Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι πυροσβέστες

Από την κινητοποίηση των πυροσβεστών
Από την κινητοποίηση των πυροσβεστών
Με αίτημα τη μονιμοποίησή τους, πυροσβέστες πενταετούς θητείας συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τη Βουλή. Οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια από τις 9 Φλεβάρη. Ζητούσαν να ψηφιστεί ρύθμιση για τη μονιμοποίησή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα και όχι να παραταθούν οι συμβάσεις τους κατά τρία χρόνια.

Σημειωτέον πως, χτες, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία με την οποία παρατείνεται η ομηρία των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης έως τρία ακόμα χρόνια, χωρίς να εξασφαλίζει τη μονιμοποίησή τους, η οποία τίθεται σε διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους «εταίρους» της. Σημειώνεται πως με την τροπολογία, δημιουργείται μία τέταρτη κατηγορία προσωπικού που αφορά τους πενταετείς πυροσβέστες που έχουν τις προϋποθέσεις να μονιμοποιηθούν (2.093 άτομα), οι οποίοι θα εργάζονται με το καθηκοντολόγιο των μονίμων, χωρίς όμως υπερωρίες, ενώ οι υπόλοιποι πενταετείς θα υπηρετούν με το καθεστώς των συμβασιούχων, με αποτέλεσμα να πλήττονται παραπάνω οι διαθεσιμότητες προσωπικού ιδιαίτερα την αντιπυρική περίοδο. Η τροπολογία ορίζει ότι παρατείνεται μέχρι τρία χρόνια, κατ' ανώτατο όριο, η θητεία των προσληφθέντων πυροσβεστών οι οποίοι εντάσσονται αυτοδίκαια, με τη λήξη της παράτασης, στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό και καταλαμβάνουν νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται με ΠΔ, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας από όπου προέρχονται. Προβλέπεται, επίσης, ότι με ΚΥΑ μπορεί η κατά τα ανωτέρω ένταξη αυτών να γίνει και πριν από την παρέλευση της πενταετίας. Επίσης, ορίζεται ότι απονέμεται στους ανωτέρω, με ΠΔ, αναδρομικά από 9.2.2017, ο βαθμός πυροσβέστη αναφορικά με την επετηρίδα και τις βαθμολογικές προαγωγές αυτών.

Στο πλευρό των πυροσβεστών βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος ενημέρωσε τους πυροσβέστες για την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ (βλέπε ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη) για τη μονιμοποίηση των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών.

Σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε κοροϊδία την κυβερνητική τροπολογία, καθώς ουσιαστικά στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στην Πυροσβεστική. Οπως ανέφερε: «Είμαστε εδώ και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της Πυροσβεστικής, τους οποίους κοροϊδεύει η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου. Ουσιαστικά, απολύει χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ για αυτούς που έχουν τα κριτήρια για μονιμοποίηση, τους παρατείνει τη σύμβαση για τρία χρόνια, με την αίρεση, όμως, ότι αυτά μπορούν να γίνουν είτε δύο είτε ακόμη και ένας χρόνος. Τους κρατά ομήρους για ένα διάστημα που δεν ξέρουμε πόσο θα είναι. Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία με την οποία διασφαλίζεται η μόνιμη και σταθερή δουλειά και των πενταετών και των εποχιακά εργαζομένων στην Πυροσβεστική. Οι ανάγκες είναι μεγάλες για την Πολιτική Προστασία και πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δεκτή την πρόταση που έκανε το ΚΚΕ για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, για να διασφαλίσουν όλοι τις δουλειές τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπόρευση με το ΚΚΕ για τη διεκδίκηση μέτρων αντιπυρικής θωράκισης(20/6/2019)
Τροπολογία για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων πυροσβεστών(11/5/2019)
Μειώνεται σταθερά ο αριθμός των πυροσβεστών(28/3/2019)
Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι πενταετείς πυροσβέστες και οι συμβασιούχοι(18/10/2018)
Συνειδητή επιλογή οι περικοπές στην Πυροσβεστική(1/9/2017)
Τροπολογία για τη μονιμοποίηση πυροσβεστών κατέθεσε το ΚΚΕ(17/2/2017)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org