Σάββατο 25 Φλεβάρη 2017 - Κυριακή 26 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΑΠΟ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Μαθήματα αλληλεγγύης στις πύλες των σχολείων

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Πολλά από αυτά τα παιδιά κάθισαν για πρώτη φορά σε σχολικά θρανία. Αλλα ξαναείδαν σχολική αίθουσα, δάσκαλο και μαθήματα μετά από πολύ καιρό, αφού έβλεπαν μόνο κακουχίες και βάσανα τόσο με τον ξεριζωμό όσο και με την εγκατάσταση στους καταυλισμούς.

Εκτός, όμως, από τα μαθήματα που ξεκίνησαν να διδάσκονται τα προσφυγόπουλα μέσα στις σχολικές αίθουσες, ένα άλλο «μάθημα», γνήσιας ταξικής αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και στήριξης στα παιδιά του πολέμου, παραδίδεται από σωματεία εργαζομένων, γονέων και εκπαιδευτικών, από Λαϊκές Επιτροπές και απλούς εργαζόμενους έξω από τα σχολεία.

Οι εικόνες με το χειροκρότημα, την αγκαλιά σε αυτά τα παιδιά, με την παράδοση σχολικής ύλης από το υστέρημα ανθρώπων του μόχθου, ήταν το τελευταίο διάστημα σχεδόν καθημερινές. Οσοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις υποδοχής, δικαιούνται να είναι υπερήφανοι, γιατί μόνο η εργατική τάξη, ο φτωχός λαός, το οργανωμένο εργατικό κίνημα μπορεί να δημιουργήσει τέτοιες συγκινητικές στιγμές.

Η οργάνωση αυτών των εκδηλώσεων έδειξε ότι παρόλο που η κυβέρνηση, με τον τρόπο που επέλεξε να διαχειριστεί το ζήτημα, έστρωσε βούτυρο στο ψωμί των φασιστικών - εγκληματικών ομάδων για να χύσουν το δηλητήριό τους, το εργατικό κίνημα μπορεί να βάλει ταξικό φραγμό στη φανερή και συγκαλυμμένη ξενοφοβία. Να απομονώσει τις ρατσιστικές κραυγές με την αποφασιστική παρέμβαση, τη συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των μορφών: από την εξόρμηση στις λαϊκές γειτονιές και τους χώρους δουλειάς μέχρι τις συναυλίες αλληλεγγύης και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κρατικούς φορείς.

ΧΑΪΔΑΡΙ
ΧΑΪΔΑΡΙ
Παράλληλα, αυτή η πλούσια αγωνιστική παρέμβαση αποτελεί και κάλεσμα οργάνωσης της κοινής πάλης Ελλήνων και προσφύγων - μεταναστών ενάντια στον κοινό εχθρό, που φέρνει πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια και εξαθλίωση: τον καπιταλισμό.

Μαζική και θερμή υποδοχή στο Χαϊδάρι

Στο 5ο και στο 9ο Δημοτικό και στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου φοιτούν προσφυγόπουλα από τον καταυλισμό του Σκαραμαγκά και η Λαϊκή Επιτροπή της πόλης οργάνωσε την υποδοχή τους με εκδηλώσεις έξω από τα σχολεία, εκφράζοντας τη στήριξή τους στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη ζωή τους.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσε η δημοτική αρχή της πόλης, προσφέροντας στους νέους μαθητές τσάντες με σχολικά είδη. Ο κομμουνιστής δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος δήλωσε, μάλιστα, περήφανος, καθώς στο Χαϊδάρι δεν εκφράστηκε η παραμικρή ξενοφοβική αντίδραση απέναντι σε αυτά τα παιδιά. Οπως είπε, υπάρχουν και αυτές οι εικόνες, εκτός από τις «οδυνηρές μειοψηφίες» που δημιουργούν τα επεισόδια σε άλλες πόλεις και σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζουν τον ελληνικό λαό. «Ο λαός μας έχει αισθήματα φιλίας, αγάπης, αλληλεγγύης, βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη...», ανέφερε ο δήμαρχος.

Μάλιστα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν 35 μαζικοί φορείς της πόλης (εργατικά σωματεία, σύλλογοι γονέων, αθλητικοί - πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λπ.) πριν την υποδοχή των προσφυγόπουλων, συμφώνησαν να απευθύνουν θερμό καλωσόρισμα στους πρόσφυγες μαθητές.

Πλήθος πρωτοβουλιών στο Περιστέρι

Στο Περιστέρι, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα, από την πρώτη στιγμή σήκωσε το βάρος της υποδοχής των προσφυγόπουλων στο 8ο Γυμνάσιο και στο 13-33ο Δημοτικό, καλώντας το λαό της πόλης να συμβάλει αποφασιστικά στην έμπρακτη αλληλεγγύη. Οι εξορμήσεις ήταν καθημερινές στις γειτονιές και τους τόπους δουλειάς, ενώ πραγματοποιήθηκε και κινητοποίηση με παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαιτώντας την υιοθέτηση ψηφίσματος στήριξης στα προσφυγόπουλα. Το περασμένο Σάββατο διοργανώθηκε στο ΚΥΒΕ Περιστερίου συναυλία αλληλεγγύης με το συγκρότημα «Υπεραστικοί», δίνοντας κι άλλη ώθηση στην εκδήλωση της θερμής υποδοχής στα σχολεία, που ακολούθησε τη Δευτέρα 20/2 και την Τρίτη 21/2.

Στις εκδηλώσεις υποδοχής βρέθηκαν και μαθητές της πόλης. Η Γκουζάλτου Λιαγκάνοβα, μέλος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 13ου Λυκείου, μεταφέροντας την απόφαση των συμμαθητών της να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα, ανέφερε: «Είμαστε ενάντια στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους γιατί είναι φτωχά λαϊκά στρώματα. Αγωνιζόμαστε και κάνουμε πορείες για να έχει κάθε παιδί πρόσβαση στη μόρφωση!».

Συγκέντρωση στο Ωραιόκαστρο

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Ωραιοκάστρου, την Τρίτη 28 Φλεβάρη, στη 1 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο της πόλης. Στο κάλεσμά της χαιρετίζει τους εργαζόμενους της περιοχής, καθώς και τη μεγάλη πλειοψηφία των Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου που υποδέχθηκαν με θέρμη και αγάπη τα προσφυγόπουλα. Υπογραμμίζει ότι οι γονείς πρέπει να θέσουν στο περιθώριο τους επαγγελματίες «πατριώτες» που βρωμίζουν και δυσφημίζουν το Ωραιόκαστρο, ενώ καταγγέλλει την απαράδεκτη τοποθέτηση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, που κήρυξε αποτυχημένη τριήμερη αποχή στο σχολείο ενάντια στην εκπαίδευση των προσφύγων μαθητών. Συγκεκριμένα, διεκδικεί, παλεύοντας ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική δράση, μόρφωση για όλα τα προσφυγόπουλα και ανθρώπινες συνθήκες ζωής και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες για τον τόπο προορισμού τους.

Στο μεταξύ, σε κινητοποίηση συμπαράστασης στα προσφυγόπουλα που φοιτούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, αλλά και στους δασκάλους του, προχώρησαν εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία της πόλης την Πέμπτη 23/2, δίνοντας απάντηση και στις ρατσιστικές κραυγές μερίδας ακροδεξιών στοιχείων.

Στη Δραπετσώνα

Ζεστό καλωσόρισμα ετοίμασαν καθηγητές, μαθητές και γονείς και στο 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο Δραπετσώνας για τα 30 περίπου προσφυγόπουλα 13-15 ετών που θα φοιτήσουν εκεί.

Η χορωδία του σχολείου τούς υποδέχτηκε με το «We are the world», ενώ μοιράστηκαν και δώρα από τους Ελληνες μαθητές στα παιδιά των προσφύγων. Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Περάματος - Κερατσινίου και η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου - Δραπετσώνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ