Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα με «ρυμουλκό» το κρατικό χρέος

Οι συναντήσεις Μέρκελ, Λαγκάρντ, Γιούνκερ την ερχόμενη Τετάρτη και τα σενάρια για επίλυση της «εκκρεμότητας» με το κρατικό χρέος έχουν ως δεδομένη την αντιλαϊκή επίθεση

Eurokinissi

Οι συναντήσεις Μέρκελ, Λαγκάρντ, Γιούνκερ την ερχόμενη Τετάρτη και τα σενάρια για επίλυση της «εκκρεμότητας» με το κρατικό χρέος έχουν ως δεδομένη την αντιλαϊκή επίθεση
Με επίδικο ζήτημα το «μανδύα» που θα περιβάλλει την επόμενη δέσμη με τα αντιλαϊκά μέτρα, εξελίσσονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο των δανειστών και όπως τονίζεται από υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωζώνης, «αυτό που πρέπει να συμφωνηθεί είναι η δημοσιονομική τροχιά και η αγορά εργασίας», δηλαδή οι επόμενες ανατροπές στα Εργασιακά που είναι ήδη στα σκαριά, όπως επίσης και η «σταθερότητα» της τροχιάς ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας που θα βασιστεί στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Την ίδια ώρα, διαχειριστικά ζόρια και «εκκρεμότητες» εμφανίζονται γύρω από το ζήτημα των λεγόμενων «μεσοπρόθεσμων» ρυθμίσεων σχετικά με το ελληνικό κρατικό χρέος, έτσι ώστε η όποια «διευκόλυνση» ζητάει η ελληνική κυβέρνηση για την καπιταλιστική ανάκαμψη (π.χ. μείωση φορολογίας επιχειρήσεων κ.ά.) να αποτελέσει ένα ακόμη «άλλοθι» στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Για την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζονται διαδοχικές συναντήσεις στο Βερολίνο, της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ, και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τα σενάρια για επίλυση της «εκκρεμότητας» με το κρατικό χρέος να δίνουν και να παίρνουν, έχοντας ως δεδομένο ότι η τέτοια επίλυση θα λειτουργήσει ως «καταλύτης» στην ενεργοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων. Παράλληλα, σύμφωνα με το «Spiegel», το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη χρηματοπιστωτική ενίσχυση προς το ελληνικό κράτος με 5 δισ. ευρώ, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο (περί τα 16 δισ. ευρώ) από αυτό που προβλεπόταν στη φάση υπογραφής του τρίτου μνημονίου με την πλευρά της Ευρωζώνης.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ, πάντως, που ρωτήθηκε σχετικά, ανέφερε: «Δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια. Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες».

«Πάντα λέγαμε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη», δήλωσε χτες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας έτσι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μ. Βέμπερ, σύμφωνα με τον οποίο, «τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» έρχεται να σηματοδοτήσει την υπογραφή ενός ακόμη «συμπληρωματικού» μνημονίου, καθώς και νέας δανειακής σύμβασης και με την πλευρά του εν λόγω ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτης, Ζ. Γκάμπριελ, δείχνει να συγκλίνει με την πλευρά του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των «πρωτογενών πλεονασμάτων» για τη «μεσοπρόθεσμη» περίοδο μετά το 2018. Οπως είπε, «το να ζητά κάποιος από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως, για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών, είναι οικονομία - βουντού».

Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Σε αυτό το φόντο, συνεδριάζει μεθαύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, με κυρίαρχο ζήτημα την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Χειμερινές Προβλέψεις» για το 2017. Θυμίζουμε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ελληνική οικονομία συσχετίζει τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάκαμψης με την «έγκαιρη ολοκλήρωση» της δεύτερης «αξιολόγησης», δηλαδή από την εφαρμογή του νέου αντιλαϊκού πακέτου.

Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζεται ότι το κλείσιμο της «αξιολόγησης» προϋποθέτει τη συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο», τη δουλειά δηλαδή που θα διεκπεραιωθεί με την επιστροφή των κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, με συγκεκριμένα στοιχεία ως προς τα «δημοσιονομικά κενά» στα επόμενα χρόνια, άρα και ως προς το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων και για την περίοδο μετά το 2018. Το μέγεθος του επόμενου αντιλαϊκού πακέτου (αναμένεται σε 2% του ΑΕΠ ή πάνω 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) θα συμφωνηθεί όταν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα και επεξεργαστούν τα στοιχεία, ενώ η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτει τη νομοθέτηση των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων από την ελληνική Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα(2018-04-11 00:00:00.0)
Νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» στο φόντο της 3ης «αξιολόγησης»(2017-09-10 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια σε «καλό κλίμα» και με συνεχιζόμενες συγκλίσεις(2017-03-23 00:00:00.0)
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για να ανακάμψει το κεφάλαιο(2017-02-14 00:00:00.0)
Παζάρια για τα «επόμενα βήματα» της αντιλαϊκής επίθεσης(2017-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ