Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε πλήρη εξέλιξη το έργο της εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας

Αποκαλύπτεται, τελικά, πως τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατά τα άλλα αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων και του λαού της Θεσσαλονίκης, ανέλαβαν να σηκώσουν στην πλάτη τους το έργο εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και αποτροπής της αγωνιστικής της έκφρασης, ενόψει της 66ης ΔΕΘ.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν εν μέρει, έξω από το Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εργασίας και τον ΥΜΑΘ. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος, ξεκαθάρισε λοιπόν πως η εισήγηση της ΠΑΣΚΕ στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ - στην οποία θα καθοριστεί η πρόταση του ΕΚΘ στη σύσκεψη των φορέων της πόλης που διοργανώνει ο Δήμος στη 1 το μεσημέρι - θα είναι μεν η διοργάνωση κινητοποίησης, «όχι όμως την ημέρα των εγκαινίων, όχι την ημέρα που θα είναι ο πρωθυπουργός».

Επίσης, ο Ν. Γιαννόπουλος, πιθανά παίζοντας στο παιχνίδι δημιουργίας θετικού κλίματος, ενόψει της άφιξης του Κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως στα προβλήματα που έθεσαν στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός έδωσε ορισμένες απαντήσεις σε θετική πορεία και ανέφερε ως παράδειγμα τη δέσμευση ότι θα γίνουν προσλήψεις στις επιθεωρήσεις εργασίας, ενώ για τα άλλα μείζονα ζητήματα θα λάβουν απαντήσεις στη μεγάλη σύσκεψη με τους φορείς το πρωί του Σαββάτου 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, στη συνάντηση, το προεδρείο του ΕΚΘ, έθεσε δύο ενότητες προβλημάτων: Η μία αφορά τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη (Μετρό, υποθαλάσσια, δυτική είσοδος, αεροδρόμιο κλπ.), που ενώ έχουν εξαγγελθεί επανειλημμένα, είτε δεν έχουν αρχίσει, είτε βρίσκονται στο στάδιο μελετών. Η δεύτερη αφορά ειδικότερα εργασιακά προβλήματα της περιοχής, την ανεργία, αλλά και τον κίνδυνο από την εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές εξελίξεις στη Βαλκανική. Ζητήματα που τέθηκαν στο επίπεδο κυρίως των διαπιστώσεων, χωρίς να καταδεικνύονται οι αιτίες και φυσικά χωρίς να προτείνεται λύση αλλαγής της πολιτικής, που οδηγεί τον εργαζόμενο λαό στη φτώχεια, την ανεργία και τη χώρα στον πόλεμο.

Και ήταν φυσικό, λοιπόν, μετά από όλα τα παραπάνω, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γ. Πασχαλίδης να χαρακτηρίσει το ΕΚΘ ως δύναμη «υπεύθυνη». Αφού συμμετέχει στο «ευρύχωρο τραπέζι διαλόγου» της κυβέρνησης και δε θα διολισθήσει στη μετατροπή της ΔΕΘ «σε καρικατούρα της Γένοβας», όπως προκλητικά είχε δηλώσει πριν μερικές μέρες, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο κινητοποίησης στα εγκαίνια της Εκθεσης.

Αγώνας η απάντηση στον εμπαιγμό και την αντιλαϊκή πολιτική

Ο Γραμματέας του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδης, παρουσίασε την αναγκαιότητα, το αναπτυξιακό μοντέλο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας να στηρίζεται στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των εργαζομένων και να στηρίζει τις ισότιμες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Κάτι που, όπως είπε, «έρχεται σε αντίθεση με την ΕΕ, τη γραμμή την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση για την υλοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής».

Επίσης, ο Θ. Κυριακίδης έκανε σαφές πως «η πρόσδεση της χώρας στο ιμπεριαλιστικό άρμα και η ενεργός συμμετοχή της στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, μόνο κινδύνους εγκυμονεί για το λαό. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη προς όφελος του λαού όταν η Θεσσαλονίκη έχει γίνει ορμητήριο του ΝΑΤΟ», είπε και εξέφρασε το αίτημα του λαού της περιοχής που έχει εκφραστεί επανειλημμένα μέσα από κινητοποιήσεις, για άμεση απεμπλοκή της χώρας και επιστροφή των στρατιωτών μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε εξάλλου και στις εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, μέσα από τις οποίες προωθείται η θεσμοθέτηση του δουλεμπορίου, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως τα «Ελληνικά Πετρέλαια», σημειώνοντας μάλιστα πως «δεν μπορεί την ώρα που τα Βαλκάνια φλέγονται, να ξεπουλιούνται σε ιδιώτες τα εθνικά αποθέματα πετρελαίου και υποδομές στρατηγικής αξίας».

Ο Θ. Κυριακίδης κατέληξε δηλώνοντας πως «μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων, η αγωνιστική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Ο λαός γνωρίζει ότι πρέπει να αντιδράσει και θα το πράξει». Μάλιστα, απαντώντας στον πρωθυπουργό, που τους έδωσε ραντεβού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, είπε: «Εμείς δίνουμε ραντεβού στα αγωνιστικά συλλαλητήρια του λαού στη Θεσσαλονίκη».

Ολα πάνε καλά

Από αυτή τη συνάντηση αναδεικνύεται και το πώς εννοεί η κυβέρνηση το διάλογο. Αφού στα όσα ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους του ΕΚΘ, ο πρωθυπουργός απάντησε δηλώνοντας ότι όλα πάνε καλά. Πως τα έργα προχωράνε και όλα θα λυθούν. Αλλωστε, για να πείσει ανακοίνωσε πως η Θεσσαλονίκη είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή, και μάλιστα η δεύτερη στη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Επίσης, εξήγγειλε τη δημιουργία ενός Φόρουμ όπου κάθε 6 μήνες θα γίνεται συζήτηση για τα προβλήματα της πόλης, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέντευξη Τύπου ενόψει της ΔΕΘ(2018-07-24 00:00:00.0)
Αγωνιστική προετοιμασία για τη ΔΕΘ(2002-08-10 00:00:00.0)
Κωλυσιεργεί η ΠΑΣΚΕ(2001-09-04 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 8ης του Σεπτέμβρη(2001-09-01 00:00:00.0)
Αγωνιστικό "παρών" στα εγκαίνια της ΔΕΘ(1998-09-04 00:00:00.0)
Αναβρασμός στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ(1997-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ