Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
Προτρέπει τα σχολεία να ψάξουν χορηγούς για τα λειτουργικά έξοδά τους

Σε αναζήτηση «χορηγών» και σε επιπλέον χαράτσωμα των γονιών προτρέπει η διοίκηση του Δήμου Δράμας τους διευθυντές των σχολείων, προκειμένου να βρουν πόρους για τα λειτουργικά έξοδα, καθώς, όπως ανακοίνωσε, δεν θα διατεθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους. Πρόκειται για ακόμη μια όψη της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, για την οποία φέρει την κύρια ευθύνη η κυβέρνηση και οδηγεί τα σχολεία σε «ασφυξία», ενώ την ίδια ώρα στήνει επιτροπές για να μελετήσουν τάχα τα οικονομικά της εκπαίδευσης, στην ουσία για να νομιμοποιήσουν την υποχρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, από τη διοίκηση του δήμου και των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανακοινώθηκε στους διευθυντές των σχολείων που κλήθηκαν σε συνάντηση, ότι λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης, αλλά και του μεγάλου κόστους της θέρμανσης των σχολείων το φετινό βαρύ χειμώνα, τα χρήματα που έχουν μείνει πια στις Σχολικές Επιτροπές είναι ελάχιστα. Παρότρυνε δε τους διευθυντές, με μεγάλη φειδώ, να καταθέτουν τα αιτήματά τους προς τις Σχολικές Επιτροπές και για αναλώσιμα να απευθύνονται στους γονείς των μαθητών και στους Συλλόγους Γονέων! Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, αναφέρθηκε στα οφέλη σχολείων που ήδη αξιοποιούν χορηγούς για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ανακύπτουν...

Δηλαδή, σε αντικατάσταση της χρηματοδότησης από το δήμο, οι διευθυντές θα πρέπει να αναζητήσουν χορηγούς και να βάλουν τις επιχειρήσεις στα δημόσια σχολεία ή να φορτώσουν τη λειτουργία των σχολείων στους γονείς, που ολοένα και περισσότερο καλούνται να καλύπτουν ανάγκες των σχολείων, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη που ήδη έχει αδειάσει από τη φοροληστεία, τις μειώσεις μισθών, την ανεργία.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) τονίζει πως ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να δοθεί από την τσέπη των γονιών για υλικά, αναλώσιμα, πως πρέπει να μείνουν μακριά από τα σχολεία οι επιχειρήσεις. Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ξέρουμε καλά ότι, όπως και οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έτσι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί την αυτονομία της σχολικής μονάδας, που θα έχει ευθύνη για τα οικονομικά της, το πρόγραμμά της και το προσωπικό της, θα είναι συνεχώς αξιολογούμενη για το αν εφάρμοσε την αντιεκπαιδευτική πολιτική, αν δηλαδή βρήκαμε χορηγούς, αν διδάξαμε δεξιότητες κι όχι γνώση, αν προάγαμε την επιχειρηματικότητα, αν δηλαδή γίναμε "ντίλερ" των επιχειρήσεων!

Ασφαλώς, η χρόνια υποχρηματοδότηση προς τους Καλλικρατικούς δήμους για τη λειτουργία των σχολείων ευθύνης τους έχει οδηγήσει σε σοβαρά ελλείμματα. Χρωστούμενα στη ΔΕΗ, ακριβό πετρέλαιο, λειτουργικές δαπάνες.

(...) Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της, να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και να διεκδικήσει έκτακτη χρηματοδότηση για τις αυξημένες ανάγκες λόγω κακοκαιρίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε να πληρώσουν οι γονείς ή να αναζητήσουν τα σχολεία χορηγούς! Η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Οικονομικών, για τα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων του Δήμου Δράμας λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής.

Ρωτούν ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων.
  • Την επαρκή χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών σύμφωνα με τις υπάρχουσες, αυξημένες ανάγκες.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ, σε όλες τις αγορές του δημόσιου σχολείου.
  • Να απαλλαγούν τα σχολεία από τα έξοδα για νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το κόστος να μεταφερθεί εξολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών και φόρων στα σχολεία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδραστική «τομή», με σχολεία πολλών ταχυτήτων, εκτίναξη των μορφωτικών ανισοτήτων(26/6/2021)
«Χαράτσι» σε γονείς ή απόλυση τραπεζοκόμων!(18/11/2011)
Καλούν τις σχολικές επιτροπές να ...μην ξοδεύουν(24/11/2010)
Απαιτούνται τουλάχιστον τρία νέα δημοτικά σχολεία(25/3/2010)
«Αποκέντρωση» σημαίνει υποβάθμιση(14/12/2007)
ΑΤΙΤΛΟ(9/2/2007)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ