Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Προσδοκίες για ώθηση στην ανάκαμψη του κεφαλαίου στην πλάτη του λαού

Την προσδοκία η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Γιούρογκρουπ να δώσει ώθηση στη συνολική προσπάθεια για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας βέβαια να εξαπατήσουν το λαό, παρουσιάζοντας ότι όσα συμφωνήθηκαν θα τον ωφελήσουν. Ταυτόχρονα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό για την παραπέρα εξέλιξη των πραγμάτων σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ρευστότητας, όπου από διάφορες πλευρές εκφράζεται προβληματισμός για το αν τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ αρκούν ή θα έρθουν «έγκαιρα» για να στηρίξουν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στη «La Repubblica» ήταν σαφής, δηλώνοντας πως η συμφωνία συνιστά ένα συμβιβασμό, στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης να γίνουν οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας». Οι ισχυρισμοί αυτοί, ότι στόχος των μέτρων είναι οι αναδιαρθρώσεις για τη θωράκιση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, κάνουν ακόμα πιο εμφανή την απάτη που επανέλαβε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί δήθεν ουδετερότητας των νέων μέτρων και «αντισταθμιστικών», υποστηρίζοντας πως «θα το πράξουμε - σε συμφωνία με τους θεσμούς - με ένα σχέδιο φορολογικών παρεμβάσεων που θα είναι ουδέτερο. Για κάθε ενδεχόμενη περικοπή, θα υπάρχει μια ελάφρυνση της φορολογικής πίεσης ή νέοι πόροι υπέρ κοινωνικών παρεμβάσεων. Πρόκειται για ένα σύστημα μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019».

Απάτη που ο ίδιος ομολογεί, όταν λίγο μετά παραδέχεται ότι στο επίκεντρο των νέων συζητήσεων για την τελική συμφωνία θα βρεθεί «ένα σοβαρό μεσοπρόθεσμο σχέδιο που να καθιστά το χρέος λιγότερο επαχθές και το οποίο να καθορίζει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τον προϋπολογισμό. Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για δέκα συνεχή χρόνια στόχο στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ στο 3,5% - όπως είχε ζητηθεί από τους δανειστές - είναι απαράδεκτη. Είναι κάτι το μη πραγματοποιήσιμο. Πρέπει να καθοριστούν λογικοί στόχοι».

Θυμίζουμε ότι μόλις προχτές, ο Δ. Τζανακόπουλος είχε παραδεχτεί ότι αν οι στόχοι αυτοί δεν επιτυγχάνονται, τότε νέα αντιλαϊκά μέτρα θα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα.

Αλλά και ο Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις», παραδέχεται ότι αυτό που «καίει» την κυβέρνηση είναι «να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και να αποσαφηνιστεί περισσότερο ο "οδικός χάρτης" για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Για να ενταχθεί επιτέλους και η Ελλάδα την άνοιξη στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Για να "κλειδώσουμε" την ισχυρή ανάπτυξη...».

Κυβέρνηση και ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν πάντως ότι η κοινοβουλευτική ομάδα είναι απολύτως συμπαγής και δεν υπάρχει περίπτωση διαρροών κατά την ψηφοφορία των νέων μέτρων, παρά τα γνωστά «παιχνίδια» εξαπάτησης του λαού με βουλευτές που τάχα βάζουν «κόκκινες γραμμές» στα όσα ήδη έχουν αποφασιστεί, όπως ο Ν. Μανιός, που μιλώντας χτες στον ρ/σ «North 98», είπε ότι «το τι θα έρθει εμείς δεν έχουμε εικόνα (...) Μείωση στις συντάξεις, ή άλλο, είναι πακέτο λιτότητας. Αρα αυτό δεν μπορεί να υπάρχει, γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Αν προσδοκούν να έρθει μια άλλη κυβέρνηση να τα ψηφίσει, τότε ας αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org