Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τζάμπα εργασία και εκπαίδευση για την «ανταγωνιστικότητα»

Η προώθηση του «Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης» και η παρακολούθηση και ενίσχυση της στενότερης σύνδεσης εκπαίδευσης και επιχειρήσεων ξεχωρίζουν στην ατζέντα της ΕΕ για τη νεολαία, αποτελώντας τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών αρμόδιων για την Παιδεία και τη νεολαία, την ερχόμενη Παρασκευή.

Το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» είναι από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ για τη νεολαία και εξαγγέλθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Σεπτέμβρη. Απευθύνεται σε νέους από 18 έως 30 ετών, οι οποίοι προβλέπεται να εργαστούν είτε εθελοντικά είτε με αμοιβές - ψίχουλα στη χώρα τους ή σε άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί σχετικά, η εργασία αυτή αφορά υποστήριξη σε ΜΚΟ, τοπικές αρχές ή ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ως ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων έχουν αναφερθεί η ανοικοδόμηση κοινοτήτων έπειτα από φυσικές καταστροφές, η αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια, οι προκλήσεις Υγείας και οι δημογραφικές προκλήσεις, η εργασία στην υποδοχή και την ένταξη προσφύγων.

Το πρόγραμμα κατονόμασε, από την πρώτη στιγμή, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ως προσπάθεια δημιουργίας μιας ακόμη στρατιάς εργαζομένων και εθελοντών, που είτε θα αμείβονται με ψίχουλα είτε θα λαμβάνουν «χαρτζιλίκι», με πρόσχημα την «καταπολέμηση της ανεργίας των νέων», στο πλαίσιο των πολιτικών που αθωώνουν τη γύμνια των κρατικών υπηρεσιών, σε τομείς όπως η αντιμετώπιση καταστροφών, η Υγεία, η υποδοχή και υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνεται επίσης το βασικό ζήτημα που καθορίζει τη στρατηγική της ΕΕ στην εκπαίδευση, δηλαδή η συμβολή της εκπαίδευσης στην οικονομική ανάπτυξη, το πώς θα φτάσει η εκπαίδευση στα μέτρα των επιχειρήσεων.

Βάση αποτελεί το «Στρατηγικό πλαίσιο - Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020» το οποίο, όπως σημειώνεται από πλευράς της ΕΕ «συνδέεται στενά» με τους στόχους που θέτει η αντιδραστική στρατηγική «Ευρώπη 2020», δηλαδή τη διασφάλιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, με πάμφθηνη εργατική δύναμη, με μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Σε αυτήν τη στρατηγική, για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων υποτάσσεται και η διακήρυξη για «επίτευξη υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης για όλους». Στην ανάγκη για εργατικό δυναμικό με υψηλή ειδίκευση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες σύνθετες ανάγκες της παραγωγής υπάγονται και οι επιμέρους στόχοι για εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, για διαφάνεια στα προσόντα και τις δεξιότητες που θα διευκολύνει την κινητικότητα, η ανάπτυξη υψηλών δεξιοτήτων, η προώθηση της αειφόρου επένδυσης, ποιότητας και αποτελεσματικότητας στα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ