Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Τροπολογία για τη μονιμοποίηση πυροσβεστών κατέθεσε το ΚΚΕ

Τροπολογία για τη μονιμοποίηση των πενταετών πυροσβεστών και την ανασύσταση των 4.000 θέσεων εργασίας μόνιμου προσωπικού, που είχαν καταργηθεί με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2011 των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, προκειμένου να εξασφαλιστούν σταθερές θέσεις εργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο βρισκόταν στη διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ, αλλά έφερε νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι από τους 4.000 πυροσβέστες οι οποίοι εντάχθηκαν στο καθεστώς της πενταετίας (καθεστώς που νομοθετήθηκε το 2012), όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις να μονιμοποιηθούν, αντί για μονιμοποίηση, θα παραταθεί η ομηρία τους για άλλα 3 χρόνια! Αναφέρεται, βέβαια, ότι με την παρέλευση των 3 ετών, «είναι αυτοδίκαιη» η ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό, αλλά μέχρι τότε... πολλά μπορούν να γίνουν. Οι υπόλοιποι 2.000 μένουν ξεκρέμαστοι, αφού δεν αναφέρεται γι' αυτούς ούτε κουβέντα, που σημαίνει ότι ανοίγει η πόρτα για απολύσεις.

Η εξήγηση που έδωσε γι' αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, ήταν: «Υπάρχουν προβληματισμοί σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς για τη μονιμοποίηση»... Ο ίδιος, απορρίπτοντας την τροπολογία του ΚΚΕ, είπε ότι «μακάρι να μπορούσαμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας», που σημαίνει ότι η πυρασφάλεια της χώρας προφανώς υπόκειται στους περιορισμούς της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να εξασφαλίζεται ρευστότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η τροπολογία της κυβέρνησης ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και το Ποτάμι. Η ΝΔ καταψήφισε, ενώ Ενωση Κεντρώων και Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισαν «παρών». Σχετικά με τη στάση της Χρυσής Αυγής, πρέπει να αναφέρουμε ότι, ενώ το πρωί ο ειδικός της αγορητής Δ. Κουκούτσης είχε πει από το βήμα της Βουλής ότι «δεν μπορούμε να μη συμφωνήσουμε» και «να συνδράμουμε σε αυτή τη διάταξη», μετά από λίγη ώρα ψήφισε «κατά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας την κυβερνητική ρύθμιση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά κρατά ομήρους τους 2.100 εργαζόμενους και σε πλήρη ανασφάλεια όλους τους υπόλοιπους». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι «όλοι οι υπόλοιποι είναι στον αέρα. Δηλαδή, είναι εν δυνάμει απολυμένοι, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει - απ' όσα έχουν πέσει στην αντίληψή μας - οι υπηρεσιακές αποφάσεις που να ανανεώνουν τη θητεία τους. Πείτε μας μία υπηρεσιακή απόφαση που να ανανεώνει τη θητεία όλων των υπολοίπων». Απάντηση όμως από τον Ν. Τόσκα δεν υπήρξε...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org