Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1512 Πεθαίνει ο φλωρεντιανός θαλασσοπόρος Αμέρικο Βεσπούτσι, το όνομα του οποίου δόθηκε στην μόλις ανακαλυφθείσα από τον Χριστόφορο Κολόμβο ήπειρο της Αμερικής.

1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας) περνά τα σύνορα της Ρωσίας με την οθωμανική αυτοκρατορία, κηρύσσοντας στη Μολδαβία την ελληνική αστική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821.

1921 Συγκροτείται με πρόταση του Β. Ι. Λένιν η Κρατική Επιτροπή Σχεδίου (η ΓΚΟΣΠΛΑΝ).

1921 Στη διάσκεψη των σοσιαλιστικών κομμάτων 11 χωρών στη Βιέννη (22 - 27/2/1921) ιδρύεται η Διεθνής Εργατική Ενωση των σοσιαλιστικών κομμάτων (γνωστή και ως 2½ Διεθνής). Το 1923, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου - αντίβαρου στην 3η Κομμουνιστική Διεθνή, θα ενωθεί με τη ανασυγκροτημένη 2η Διεθνή, συγκροτώντας την Σοσιαλιστική Διεθνή.

1943 Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, με μπροστάρισσα την Ενιαία Μαθητική Νεολαία (που μια μέρα μετά συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ) ξεκινά η απεργία των μαθητών, με αίτημα να μην επιστρατευτούν οι γονείς και τ' αδέλφια τους από τις δυνάμεις κατοχής, που επιδίωκαν, με κάθε μέσο, να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τα εργοστάσιά τους στη Γερμανία, ώστε να ενισχύσουν το μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Η αποχή των μαθητών πέτυχε 100% και συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, στις 25 Φλεβάρη θα έχουν τον πρώτο τους νεκρό, που έπεσε από τις σφαίρες του κατακτητή, τον ΕΠΟΝίτη μαθητή του 5ου Γυμνασίου Αθηνών Γιάννη Δρακόπουλο. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την τεράστια διαδήλωση, στις 5 Μάρτη του 1943. Ο εχθρός εγκατέλειψε τα σχέδιά του για επιστράτευση και μέχρι το τέλος της κατοχής δεν ξαναεπιχείρησε να τα επαναφέρει.

1948 Η εργατική τάξη της Τσεχοσλοβακίας με τους συμμάχους της μετατρέπουν την κρίση που δημιουργήθηκε, με αφορμή την αποχώρηση των αστών από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, σε πάλη για το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Στις 9/5/1948 ψηφίστηκε νέο Σύνταγμα, που ανακήρυσσε την Τσεχοσλοβακία Λαϊκή Δημοκρατία.

1949 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παίρνει απόφαση για τη μαζική στρατολόγηση ναυτεργατών στον ΔΣΕ. Στο σχετικό κάλεσμα θα ανταποκριθούν 420 κομμουνιστές ναυτεργάτες, επιχειρώντας να μεταβούν στα ηρωικά βουνά της Ελλάδας από κάθε γωνιά του κόσμου με κάθε μέσο. Απ' αυτούς 210 θα προλάβουν να λάβουν μέρος στις μάχες, 44 θα τραυματιστούν και 42 θα πέσουν μαχόμενοι.

1973 Πεθαίνει η ηθοποιός Κατίνα Παξινού, βραβευμένη μεταξύ άλλων το 1944 με το βραβείο Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο έργο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και το 1949 με το Βραβείο Κοκτώ στο Φεστιβάλ Μπιάριτς για την ερμηνεία της στην ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα».

2014 Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Γιανουκόβιτς εγκαταλείπει τη χώρα εν μέσω αναταραχών, που επικεντρώθηκαν στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου και στις οποίες πρωταγωνίστησαν πολιτικές δυνάμεις προσκείμενες στον ευρωενωσιακό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό καθώς και το νεοναζιστικό μόρφωμα «Δεξιός Τομέας». Η επικράτησή τους προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ρωσικού ιμπεριαλισμού, που στις 18 Μάρτη προσάρτησε την αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας, ενώ ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν και σε μια σειρά περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org