Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΔΑ
Ξανάδεσε αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Κατέφτασε άλλη μια ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο και συναρμολογήθηκαν ελικόπτερα του Αμερικανικού Στρατού στη Θεσσαλονίκη, πριν προωθηθούν για τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία...

Από την προηγούμενη «επίσκεψη» του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Σούδα, στις αρχές Φλεβάρη
Από την προηγούμενη «επίσκεψη» του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Σούδα, στις αρχές Φλεβάρη
Στη ναυτική βάση των Αμερικανών στη Σούδα επέστρεψε λόγω βλάβης τα ξημερώματα του Σαββάτου το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, «USS George H.W. Bush», και αναμένεται να παραμείνει εκεί έως και τις 5/3. Το πλοίο είχε «δέσει» στην ίδια βάση στις 6/2 και απέπλευσε μετά από 4 μέρες.

Η επιστροφή του στη Σούδα λόγω βλάβης, πέρα από το γεγονός ότι το λιμάνι έχει εξελιχτεί τους τελευταίους μήνες σε σύνηθες αγκυροβόλιο αμερικανικών αεροπλανοφόρων και τους κινδύνους που συνεπάγεται η συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων με μεγάλη ισχύ πυρός στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόσω οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στην περιοχή, προκαλεί και σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες, καθώς το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια για να κινηθεί.

Το αεροπλανοφόρο, που φέρει το ψευδώνυμο «Εκδικητής», είναι επικεφαλής στολίσκου πλοίων που εντάχθηκε στη δύναμη του αμερικανικού 6ου στόλου, ο οποίος περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική, ο δε στολίσκος αναπτύσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Κουβαλά» μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ, ελικόπτερα, και 6.000 άτομα πλήρωμα. Πρόκειται για το 10ο και τελευταίο αεροπλανοφόρο της κλάσης «Nimitz», το οποίο ναυπηγήθηκε το 2009 και έλαβε το όνομά του από τον περιλάλητο 41ο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Είναι από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα παγκοσμίως.

Η βάση της Σούδας, λόγω των μεγάλων και πολλαπλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων της, και λόγω του κρηπιδώματος Κ-14, της μοναδικής εγκατάστασης στη Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο, έχει μεγάλη σημασία για την αμερικανική πολεμική μηχανή, ως προκεχωρημένη βάση για τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

ΝΑΤΟική θάλασσα

Την ίδια ώρα, και ενώ η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 έχει εγκατασταθεί μόνιμα πια στο Αιγαίο, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης, επισήμως προς διαχείριση του Προσφυγικού και στην πράξη ελέγχοντας τον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς και από τη Συρία, άλλη μια ΝΑΤΟική αρμάδα (από τις 4 που υπάρχουν συνολικά) κατέπλευσε στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μετατραπεί ανοιχτά σε ΝΑΤΟική Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, στον Πειραιά έδεσαν για «καθιερωμένη εθιμοτυπική επίσκεψη» τα πλοία της SNMCMG2 , ΝΑΤΟικής δύναμης με κύριο αντικείμενο τη ναρκοθήρευση, αποτελούμενης από 3 πλοία.

Αμερικανικά ελικόπτερα στη Θεσσαλονίκη

Σε μια επιπλέον «διευκόλυνση» και απόδειξη της στενής διασύνδεσης της ελληνικής κυβέρνησης με τον αμερικανοΝΑΤΟικό άξονα, το Σάββατο κατέφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πλοίο των Αμερικανών, μεταφέροντας 8 πολεμικά ελικόπτερα των ΗΠΑ τύπου UH-60 Blackhawk, συν υλικά σε κοντέινερ.

Σύμφωνα με αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρείχε «υποστήριξη φιλοξενούντος έθνους», ενώ οι Αμερικανοί άμα τη αποβίβαση τα συναρμολόγησαν και ακολούθως τα ελικόπτερα απογειώθηκαν για τον τελικό προορισμό τους, άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Τα κοντέινερ φορτώθηκαν σε σε φορτηγά και ακολούθησαν οδικώς.

Κατά άλλες πηγές, η όλη επιχείρηση ολοκληρώθηκε υπό το βλέμμα του ίδιου του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, στη ζώνη ευθύνης του ΟΛΘ με τη μέγιστη δυνατή «διακριτικότητα», ώστε να αποφευχθούν λαϊκές αντιδράσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαριές ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση(2022-03-18 00:00:00.0)
Παραμένει στη Μεσόγειο με ορμητήριο τη Σούδα(2021-12-30 00:00:00.0)
Της ...μουρλής στη Σούδα(2019-04-26 00:00:00.0)
Κινητικότητα στη Σούδα(2018-04-26 00:00:00.0)
Με κορωνίδα τη Σούδα και ετοιμασίες για τη συνέχεια(2018-04-18 00:00:00.0)
Κατέπλευσε στη Σούδα άλλο ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ(2017-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ