Κυριακή 19 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Δρομολόγησε νέα, επικίνδυνα για τους λαούς, ιμπεριαλιστικά σχέδια

...για τον έλεγχο σε Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα και Καύκασο

Αποφάσεις για προώθηση δυνάμεών του σε μια σειρά μέτωπα ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, όπως και για αναπροσαρμογές στη δομή του ΝΑΤΟ ώστε να ανταποκριθεί στις «σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας σε ένα ολοένα και πιο σύνθετο περιβάλλον» αλλά και στις εσωτερικές κόντρες που τροφοδοτούν τα διαφορετικά συμφέροντα των καπιταλιστικών κρατών που το συνθέτουν, έλαβε η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που συνήλθε Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προετοιμάζοντας ουσιαστικά και για επόμενα τέτοια μέτρα, δεσμεύσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίζεται για το Μάη.

Αυξημένα μέτρα στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Σύνοδο αποφασίστηκαν:

-- Σύσταση ενός ξεχωριστού επιτελείου στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Νάπολη της Ιταλίας, επανδρωμένο με περίπου 100 στελέχη, όπου σε πρώτη φάση θα γίνεται «ανάλυση απειλών» από Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Ερωτηθείς ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια της Συνόδου από ρωσικά ΜΜΕ αν η συγκέντρωση και ανάλυση πληροφοριών θα αφορά και όσα συμβαίνουν στη Συρία, τη σύγκρουση βασικά ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών, απέφυγε να απαντήσει, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντάς το.

-- Συνέχιση των επιχειρήσεων των ιπτάμενων ραντάρ AWACS, που μεταφέρουν στις ΝΑΤΟικές χώρες που σχημάτισαν το «Συνασπισμό κατά του ISIS» επιχειρησιακή εικόνα για οτιδήποτε συμβαίνει στην εν λόγω ζώνη, άρα και για τις ρωσικές κινήσεις.

-- Αύξηση των ΝΑΤΟικών ασκήσεων στη Μεσόγειο, με συμμετοχή και της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (το ΝΑΤΟ τριπλασίασε τη δύναμή της σε 40.000 προσωπικό), όπως και ευρύτερη χρήση των drones που σταθμεύουν στην αμερικανική βάση της Σιγκονέλα, στη Σικελία, για εναέριο έλεγχο.

Αξίζει να καταγραφούν εδώ και όσα είπε, την Πέμπτη στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρ. ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη και νυν πρύτανης στη Νομική Σχολή Fletcher, Τζ. Σταυρίδης, μιλώντας σε συνέδριο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, τονίζοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στις διεθνείς εξελίξεις λόγω των γεγονότων στη Συρία, και τις ευρύτερες «γεωπολιτικές προκλήσεις», με την Ελλάδα, όπως αναγνώρισε, να παίζει σημαντικό στρατηγικό ρόλο.

Αιγαίο - «ΝΑΤΟική θάλασσα», συνδετικός κρίκος με Μαύρη Θάλασσα

Προς επίρρωση τούτου και με το Αιγαίο - με τις πολύ βαριές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - να παίζει πλέον ανοιχτά ρόλο «συνδετικού κρίκου» της αντιπαράθεσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων με τη Ρωσία από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα, στη ΝΑΤΟική Σύνοδο αποφασίστηκε:

Παραμονή της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο, που επισήμως βρίσκεται εδώ για «διαχείριση» του Προσφυγικού, και στην πραγματικότητα «κοιτάζει» προς Μαύρη Θάλασσα και την εκεί ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, όπως επίσης και την παρακολούθηση του ρου των ρωσικών πλοίων προς την Αν. Μεσόγειο. Ο Στόλτενμπεργκ, αναλύοντας τις αποφάσεις της Συνόδου, ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας για «αυξημένη ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα για βελτίωση της κατάρτισης, ασκήσεις και επιτήρηση της περιοχής», και «συντονισμό» των Μόνιμων Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (μία εκ των οποίων είναι και η SNMG2 που από πέρυσι τέτοιο καιρό αναπτύχθηκε στο Αιγαίο) όταν επιχειρούν με άλλες «συμμαχικές δυνάμεις» στη Μαύρη Θάλασσα.

Ερωτηθείς διευκρίνισε επί λέξει ότι «η Μόνιμη Ναυτική μας Δύναμη θα αναπτύσσεται στη συνέχεια πιο συχνά στη Μαύρη Θάλασσα. Θα διεξάγουν ασκήσεις μαζί με άλλους συμμάχους μας και θα αυξήσουν επίσης τη δυνατότητά μας για επιτήρηση και επίγνωση της κατάστασης μέσω της συχνότερης ναυτικής παρουσίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει κράτη - μέλη του στη Μαύρη Θάλασσα (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία) και «χώρες εταίρους», όπως Ουκρανία και Γεωργία. «Θα έχουμε αυξημένη παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα (...) Είναι ένα στοιχείο της ευρύτερης προσαρμογής της άμυνας του ΝΑΤΟ και της ικανότητάς του για αποτροπή σε ένα πιο απαιτητικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε.

Να θυμίσουμε ότι ήδη από πέρυσι, πλοία της SNMG2, βάζοντας στην μπάντα το Προσφυγικό για το οποίο τάχα αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο, περνούσαν στη Μαύρη Θάλασσα, κι εκεί είτε συμμετείχαν σε ασκήσεις του ρουμανικού, του βουλγαρικού ή του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ή με πλοία από τις 3 αυτές χώρες έστηναν υπο-ομάδα της SNMG2, την SNMG - TU2 και διεξήγαγαν «αεροναυτικά γυμνάσια», κινητοποιώντας στην πράξη κι άλλες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης εκεί ακόμα περισσότερων πολεμικών μέσων του ΝΑΤΟ.

Η πρακτική αυτή λαμβάνει πλέον και επίσημο χαρακτήρα με απόφαση της Συνόδου, και τζίφρα και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ανατολική Ευρώπη και Καύκασος

Αποφάσεις πάρθηκαν και για Ανατολική Ευρώπη και Καύκασο, πάνω στη βάση των ΝΑΤΟικών αποφάσεων που δείχνουν «περικύκλωση» της Ρωσίας:

-- Συνέχιση της ανάπτυξης των 4 πολυεθνικών σχηματισμών μάχης στις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Στη Σύνοδο αναφέρθηκε ότι οι σχηματισμοί θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι τον Ιούνη, ενώ επίσης εγκαθίσταται μια πολυεθνική ταξιαρχία του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, με συμμετοχή δυνάμεων από 8 κράτη - μέλη. Επίσης, το ΝΑΤΟ έστησε 8 μικρά στρατηγεία κατά μήκος της συνοριογραμμής με τη Ρωσία προς καλύτερο συντονισμό των παραταγμένων εκεί ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

-- Υπογραμμίζεται η ανάγκη διατήρησης στενών σχέσεων με την Ουκρανία, με το ΝΑΤΟ να συνεχίζει να καταγγέλλει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, όλα αυτά σε μια περίοδο που αναζωπυρώνεται η προσωρινά «παγωμένη» σύγκρουση στα ανατολικά.

-- Προχωρά η ανάπτυξη αμερικανικής ταξιαρχίας στην Πολωνία, προγραμματίζονται περισσότερες ασκήσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, οι οποίες μάλιστα - όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ - μεταφέρουν και αποθηκεύουν πρόσθετα πολεμοφόδια και άλλα υλικά τους σε στρατηγικά σημεία στην Ευρώπη.

-- Με επίκεντρο τον Καύκασο, στο πλαίσιο της Συνόδου συνεδρίασε και η επιτροπή ΝΑΤΟ - Γεωργίας. Αναλύθηκε η πρόοδος στο μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ώστε να ικανοποιούν τα ΝΑΤΟικά πρότυπα λειτουργίας, κινήσεις με στόχο τη βελτίωση των «αμυντικών δυνατοτήτων» της Γεωργίας και τη «συνέχιση της πορείας της για ένταξη στο ΝΑΤΟ», όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος, εξάλλου, κάλεσε τη Ρωσία να ανακαλέσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Αμπχαζίας και Νότιας Οσσετίας από τη Γεωργία και να αποσύρει απ' εκεί τις δυνάμεις της.

Αμερικανικές «υπομνήσεις» για τις δαπάνες και στο βάθος ...Κίνα

Στα βασικά της Συνόδου ήταν και η συμμετοχή του νέου υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Ματίς. Τόσο ο ίδιος όσο και ο γγ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, έβαλαν και πάλι ως ζήτημα αυτό που από την πρώτη στιγμή υποστήριζε στο ενδοαστικό παζάρι η πλευρά Τραμπ: Οτι δεν πρέπει μόνες τους οι ΗΠΑ να σηκώνουν το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος της λειτουργίας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού και ότι όλα τα κράτη - μέλη πρέπει να εκπληρώνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα δαπανώντας ετησίως το 2% του ΑΕΠ τους για πολεμικές δαπάνες. Ο γγ του ΝΑΤΟ βέβαια καθησύχασε προτάσσοντας την αύξηση κατά 3,8% στις δαπάνες που έκαναν τα κράτη - μέλη της Ευρώπης και ο Καναδάς το 2016, ενώ συμπλήρωσε πως «αναμένω να ληφθούν σημαντικές τέτοιες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Μάη στις Βρυξέλλες», προϊδεάζοντας για νέο γύρο παζαριών, αποφάσεων και πολεμικών δαπανών.

Σημειωτέον, όλα τα παραπάνω δείχνουν σε πρώτο πλάνο κόντρα με Μόσχα, αλλά υποβόσκουν και άλλες αντιπαραθέσεις. Ο προαναφερόμενος πρώην ΝΑΤΟικός διοικητής Τζ. Σταυρίδης εκτίμησε στο Συνέδριο του ΓΕΑ ότι η «άνοδος της Κίνας» επίσης θα δημιουργήσει «προκλήσεις», παραπέμποντας και σε εκτιμήσεις που αναδύονται από το ιστορικό παρελθόν πως όταν αναδύεται μια νέα δύναμη, αντιπαρατίθεται νομοτελειακά σε μια προϋπάρχουσα δύναμη (βλ. ΗΠΑ) «και αυτό καταλήγει σε πόλεμο», κάτι που, όπως σημείωσε, πρέπει να αποφευχθεί μέσα από... «διάλογο και αλληλοκατανόηση». Εκτίμησε, επίσης, ότι η διοίκηση Τραμπ θα «εμπλακεί περισσότερο στην αντιμετώπιση της Κίνας, εστιάζοντας ιδίως σε όσα συμβαίνουν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Τέλος, αντικείμενο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ήταν η αντιμετώπιση απειλών και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο (όπου οι ΝΑΤΟικοί φοβούνται αυξημένη ρωσική δραστηριότητα και μιλούν ευθέως για τέτοια εμπλοκή της Μόσχας στην προεδρική εκλογή των ΗΠΑ) και ο λεγόμενος υβριδικός πόλεμος, που κατά βάση είναι συνδυασμός «κλασικών» και πιο προωθημένων μορφών αντιπαράθεσης και καταπτόησης του αντιπάλου σε πολλά και σύνθετα περιβάλλοντα επιχειρήσεων. Συμφώνησαν επίσης στα επόμενα βήματα εκσυγχρονισμού της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ με βάση εισηγήσεις που έγιναν από τους ανώτατους διοικητές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ