Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΣΕ
Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης - διοίκησης

Το ζήτημα των συνθηκών εργασίας στον ΟΣΕ θίγει Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, με αφορμή το τελευταίο ατύχημα

Τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του ΟΣΕ αποδίδουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, Ν. Γκατζής και Α. Τζέκης, σε Ερώτησή τους σχετικά με το τελευταίο σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε σε ράγες του ΟΣΕ στο Μενίδι. Η Ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το ατύχημα έγινε στις 27 Αυγούστου, με θύμα τον 37χρονο εργάτη γραμμής Γρ. Σταθόπουλο, πατέρα δύο παιδιών, του οποίου πολτοποιήθηκε το πόδι, κατά τη διάρκεια εργασιών, στις οποίες δεν παρίστατο μηχανικός ασφάλειας. Οι βουλευτές τονίζουν ότι το ατύχημα επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, επιδιώκει να συμπιέσει το κόστος «αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

Σημειώνεται ακόμη ότι για να μειωθεί το κόστος, κυβέρνηση και διοίκηση «αναθέτουν τη συντήρηση και την ανακαίνιση της γραμμής σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι δε διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα αναγκαία μηχανήματα και δε λαμβάνουν τα επιβαλλόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πρόσθετες οι ευθύνες, καθώς «δε φρόντισαν να αντικατασταθεί ο αδειούχος μηχανικός, που επιβλέπει το έργο, με άλλον ανάλογου διπλώματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η διοίκηση του ΟΣΕ αρχικά προσπάθησε ν' αποκρύψει το ατύχημα - και πάντως δεν το ανακοίνωσε - και στη συνέχεια φαίνεται διατεθειμένη να επιρρίψει ευθύνες στον ίδιο τον εργαζόμενο για το ατύχημα, αντί ν' αναλάβει τις ευθύνες για την εγκληματική παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας».

Οι υπουργοί ερωτώνται ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

«Να διερευνηθούν και να καταλογιστούν οι τυχόν ποινικές ή άλλες ευθύνες για το ατύχημα, κατά το οποίο ο άτυχος Γρ. Σταθόπουλος έχασε το πόδι του; Να υποχρεωθεί η διοίκηση του ΟΣΕ να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους του Οργανισμού; Να τερματιστεί η πρακτική ανάθεσης εργασιών του Οργανισμού σε ιδιώτες εργολάβους και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις, προκειμένου ο ΟΣΕ να είναι σε θέση να τις πραγματοποιεί μόνος του, με το κατάλληλο προσωπικό και σε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ