει της νέας κινητοποίησης των εργολαβικών αύριο στο υπουργείο Υγείας

Από προηγούμενη κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Από προηγούμενη κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας προχωρούν αύριο Πέμπτη, στις 12.30 το μεσημέρι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι των νοσοκομείων, απαιτώντας να μην απολυθεί κανείς, να προσληφθούν όλοι με μόνιμη, σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα, να καλυφθούν με επιπλέον προσλήψεις όλες οι ανάγκες των νοσοκομείων σε προσωπικό. Τη στήριξη στον αγώνα τους εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, καλώντας τα σωματεία από το χώρο της Υγείας να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό τους.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι βρίσκονται ανάμεσα στις απειλές, στους εκβιασμούς, στις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία από τους εργολάβους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, αφού η κυβέρνηση δεν εγγυάται την πρόσληψή τους με τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης σε ατομικές συμβάσεις έργου.

Για τη συγκεκριμένη μετατροπή, που προβάλλεται από την κυβέρνηση ως «κατάργηση των εργολαβιών», το ΠΑΜΕ αναφέρει πως στόχος της είναι «να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών αυτών και να επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με διάφορες μορφές (μπλοκάκια, συμβασιούχοι, προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ, συμβάσεις με ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.)».

Αυτό, εξηγεί το ΠΑΜΕ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση «για να προχωρήσει η παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που το κόστος λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας του προσωπικού, θα καλύπτεται από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Γι' αυτό και στις συμβάσεις έργου ή εργασίας αλλά και στις ΚΟΙΝΣΕΠ, η μισθοδοσία των εργαζομένων θα καλύπτεται από τα έσοδα των νοσοκομείων και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ποιοι στηρίζουν τα κυβερνητικά σχέδια

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, σημειώνεται: «Πολύτιμες υπηρεσίες στα κυβερνητικά σχέδια προσφέρουν συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στα περισσότερα νοσοκομεία αρνούνται να εγγραφούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι στα σωματεία των εργαζομένων, βάζοντας εμπόδια στο να οργανωθεί κοινός αγώνας μονίμων - συμβασιούχων - εργολαβικών ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια.

Αδιαφορούν ή περιορίζονται σε δηλώσεις "συμπόνιας και συμπαράστασης" στους εργολαβικούς συναδέλφους, χωρίς να παίρνουν την παραμικρή πρωτοβουλία στήριξης του αγώνα τους. Ιδιαίτερα οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται "βασιλικότεροι του βασιλέως" και φτάνουν στο σημείο να βγάζουν ανακοινώσεις (όπως στο "Θριάσιο") και να κοροϊδεύουν τους εργολαβικούς ότι είναι εξασφαλισμένη η πρόσληψή τους στις προκηρύξεις για συμβασιούχους, όταν ακόμη και το υπουργείο Υγείας ομολογεί ότι πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους.

Ευθύνες έχουν και οι συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έκρυβαν τις κυβερνητικές προθέσεις και αποδέχονταν τις συμβάσεις έργου ως "βήμα προς τα μπροστά", αν και γνωρίζουν καλά τους σχεδιασμούς συγκυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης, σταθερής εργασίας. Απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια και τα συμφέροντα των εργολάβων μπορεί να δώσει ο ενιαίος αγώνας όλων των συναδέλφων, μονίμων, συμβασιούχων και εργολαβικών», σημειώνει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και καταλήγει:

«Η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων μάς έχουν απομείνει είναι βασική απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων για να ξαναρχίσει η καπιταλιστική ανάπτυξη και να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους. Γι' αυτό, για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ενωση - ΔΝΤ που τους στηρίζουν.

Αυτός ο προσανατολισμός θα δώσει στον αγώνα μας το κατάλληλο περιεχόμενο και την προοπτική που χρειαζόμαστε για να αποκρούσουμε την επίθεση, να ανακτήσουμε τις απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές, ώστε να αξιοποιούνται οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και τα επιτεύγματα της επιστήμης για την κάλυψη των αναγκών μας, μέσα από ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Σε αυτόν το δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί».

Πολύμορφη δράση

Απόφαση συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση, με στάση εργασίας (11π.μ. - 3μ.μ.) έχει πάρει το Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου.

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου με θέμα τις επικείμενες απολύσεις εκατοντάδων εργολαβικών εργαζομένων από τα νοσοκομεία της πόλης, πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και το Σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας, από κοινού με τους εργολαβικούς εργαζόμενους σε σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπολογίζονται σε περισσότερους από 1.000 και προβλέπεται να χάσουν τη δουλειά τους, αφού δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη από την πλευρά της κυβέρνησης για μετά το τέλος των εργολαβιών.

Επίσης, παρέμβαση στο νοσοκομείο Βόλου οργάνωσε το Σωματείο των Καθαριστριών Νομού Μαγνησίας με την στήριξη της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και τη συμμετοχή συνδικαλιστών από το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Συνδικάτο Μετάλλου, τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Μαγνησίας, το Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της δίωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το Σωματείο, παραβρέθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, ο οποίος πήρε μέρος και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου, όπου επιδόθηκε και υπόμνημα με τις θέσεις των Καθαριστριών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ