Κυριακή 19 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πιο έμπειροι και δυνατοί, με περισσότερα βήματα οργάνωσης και συμμαχίας με τους εργαζόμενους

Με τα δεκάδες μπλόκα που έστησαν συντονισμένα και επί 25 μέρες σε όλη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμάκωσαν τη διαρκή πάλη τους ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, που τους εξοντώνει προς όφελος των μονοπωλίων και των μεγαλοαγροτών - καπιταλιστών.

Κόντρα στις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως και όλων των δυνάμεων που στηρίζουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και κόντρα στο συνεχιζόμενο χιονιά και την κακοκαιρία που «συνόδευσε» την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, κυρίως τις πρώτες κρίσιμες μέρες και ειδικά στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, συσπειρωμένοι στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, πέτυχαν να σπάσουν το «πέπλο σιωπής» που ήθελαν να επιβάλουν αυτές οι δυνάμεις, έστησαν με επιτυχία τα μπλόκα τους και βγήκαν από αυτά πιο έμπειροι και δυνατοί, με περισσότερα βήματα στην οργάνωσή τους και στη συμμαχία τους με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Μετά από αυτές τις πλούσιες σε πείρα 25 μέρες, συντεταγμένα, με συνελεύσεις στα μπλόκα, ακριβώς όπως ξεκίνησαν και αυτή τη φάση του αγώνα τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους με άλλες μορφές, έχοντας ακόμα πιο καθαρό ότι δεν πρόκειται για έναν αγώνα «μια κι έξω», αλλά για μια συνεχή και πολύμορφη αναμέτρηση με τον πραγματικό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το υπηρετούν.

Τη σκυτάλη πλέον παίρνουν οι συσκέψεις και οι συνελεύσεις στους αγροτικούς συλλόγους και τα χωριά, για τα συμπεράσματα αυτής της μάχης και τη συνέχεια του αγώνα, με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια που οργανώνουν σε όλη τη χώρα στις 21, 22 και 23 Φλεβάρη εργατικά Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, στα οποία η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχει ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή της. Παράλληλα, συνεχίζονται οι κατά τόπους αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες κινητοποιήσεις.

Σημαντικά βήματα στον πανελλαδικό συντονισμό των μικρομεσαίων αγροτών

Ο πανελλαδικός συντονισμός των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η προσπάθεια να δυναμώσουν οι ίδιοι οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες έβαλαν τη σφραγίδα τους στην πολυήμερη αγροτική κινητοποίηση.

Από τα τέλη Οκτώβρη μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν τρεις πανελλαδικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών, άνω των 100 Αγροτικών Συλλόγων, δεκάδων Επιτροπών Αγώνα και Επιτροπών Μπλόκων.

Με σύσκεψη στις 30 Οκτώβρη, στη Νίκαια, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν πολύμορφες κατά τόπους αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, έγιναν και συλλαλητήρια με τρακτέρ, στις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Τυρνάβου, των Φαρσάλων, της Αγιάς. Εγιναν επίσης προσπάθειες για συντονισμό της πάλης και σε περιφερειακό επίπεδο, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και αλλού.

Στις 17 Δεκέμβρη, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, αποφασίστηκε το επόμενο βήμα της κλιμάκωσης, με στήσιμο μπλόκων σε όλη τη χώρα από τις 23 Γενάρη.

Και κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, όμως, η πανελλαδική σύσκεψη στις 7 Φλεβάρη, με συμμετοχή εκπροσώπων από 35 μπλόκα, ήταν αυτή που πήρε την απόφαση να οργανώσει το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο έγινε με επιτυχία στις 14 Φλεβάρη. Απόφαση της ίδιας σύσκεψης ήταν και η συνάντηση που έγινε στις 10 Φλεβάρη με κυβερνητικό κλιμάκιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την οποία η κυβέρνηση απέρριψε όλα τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει την πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Πλούσια και πολύμορφη δράση στα μπλόκα και στις πόλεις

Δεδομένης της συντονισμένης «προληπτικής» επίθεσης από την κυβέρνηση και τα διάφορα άλλα επιτελεία του συστήματος, το ίδιο το πανελλαδικό στήσιμο των μπλόκων στις 23 Γενάρη, όπως και το στήσιμο του ισχυρού μπλόκου των Θεσσαλών αγροτών στη Νίκαια στις 26/1, ήταν μια σημαντική επιτυχία, ωστόσο οι προσπάθειες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος δε σταμάτησαν εκεί.

Από την πρώτη στιγμή, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι δεν σταμάτησαν την προσπάθεια για παραπέρα ενίσχυση των μπλόκων, απευθύνοντας συνεχή καλέσματα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βγουν στον αγώνα ξεπερνώντας δισταγμούς και εμπόδια. Συνέχισαν συστηματικά αυτήν την προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης χωριό το χωριό, πετυχαίνοντας την κινητοποίηση κι άλλων αγροτών τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, ο αγώνας που οργανώθηκε δεν περιορίστηκε στο στήσιμο των μπλόκων. Δίπλα σε αυτά, ξεδιπλώθηκαν μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες και μέσα στις πόλεις, με αγροτικά συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκαν αγωνιστικές παρεμβάσεις για κάθε πρόβλημα των αγροτών, σε εφορίες, τράπεζες, παραρτήματα των ΚΕΑΟ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ, στη ΔΕΗ, στις αρμόδιες υπηρεσίες για τους δασικούς χάρτες.

Το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, για μια ακόμα φορά, βρέθηκε στο επίκεντρο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όχι μόνο της Θεσσαλίας αλλά όλης της χώρας. Εδινε τον τόνο απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο αγώνας ή να συρθεί πίσω από τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών. Πίσω από αυτό το ισχυρό μπλόκο βρίσκεται η δουλειά όλου του προηγούμενου διαστήματος: Στη Θεσσαλία οι αγροτικές συσκέψεις ξεκίνησαν από το Σεπτέμβρη, με θέμα την οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων. Ο Οκτώβρης βρήκε τους αγρότες στο δρόμο να ξεκινούν συγκεντρώσεις σε μια σειρά από πόλεις, ενώ οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων συμμετείχαν στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο κατά της ανεργίας στις 2 Νοέμβρη, μαζί με συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς.

Παρακαταθήκη η κοινή πάλη με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα

Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης, των άλλων δυνάμεων της αστικής διαχείρισης και των ενώσεων του κεφαλαίου να καλλιεργήσουν τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό» ενάντια στην πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, η πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη όχι μόνο ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό αυτήν την προσπάθεια υπονόμευσης, αλλά επιβεβαίωσε ότι η συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι αυτή που δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ηδη πριν βγουν τα πρώτα τρακτέρ στους δρόμους, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους τη στήριξή τους, «ανταποδίδοντας» την αλληλεγγύη που είχε εκφράσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στην πρόσφατη πολυήμερη απεργία τους, καταδικάζοντας την προσπάθεια μεγαλοαγροτών να γίνουν πολιορκητικός κριός ενάντια στην κινητοποίησή τους.

Εκατοντάδες σωματεία και φορείς από όλη τη χώρα έβγαλαν ψηφίσματα και ανακοινώσεις, στηρίζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οργάνωσαν επισκέψεις αλληλεγγύης στα μπλόκα. Από τη συγκέντρωση υποδοχής που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ήδη την πρώτη μέρα που στήθηκε το μπλόκο της Νίκαιας, σε όλη τη διάρκεια των μπλόκων, σωματεία εργαζομένων, συνταξιουχικές οργανώσεις, σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ, καθώς και δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ ταξίδεψαν για να βρεθούν δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες και να μεταφέρουν την υποστήριξή τους.

Ακόμα πιο ενεργό ρόλο είχαν Εργατικά Κέντρα, σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς που βρίσκονται στις περιοχές που είχαν στηθεί μπλόκα: Εδωσαν μαζί με τους αγρότες των περιοχών τους τη μάχη, συμμετείχαν στους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, σε συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις, ανέλαβαν να στηρίξουν και με τις δικές τους δυνάμεις τις βάρδιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ομάδες της ΟΓΕ σε Χανιά και Ραμνή που κράτησαν πάνω από μια φορά τη βραδινή βάρδια στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια.

Να βαθύνει ο κοινός βηματισμός ενάντια στον κοινό αντίπαλο

Κορύφωση του πολυήμερου αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και το κίνημά τους, ήταν βέβαια το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις 14 Φλεβάρη στην Αθήνα.

Με τα συνθήματα στα πανό των σωματείων, τις ομιλίες εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και εργατικών σωματείων, με την κοινή στόχευση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που για να στηρίξει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου «ξεκληρίζει τους αγρότες και στέλνει στην ανεργία τους εργάτες», ενάντια στην «ανάπτυξη» για τους καπιταλιστές η οποία «τσακίζει το λαό, αγρότη και εργάτη».

Και είναι αυτή ακριβώς η κοινή δράση, οι κοινές πρωτοβουλίες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αυτά που μπορεί να συμβάλλουν να βαθαίνει η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της κοινωνικής συμμαχίας εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών, όχι μόνο για να μπαίνουν εμπόδια σε αυτήν την πολιτική, αλλά για την ανατροπή της ίδιας της εξουσίας του κεφαλαίου, για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία και την ανάπτυξη σε όφελος του λαού.


Ευ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ