Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ακατάπαυστες διεργασίες με σημείο αναφοράς τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Από παλιότερη συμμετοχή του πρωθυπουργού σε Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τη σχέση αυτή στην προσπάθεια διαμόρφωσης «εναλλακτικών» σχημάτων για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Από παλιότερη συμμετοχή του πρωθυπουργού σε Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τη σχέση αυτή στην προσπάθεια διαμόρφωσης «εναλλακτικών» σχημάτων για το κεφάλαιο
Ο προβληματισμός για το πώς το αστικό πολιτικό σύστημα θα βάλει ακόμα πιο αποτελεσματικά πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, με δοσμένα τα ζόρια που αυτή η προσπάθεια παρουσιάζει, διαπερνά τις διεργασίες που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στο πλαίσιο της εξελισσόμενης αναμόρφωσής του.

Κάπως έτσι άνοιξε όλες τις προηγούμενες μέρες η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού συνασπισμού και για το ενδεχόμενο τη θέση των ΑΝΕΛ να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (στην «Εφ. των Συντακτών») είπε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «εξαρτάται απολύτως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη», θυμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αναγνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αξιόπιστη συμμαχική δύναμη» και διερωτώμενος «γιατί να μην υπάρξει και στην Ελλάδα μια αντίστοιχη συμμαχία;».

Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, μιλώντας στο ΑΠΕ συνέστησε ...υπομονή σε όσους αναπαράγουν τα σχετικά σενάρια, ώστε να μην κάψουν εναλλακτικές αναγκαίες στο κεφάλαιο για το μέλλον, λέγοντας πως στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα δεν υπάρχει καμία ρωγμή και πως «το ζήτημα άλλων πολιτικών προσεγγίσεων δεν πρέπει να το "κάψουμε" και να το καταναλώσουμε στο σήμερα»...

Ομολογώντας ουσιαστικά ότι οι διεργασίες και οι πολιτικές παρεμβάσεις υπαγορεύονται από την ανάγκη «σταθερότητας» της καπιταλιστικής οικονομίας, πρόσθεσε πως «το πολιτικό περιβάλλον ανασυντέθηκε με ταχύτητα και ορμή μέσα σε δραματικές ανακατατάξεις στην οικονομία και την κοινωνία. Η κανονικοποίηση της πολιτικής ζωής, η εξισορρόπηση και η οικονομική ανάκαμψη θα αποκαταστήσουν τον προγραμματικό διάλογο μεταξύ όλων των κομμάτων. Θρυαλλίδα των μετατοπίσεων αυτών θα αποτελέσει η εφαρμογή του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που ψήφισε το καλοκαίρι του 2016 η παρούσα κυβέρνηση, από τις μεθεπόμενες εκλογές».

Με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες συνολικά της αστικής τάξης και ο Δ. Παπαδημούλης δήλωνε (ρ/σ Alpha και «Αθήνα 9.84») πως «ο διάλογος ανάμεσα στις δυνάμεις της αριστεράς και του κέντρου ... κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα», αλλά και πως «χρειαζόμαστε κυβερνήσεις συνεργασίας και διάλογο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Χρειαζόμαστε σοβαρό διάλογο π.χ. ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για την εξωτερική πολιτική, για τα θέματα της υπεράσπισης της δημοκρατίας, για την διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Την ίδια ώρα, στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απορρίπτουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας την επανασυσπείρωση σκόρπιων δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας γύρω απ' αυτήν, ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, δήλωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ... εκφραστές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς είμαστε εμείς». Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης («Παρασκήνιο») ανέφερε «στο "φλερτ" τους απαντάμε με "χυλόπιτα"», ενώ σε άλλη του συνέντευξη επανέλαβε «το κάλεσμα προς όλες τις όμορες ιδεολογικά πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις ή συλλογικότητες ... χωρίς προαπαιτούμενα, να συμμετέχουν στις διαδικασίες της Συμπαράταξης».

Από το Ποτάμι, πάντως, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha», επέμεινε στο «όχι» στην πρόταση αυτή και στη «συμμαχία» με Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη.

Δηλωτικές του προβληματισμού είναι και οι δηλώσεις (στο «Βήμα») του Β. Κοντογιαννόπουλου, πρώην στελέχους και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κάλεσε Σημίτη και Καραμανλή να σχηματίσουν κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης» και πρότεινε αυτοδιάλυση των σημερινών κομμάτων, «...Ενα λυτρωτικό Big Bang, μια "δημιουργική καταστροφή" του σημερινού πολιτικού συστήματος» και «εθνικό "restart"» με «μεταρρυθμίσεις τσουνάμι», όπως ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας υπήρξαν και δημοσιεύματα για επιχείρηση «πολιτικής αγιοποίησης» του Κ. Καραμανλή, που αποδίδουν θέληση σε διάφορους κύκλους αξιοποίησής του στη θέση του ΠτΔ. Τα ίδια δημοσιεύματα έκαναν λόγο και για κόντρες «φατριών» στο εσωτερικό της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ