Σάββατο 25 Φλεβάρη 2017 - Κυριακή 26 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση, την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας

Αποσπάσματα από την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών της Αττικής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/2

Τη μαζική σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών φιλοξένησαν οι εργαζόμενοι του «Athens Ledra», στο χώρο του ξενοδοχείου
Τη μαζική σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών φιλοξένησαν οι εργαζόμενοι του «Athens Ledra», στο χώρο του ξενοδοχείου
Τα μαζικά συλλαλητήρια που οργάνωσαν την περασμένη Τρίτη σε όλη τη χώρα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τσαλακώνουν την εικόνα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση, ότι τα μέτρα έχουν τη συναίνεση του λαού. Εδωσαν μια πρώτη, άμεση και μαχητική απάντηση στη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για τα επόμενα σκληρά μέτρα σε Φορολογικό, Ασφαλιστικό και Εργασιακά.

Το μήνυμα που έστειλαν είναι ότι θα οργανώσουμε την αντίσταση των εργαζομένων, με ένταση της προσπάθειας για την οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, για τη συσπείρωση περισσότερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων στην πάλη για ανάκτηση των απωλειών και κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων, κλιμάκωσης της πάλης με επίκεντρο τους εργασιακούς χώρους σε κάθε κλάδο, με συντονισμό και αλληλεγγύη. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα, ενημέρωσης και προετοιμασίας των εργαζομένων μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, για να δοθεί μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση στη νέα ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν στη ζωή μας.

Να μην υπάρξει μέρα χαμένη στην προετοιμασία της εργατικής τάξης για πιο σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες. Ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησε στο Γιούρογκρουπ, χρειάζεται τις επόμενες μέρες σχεδιασμένα και μεθοδικά να ανοίξει η συζήτηση στους τόπους δουλειάς για την ανάγκη αγωνιστικής κλιμάκωσης με όλες τις μορφές και με απεργία. Να οργανωθούν εκατοντάδες περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και επιχειρήσεις.

Δυναμώνουμε το μέτωπό μας στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και στην ΕΕ, επιδιώκοντας να οργανωθεί η εργατική και λαϊκή πάλη ενάντια στα νέα μέτρα που σχεδιάζουν, αλλά και να προβάλει τα αιτήματα των σύγχρονων αναγκών μας.

Αξονες στους οποίους εστιάζουμε τη συζήτηση στους χώρους δουλειάς

Σε ποιους άξονες πρέπει να οργανωθεί η συζήτηση στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς:

-- Να αποκαλύψουμε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας περί «δίκαιης ανάπτυξης», «δίκαιης αναδιανομής» που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς και περισσότερα κρατικά κονδύλια για κοινωνική πολιτική.

-- Να αποκαλύψουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί «ισοδύναμων» και «αντισταθμιστικών», που επιδιώκει να συγκαλύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων.

-- Να συζητήσουμε πλατιά με τους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να φοβηθούν από τις απειλές και τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας.

-- Να ξεσκεπαστούν η προπαγάνδα και οι θέσεις της αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων, τα οποία ασκούν κριτική από την ίδια αντιλαϊκή σκοπιά που πολιτεύεται και η κυβέρνηση.

-- Να αναδειχθεί ακόμα πιο ολοκληρωμένα ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη με κανένα μείγμα αστικής διαχείρισης.

Επιδιώκουμε να βαθαίνει η δυσαρέσκεια εργατικών και λαϊκών τμημάτων που αποστρέφονται την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να παίρνει πιο συνεπή και ταξικά χαρακτηριστικά, να δυναμώνει η αντίληψη ότι η προοπτική της αποδέσμευσης από την ΕΕ μόνο δεμένη με την προοπτική της ρήξης με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξουσία τους μπορεί να χειραφετήσει την εργατική τάξη.

Να δυναμώσει το μέτωπό μας στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Εφτασε η 4η μέρα από την ανακοίνωση του πλαισίου της συμφωνίας και ακόμα η τελευταία ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αφορά το διάλογό της με το ΔΝΤ!

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά και μια σειρά Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου και τον ευρωμονόδρομο, με τη λογική του κοινωνικού εταιρισμού οδηγούν την εργατική τάξη στο συμβιβασμό και στη μοιρολατρία. Επιδιώκουν να στριμώξουν τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα όρια του «ρεαλιστικού» της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στηρίζουν ολόπλευρα την κατεύθυνση της αστικής τάξης για «εθνική συναίνεση».

Υπονομεύουν τους αγώνες και την οργάνωση των εργαζομένων, δίνουν συνεχώς διαπιστευτήρια στα αφεντικά. Μια ακόμη απόδειξη είναι η ενιαία στάση τους στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, όπου νομιμοποιούν εκφυλιστικά φαινόμενα, επιχειρούν εκτεταμένη νοθεία, αποδέχονται την ωμή δικαστική επέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα καθ' υπόδειξη κυβέρνησης και εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους γυρίσουν αποφασιστικά την πλάτη.

Κριτήριο τα συμφέροντά μας, όχι τα κέρδη των αφεντικών

Ανοίγουμε με στόχους πάλης και αιτήματα το θέμα των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, πώς αξίζει σήμερα να ζούμε και να δουλεύουμε με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και των παραγωγικών μέσων. Μπορούμε να συμβιβαστούμε με την εκτεταμένη ανεργία, τους μισθούς πείνας και τη δουλειά - λάστιχο, το μοίρασμα μιας κακοπληρωμένης θέσης εργασίας σε δύο και τρεις εργαζόμενους;

Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αγωνιζόμαστε για:

-- Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με συλλογική σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα.

-- Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των ενώσεων προσώπων.

-- Να μην πληρώνεται κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

-- Να μη μένει κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας.

-- Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ και κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων.

-- Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

-- Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.

Αναδεικνύουμε τις αιτίες που εμποδίζουν την κοινωνική πρόοδο. Η ΕΕ γίνεται όλο και πιο αντιδραστική και οι εργαζόμενοι θα ζήσουν συνθήκες μεγάλης φτώχειας κι εξαθλίωσης αν δεν ξεσηκωθούν. Ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι ο αγώνας για την κάλυψη των απωλειών, για μια αξιοπρεπή ζωή, ο αγώνας για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, συνδυάζεται αντικειμενικά με την προοπτική της ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων και την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Κρινόμαστε στην αποφασιστική ισχυροποίηση των ίδιων των συνδικάτων

Εκεί που θα κριθούμε όλοι μας, πρώτα και κύρια οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είναι στα πιο αποφασιστικά βήματα που πρέπει να μετρήσουμε στην οργάνωση της πάλης, με ισχυροποίηση δεσμών στους χώρους δουλειάς και αποφασιστική ισχυροποίηση των ίδιων των συνδικάτων.

Η προετοιμασία των αγώνων για το Ασφαλιστικό αλλά και η προετοιμασία για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ μάς δείχνουν τον τρόπο δουλειάς που πρέπει να εδραιώσει κάθε συνδικαλιστική οργάνωση.

Κρίσιμο ζήτημα είναι η ολοκληρωμένη συζήτηση στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους για το περιεχόμενο της πάλης, το διεκδικητικό πλαίσιο κάθε σωματείου, δεμένο με το σχεδιασμό πάλης. Ετσι μαζικοποιείται το σωματείο, συγκεντρώνει δυνάμεις στην πάλη ενάντια στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, όταν υπερασπίζεται καθημερινά και δραστήρια τα συμφέροντα των μελών του και όλων των εργαζομένων του χώρου δουλειάς ή του κλάδου. Ετσι διαπαιδαγωγεί και ατσαλώνει τα μέλη για ακόμα μεγαλύτερες μάχες.

Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η συλλογικότητα στο σχεδιασμό και στην οργάνωση της δουλειάς. Μόνο έτσι μπορεί να βρει ο εργαζόμενος τη θέση του, να συμβάλει στη λήψη και στην υλοποίηση των αποφάσεων, να κρίνει τον προδοτικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μέσα στις συλλογικές διαδικασίες προωθείται η συσπείρωση δυνάμεων στην ταξική γραμμή, αναπτύσσεται η διαπάλη με τη γραμμή του συμβιβασμού.

Πρακτικά μέτρα και κρίσιμα μέτωπα

Ποια πρακτικά μέτρα χρειάζεται αποφασιστικά να σχεδιάσουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις:

  • Αμεσα, χωρίς καμιά καθυστέρηση να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων, των Συνδικάτων. Να οργανωθεί ουσιαστική συζήτηση για τις εξελίξεις, το πλαίσιο πάλης κάθε συνδικάτου, τις μαζικές διαδικασίες που θα επιδιώξει να γίνουν και το αγωνιστικό τους πρόγραμμα.
  • Ο Μάρτης να είναι μήνας πλατιάς συζήτησης στους χώρους δουλειάς, στις επιχειρήσεις και στους κλάδους. Να οργανωθούν εκατοντάδες γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, να αξιοποιηθεί κάθε κατάλληλη μορφή συλλογικών και μαζικών διαδικασιών.
  • Κάθε συνδικάτο και Επιτροπή Αγώνα να εξασφαλίσει έγκαιρα την αξιοποίηση καλά δουλεμένων ανακοινώσεων. Να οργανωθεί η προπαγάνδα με αφίσες, πανό, «εφημερίδες τοίχου», σποτάκια στις ιστοσελίδες των συνδικάτων και κάθε άλλη κατάλληλη μορφή.
  • Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρέπει να δουλέψουν με έναν τέτοιο προσανατολισμό σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ακόμα κι αν στα ΔΣ είναι μειοψηφία. Είναι δεκάδες τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που δεν συμβιβάζονται με την αδράνεια και τη μοιρολατρία, που δεν συμβιβάζονται με την πολιτική του κεφαλαίου. Χρέος μας είναι να δώσουμε το χέρι σε όποιον θέλει να αντιπαλέψει αυτή τη βάρβαρη πολιτική.
  • Μαζικοποιούμε τα σωματεία, δυναμώνουμε τη λειτουργία τους. Επιδιώκουμε να συσπειρώσουμε εκατοντάδες νέους εργάτες, ειδικά νέους σε ηλικία, γυναίκες, μετανάστες. Τα γραφεία των συνδικάτων και τα στέκια των Λαϊκών Επιτροπών να αποκτήσουν ζωή, να γίνουν χώροι συνάντησης και προετοιμασίας των αγώνων.

Η πάλη ενάντια στα νέα μέτρα απαιτείται να συνδυαστεί με το σύνολο των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης.

Δυναμώνουμε την πάλη για μια σειρά κρίσιμα μέτωπα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της οργάνωσης και του αγώνα των εργαζομένων, όπως:

-- Το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

-- Η πάλη ενάντια στην απλήρωτη ανασφάλιστη δουλειά, για τις συνθήκες δουλειάς στους εργασιακούς χώρους.

-- Οι αγώνες ενάντια στα «δουλεμπορικά» γραφεία.

-- Η δράση σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών για το μεγάλο μέτωπο της Υγείας.

-- Ο συντονισμός των εργαζομένων με τους μικρομεσαίους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους στην πάλη για το Ασφαλιστικό.

-- Η ενίσχυση της αλληλεγγύης των σωματείων για όσους αγωνίζονται αλλά και για όσους υποφέρουν. Τους πρόσφυγες, τους ανέργους, τους απλήρωτους, τους φτωχούς στις γειτονιές.

Σημαντικός σταθμός της δράσης μας είναι ο απεργιακός εορτασμός της πρωτομαγιάς.

Εχουμε συνείδηση των δυσκολιών και των εμποδίων, όμως δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας. Επιδιώκουμε μέσα απ' όλη αυτή την προσπάθεια το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να δυναμώσει. Νέες δυνάμεις να ενταχθούν στα σωματεία. Να μετρήσουμε βήματα στη συσπείρωση και νέων σωματείων στο ΠΑΜΕ. Αυτή είναι η εγγύηση για τους νέους νικηφόρους αγώνες της τάξης μας. Δίνουμε μάχη, οργανώνουμε πάλη σε κάθε κλάδο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, τον 21ο αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ