Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Φωτίζοντας πλευρές και διδάγματα από την Οχτωβριανή Επανάσταση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «Καμό» του Κοριούν Μκρίτιτς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», από την Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, την περασμένη Πέμπτη, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολύτιμα διδάγματα που απορρέουν από τη ζωή και τη δράση του Καμό, αλλά και όλων των σύγχρονών του μπολσεβίκων επαναστατών, καθώς και στα συμπεράσματα που αναδεικνύονται για τη σημερινή δράση των κομμουνιστών, για την ακλόνητη στάση απέναντι στον αντίπαλο, για την επαναστατική γραμμή πάλης, για τη στάση του ΚΚ σε ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Οπως ανέφερε, «ο τίτλος του βιβλίου είναι το ψευδώνυμο του μπολσεβίκου επαναστάτη Σιμόν Τερ - Πετροσιάν, ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στα υψηλότερα ιδανικά της ανθρώπινης απελευθέρωσης από τη σκλαβιά της τσαρικής απολυταρχίας και του καπιταλισμού.

Ο Καμό, τον οποίο ο Λένιν χαρακτήριζε "άνθρωπο πέρα για πέρα απόλυτης αφοσίωσης, ανδρείας και δραστηριότητας", υπήρξε σπουδαία φυσιογνωμία των μπολσεβίκων, με ιδιαίτερο ταλέντο στην παράνομη δουλειά. Συμμετείχε στο στήσιμο παράνομων τυπογραφείων, στην εύρεση και μεταφορά όπλων την περίοδο της Επανάστασης, σε σειρά μαχητικών ενεργειών».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις άγνωστες πλευρές της δράσης των μπολσεβίκων, από το ξεκίνημά τους μέχρι την τελική επικράτηση της Επανάστασης και το ξεκίνημα της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, οι οποίες προβάλλονται στους αναγνώστες μέσα από τη ζωή του Καμό. Οπως σημείωσε, «ελάχιστα γνωρίζουμε για τη δράση των μπολσεβίκων σε μια περιοχή όπως είναι ο Καύκασος και οι γύρω περιοχές, όπου εκτός από την οργάνωση της εργατικής τάξης είχαν να αντιμετωπίσουν και τον αυξανόμενο αστικό εθνικισμό, τις αποσχιστικές τάσεις που σε μια πορεία είχαν υιοθετήσει και οι μενσεβίκοι».


Αναφερόμενος στα διδάγματα που πηγάζουν από την εξιστόρηση της ζωής του Σιμόν Τερ - Πετροσιάν, του «Καμό», υπογράμμισε: «Με αυτό το βιβλίο αναδεικνύονται οι αρετές του ακούραστου μαχητή, του επαγγελματία επαναστάτη, η μεγάλη ευρηματικότητα και πρωτοβουλία που διακρίνουν την επαναστατική - συνωμοτική δουλειά, η αφοβία μπροστά στον κίνδυνο, οι διάφορες μέθοδοι της παράνομης δράσης που ανακαλύπτει ο επαναστάτης για να πετύχει το σκοπό του».

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε βιβλιοπωλείο όπου διακινούνταν η συγκεκριμένη έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» μαζί με άλλες εκδόσεις για την Οχτωβριανή Επανάσταση.

  • Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ο Λένιν τον Οκτώβρη», του Λάζλο Γκιούρκο, διοργανώνουν οι Οργανώσεις Πολυτεχνείου, ΣΘΕ και Γεωτεχνών της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Α13 στο γυάλινο κτίριο της ΣΘΕ. Θα μιλήσει ο Μανώλης Μυλωνάκης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Καμό»
Από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Καμό»

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org