Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Στην Αθήνα στις 18.30 στην Ομόνοια - Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου

Με δεκάδες συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα απαντούν σήμερα σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει μαζί του το κλείσιμο της «αξιολόγησης», τόσο με τα «προαπαιτούμενα» που περιλαμβάνονται σε αυτήν, όσο και με το νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων, την άμεση νομοθέτηση του οποίου δέχθηκε χτες στο Γιούρογκρουπ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες σε δεκάδες πόλεις.

«Κανένας φόβος, καμιά υποταγή. Αγώνας για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια»: Αυτό το σύνθημα έχει προτάξει το ΠΑΜΕ μπροστά στα συλλαλητήρια. Στην κατεύθυνση αυτή, όλες τις προηγούμενες μέρες, μέσα από εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις, τα σωματεία έκαναν προσπάθεια να απευθυνθούν πλατιά στους εργαζόμενους. Στην προσπάθειά τους αυτή, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, μετέφεραν την ανάγκη για ετοιμότητα, οργάνωση και αγώνα, κόντρα στη στάση αναμονής που καλλιεργούν κυβέρνηση και εργοδοσία, που θέλουν για μια ακόμα φορά τους εργαζόμενους θεατές στο «σίριαλ» της διαπραγμάτευσης με τους «εταίρους». Κάλεσαν σε πάλη ενάντια στα νέα αντιλαϊκά σχέδια, για την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών που έφερε η επίθεση στα χρόνια της κρίσης, για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Κοινή πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο

Δίπλα στους εργαζόμενους θα διαδηλώσουν σε μια σειρά πόλεις και οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι που έδωσαν πολυήμερη μάχη στα μπλόκα, συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους με άλλες μορφές, παραμένοντας προσανατολισμένοι στην κοινή πάλη με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα που έχουν εχθρό την ίδια πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια έχουν καλέσει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η ΠΑΣΕΒΕ. Κάλεσμα στο συλλαλητήριο έχει απευθύνει και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ενώ σε αυτό το πλαίσιο τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια έχουν αποφασίσει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Πολιτικού Νομικής και ο Σύλλογος Οικτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθήνας.

Από τα συλλαλητήρια δεν θα λείπουν οι συνταξιούχοι, που για μια φορά ακόμα θυμίζουν πως μπορεί να είναι «απόμαχοι της δουλειάς αλλά όχι του αγώνα». Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ έχει καλέσει όλα τα σωματεία της δύναμής της και τους συνταξιούχους να διαδηλώσουν, ενώ αντίστοιχο κάλεσμα έχουν απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου δρομολογεί λεωφορείο για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια (αναχώρηση στις 4.30 μ.μ. από το Αγαλμα των Μεταλλωρύχων).

Στη Θεσσαλονίκη

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, με μαζικές εξορμήσεις και πικετοφορίες χτες όλη μέρα, στους χώρους δουλειάς, στο κέντρο και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Σε μαζική συμμετοχή καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού που έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 6 μ.μ. μπροστά από το «Electra Palace». Σε μαζική συμμετοχή καλούν, επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος, ο Σύλλογος Εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης κ.ά.

Πρωτοβουλίες σε Ρόδο και Ζάκυνθο

Στη Ρόδο, με πρωτοβουλία τριών επιχειρησιακών σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων, οργανώνεται σήμερα, στις 3 μ.μ., συγκέντρωση στην Ενωση Ξενοδόχων. Στο κάλεσμα που έχουν απευθύνει τα σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», «Sheraton» και «Mira Mare», έχουν ανταποκριθεί η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ. Από κοινού θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τους εργοδότες.

Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο συνδέει το σημερινό συλλαλητήριο με τα αιτήματα για τα οξυμένα προβλήματα του νησιού. Ετσι στη σημερινή συγκέντρωση, δίπλα στην απόρριψη παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων, τίθενται οι διεκδικήσεις του Εργατικού Κέντρου, των σωματείων και φορέων του νησιού, που έχουν να κάνουν τόσο με το νοσοκομείο όσο και με την αποκομιδή των απορριμάτων. Μπροστά στην οξυμένη κατάσταση, μάλιστα, το ΕΚ Ζακύνθου έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία με ανοικτή ημερομηνία, που θα οριστεί από κοινού με σωματεία και του δημόσιου τομέα και άλλους μαζικούς φορείς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org